"banner

Ruim een jaar geleden presenteerde SV Hillegom de nieuwe beleidsplannen voor de komende vijf jaar. Daarin stond dat het vlaggenschip van de club een stabiele eersteklasser moest worden. Er werden zelfs maatregelen getroffen op De Zanderij. De club ging met premies werken en er werden ‘grote vissen’ binnengehaald zoals Jeroen Dedel en Niels van Veen. De blauw-witten dachten hiermee de problemen van het vorige seizoen, toen de ploeg ook voor lijfsbehoud moest strijden, op te lossen, maar dat bleek een utopie. Weer wachtte er een moeizaam jaar en zondagmiddag tegen Assendelft (3-5) kregen de Hillegommers de terechte rekening gepresenteerd: degradatie. 

Niemand had op De Zanderij aan het begin van het seizoen rekening gehouden met dit doemscenario. ,,We hadden eigenlijk het gehele seizoen wel het idee dat het goed zou komen”, zei nieuwkomer Van Veen. ,,Als je naar de competitie kijkt en ook naar de wedstrijd van vandaag, dan denk ik niet dat dit nodig was. Maar goed, uiteindelijk eindig je op de plek waar je hoort te staan.”

,,We leverden ballen simpel in en hebben ons niveau niet gehaald.”

Onder het niveau
,,Er stond onwijs veel spanning op de jongens”, was de verklaring van trainer Bas Naber. ,,We hebben een gedeelte van de eerste helft het wel onder controle gehad, maar de tweede helft was het echt slordig. We leverden ballen simpel in en hebben ons niveau niet gehaald. We hebben zelfs nog kansen gehad om het af te maken. Met name in de eerste helft. Die moesten we maken. Voor m’n gevoel had het in de tweede helft en in de verlenging ook nog gekund.”

De start van de halve finale van de play-offs was vanuit Hillegom-perspectief desastreus en een afspiegeling van het seizoen. De mannen van Naber startten niet scherp en kregen na twee minuten de openingsgoal te verwerken. Jesse Schleeper, die de hele wedstrijd met zijn snelheid een plaag was voor de Hillegomse defensie, schoot raak: 1-0. Het antwoord van de thuisploeg kwam verrassend snel, want Aidan Ryan schoot de gelijkmaker alweer binnen. Na een fase gedomineerd te hebben, beloonden de blauw-witten zichzelf ook nog uit een standaardsituatie. Danny van den Berg frommelde de bal bij Jasper van Trigt en die werkte hem binnen: 2-1.

Frank de Groot treurt na het horen van het allerlaatste fluitsignaal in het shirt van Hillegom 1. 

De ploeg van Naber leek weer z’n niveau te hebben opgepakt na de vroege openingsgoal, maar in de tweede helft was er niets meer van terug te zien. Het elftal zakte door de ondergrens en moest de gelijkmaker verwerken. Uit de omschakeling ontstonden nog wel wat kansjes, maar een verlenging was terecht gezien het spelbeeld. Daarin kreeg Hillegom al gauw een treffer om de oren. Robin Herle haalde van ruime afstand uit en vond de winkelhaak: 2-3. De thuisploeg richtte zich nog maar eens op en kwam op gelijke hoogte via Joris van Dongen. De middenvelder schoot uit een fraaie aanval raak: 3-3.

”Al twee jaar lang is het op sportief gebied onrustig en lijkt er rondom het vlaggenschip iets verkeerd te gaan.”

Het was nog steeds niet genoeg, want een paar minuten voor het einde maakte Frank de Groot, die zijn laatste wedstrijd voor de club speelde, een onnodige overtreding buiten het strafschopgebied en ontsnapte hij aan rood. De scheidsrechter leek een vrije trap te geven, maar op aangeven van zijn assistent ging de bal alsnog op de stip: 3-4. ,,Die ga ik zo nog even terugkijken, want voor m’n gevoel was die er echt buiten”, zei Naber. Na het bekijken van de beelden was dat ook zo. De eersteklasser ging alles of niet spelen, maar in de omschakeling kreeg het nog de 3-5 te verwerken. Einde oefening en volgend jaar wacht de Tweede Klasse.

Verdiende afrekening 
Dat laatste is een verdiende afrekening voor de vereniging. Al twee jaar lang is het op sportief gebied onrustig en lijkt er rondom het vlaggenschip iets verkeerd te gaan. De club wil de komende vijf jaar een stabiele eersteklasser worden, maar die ambities hebben op dit moment een deuk opgelopen. Komend seizoen moeten de Hillegommers opnieuw bouwen aan een elftal met een nieuwe trainer en een beduidend jongere spelersgroep. Een terugkeer naar de Eerste Klasse behoort tot de mogelijkheden, maar de vraag is of een directe terugkeer realistisch is.

Op basis van de laatste twee seizoenen kunnen we stellen dat het voor de club moeilijk was om de oudere garde te vervangen. Er werd nog altijd geteerd op routiniers zoals De Groot en Turenhout. De grootste taak voor de vereniging is om eerst een goede basis te leggen rondom het eerste elftal. De voorwaarden om jeugd door te laten stromen moeten goed zijn, zodat de structuur rondom de selectie alleen maar aangesterkt wordt.

Hillegom – Assendelft 3-5 (2-1) 2. Schleeper 0-1, 4. Ryan 1-1, 25. Van Trigt 2-1, 61. Van der Valk 2-2, 92. Herle 2-3, 100. Van Dongen 3-3, 113. Jalink(pen.) 3-4, 120. Schleeper 3-5.

Hillegom: Chandie Shaw, Angevaare, Van den Berg, De Groot, M. Van Veen, Pijpers (77. Van Dongen), De Jong, Van Gurp (91. Arendse), Ryan (84. Van Dooren), Van Trigt (69. N. Van Veen), Dedel

*Rectificatie: Eerder stond er in het stuk dat er sprake was van wanbeleid. Dit was de verkeerde woordkeuze door de verslaggever. 

Foto’s: Dirk van der Reep

Lees ook:Hillegom treurt: ,,Deze wedstrijd is een afspiegeling van het seizoen”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude