In alle opzichten was het zaterdag 2 juni een bijzondere dag voor Jaap Janssen. De 63-jarige voorzitter van Valken ’68 zag het vlaggenschip aan het begin van de middag in de eerste ronde van de nacompetitie met 1-0 winnen van CVV Berkel, vierde het vijftigjarig bestaan van de club en kreeg als kers op de taart ook nog de gouden waarderingsspeld vanuit de KNVB uitgereikt tijdens de receptie voor genodigden. ,,Het kwam echt als een verrassing.”

,,Natuurlijk sta ik op de voorgrond en is het mooi als je waardering krijgt, maar waarom ik?”, vraagt Janssen zichzelf bescheiden af. ,,Iedereen die meehelpt aan de club, verdient deze onderscheiding. Deze speld is van alle vrijwilligers op onze club. Kijk ook eens naar iemand als Ronald Pesant. Hij zit ook in het bestuur als verantwoordelijke voor de materiaal zaken, doet al 34 jaar vrijwilligerswerk op deze club en kreeg de zilveren waarderingsspeld.”

Jonger type
De voorzitter kreeg de gouden waarderingsspeld, omdat hij al vijftien jaar in het bestuur van Valken’68 zit. Eerst was Janssen jeugdvoorzitter, waarna hij hoofdman werd van het bestuur.

,,Ik ben het nog niet zat, al zal het misschien beter zijn als er op den duur een jongere voorzitter komt. Maar ze zijn me hier nog niet zat. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan m’n vrouw”, lacht hij.

,,Iedereen in Valkenburg heeft ook wel een beetje binding met deze club.”

Al 47 jaar is de huidige voorman lid van de Valkenburgse club. ,,In m’n jeugd heb ik twee of drie jaar bij KRV gespeeld, de voorganger van FC Rijnvogels. Ik ben eigenlijk drie jaar na de oprichting van Valken hier gekomen. Eerst zelf gevoetbald. Daarna ben ik, omdat mijn kinderen voetbalden, jeugdtrainer en begeleider geworden.’

Massa
Janssen genoot afgelopen zaterdag ook van het feest ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. Door het jubileum moest het eerste elftal verhuizen naar een bijveld, omdat op het hoofdveld een grote partytent stond.

,,Dertig bij twintig meter, dus een flinke tent. In totaal hebben we duizend mensen uitgenodigd, huidige leden en oud-leden, waarvan er uiteindelijk 641 zijn gekomen. Moet je voorstellen, zo’n een grote massa. En dan te bedenken dat we bijna zevenhonderd leden hebben op dit moment.”

Trots
Volgens de voorzitter geeft de opkomst juist weer hoe hecht de club is. ,,Dat is toch prachtig. Iedereen in Valkenburg heeft ook wel een beetje binding met deze club. Of het nou de buurman, het neefje of het klasgenootje is die hier voetbalt. Verder hebben we 175 vrijwilligers hier rondlopen. Dat is natuurlijk ontzettend veel, zo’n 25 procent van het ledenaantal.”

Voor Janssen een reden om nog even verder te gaan in zijn huidige functie. ,,Maar ik draag deze speld met trots, voor alle vrijwilligers. Volgens mij mag ik de speld gewoon op doen in de bestuurskamer. Dat moet ik alleen nog even uitzoeken. Ik zal ‘m niet iedere week dragen, misschien als ik een colbertje draag, maar dat doe ik niet iedere week hoor”, zegt hij met een knipoog.

Foto: Saam de Mooij

Lees ook: ‘Jaap van der Plas: ,,Ik ben geen geduldig type”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Din. 15 okt.
Oefenwedstrijden
FC Lisse 1-1Quick Boys
Don. 17 okt.
VVSB20.00RKVV DEM
Zat. 19 okt.
Docos 14.30Kagia
Van Nispen (zat.) 14.30Soccer Boys
Valken'68 14.30RCL
VVSB (zat.) 14.30 FC VVC
FC Boshuizen 14.30Warmunda
Zon. 13 okt.
SDO14.00SJC
Forholte 14.00VV Wilhelmus
Hillegom 14.00HMSH
Teylingen 14.00HVV
VVH/Velserbroek 14.00Van Nispen (zon.)