Geef toe, het werd zijn seizoenshelft: Marciano Mengerink. Hij genoot, speelde met publiek, pers en tegenstanders. De Amsterdammer werd de ongekroonde koning van de Tweede Divisie. Met vijftien goals in zestien wedstrijden nam hij zijn Katwijk bij de arm en staan ze gebroederlijk aan de top van het amateurvoetbal: Katwijk als ploeg, Mengerink als topschutter.

Ook in de laatste voetbalwedstrijd van 2017 voor de Katwijkers eiste de topschutter een hoofdrol op. De koploper van de Tweede Divisie won bij De Dijk met 0-3. En Mengerink? Die was bij alle goals van de middag in Schellingwoude betrokken.

Zijn vorm en vrolijke houding oogde lof. Bij z’n eigen club, de volgers van het amateurvoetbal en ook belangstellende andere club. En zo werd het ineens het najaar van ‘koning Mengerink’. Zou de spits blijven in Katwijk en de ploeg ook volgend jaar van z’n aanvalsdrift voorzien? Of werd de lokroep van de door hem vroeger bewierookte club Spakenburg hem toch te veel?

Hoe moeilijk ook onder die omstandigheden, de Amsterdammer bleef cool. Terwijl de aandacht van Spakenburg hem in z’n nek hijgde, ging hij stoïcijns door met scoren voor zijn club. ,,Zo voel ik dat ook wel een beetje. Er is veel aandacht rondom mij geweest”, geeft de hoofdrolspeler zelf toe. ,,Maar ik ben altijd ‘mijn ding’ blijven doen: gewoon scoren en goed spelen.”

,,Ons strijdplan was om er vol op te klappen tegen De Dijk. We weten met z’n allen dat het daar een beetje rommelt.”

De aanvaller zal daarom met een relaxt gevoel aan het kerstdiner kunnen zitten. Zijn ploeg op plek één in de Tweede Divisie, hij als meest scorende spits in diezelfde competitie. ,,Natuurlijk ben ik tevreden, maar ik liep niet eens met heel veel blijdschap van het veld af na de 0-3 overwinning op De Dijk. We hadden met grotere cijfers kunnen winnen en ik had twee of drie goals moeten maken.”

Het zegt iets over de intrinsieke motivatie van Mengerink en van Katwijk zelf. Het elftal van Dick Schreuder kwam met één plan naar het stadsdeel liggend in Amsterdam-Noord. ,,Ons strijdplan was om er vol op te klappen tegen De Dijk. We weten met z’n allen dat het daar een beetje rommelt, nadat de geldschieter daar is vertrokken. We stonden ook binnen het kwartier op een 0-2 voorsprong.”

Eerst was het de Amsterdammer zelf die na amper 120 seconden al de 0-1 op het scorebord zette. Bij de 0-2 werd de spits zelf in het strafschopgebied onderuit gehaald, waarna aanvoerder Robbert Susan vanaf de stip binnen het kwartier de tweede Katwijkse goal maakte.

,,Daarna hadden we eigenlijk door moeten pakken en moeten uitlopen naar 0-4, 0-5. De tweede helft was gewoon een stuk minder, maar kan ik in de slotfase nog wel de assist geven op de 0-3 van Frank Tervoert. Onbewust waren we misschien bezig met het feit dat dit het laatste duel van het jaar was. Overigens voel ik me nog sterk en had ik best nog een paar wedstrijden willen spelen voor de winterstop.”

,,Het zijn maar twee weken, meer niet. Op 2 januari starten we alweer met de eerste training.”

Toch zal het voor Mengerink ook lekker zijn dat hij even een paar weken in de luwte kan bewegen. Dat hij zich na een drukke eerste seizoenshelft even kan opladen voor deel twee van het seizoen. ,,Het zijn maar twee weken, meer niet. Op 2 januari starten we alweer met de eerste training en op 13 januari begint de competitie gewoon weer met een wedstrijd tegen Kozakken Boys.”

Bezinning
Voor de Amsterdammer breekt ook even een moment aan van bezinning. De ploeg zou na het laatste duel in de competitie met elkaar de hoofdstad in gaan, maar de Katwijkers kozen er bewust voor om dat niet te doen. ,,Onze teammanager Sander Molenaar is ernstig ziek. Hij vecht letterlijk voor z’n leven. Dan is het niet gepast om als selectie even gezellig met elkaar te gaan doen in de stad.”

Hoewel elke ploeg dit misschien had gedaan, zegt het iets over de synergie in het Katwijkse elftal. Met z’n allen strijdend voor het einddoel: een kampioenschap. Van topschutter tot teammanager.

De Dijk – vv Katwijk 0-3 (0-2) 2. Mengerink 0-1, 14. Susan (pen.) 0-2, 90. Tervoert 0-3

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Van Noord, Blokland, Van Weerdenburg, Susan, Berkhout (88. Tervoert), Sanchez Angulo (38. De Loor), Schet (76. Hoxhaj), Mengerink, Plat

Archieffoto: Aad de Winter


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)