Voetbalvereniging Noordwijk staat vrijdag in het teken van het KNVB-congres: ‘Op het pluche… De kracht van diversiteit in voetbalbesturen’. Een van de organisatoren hiervan is Kim Feelders. Het bestuurslid van de businessclub van vv Noordwijk pleit voor meer jongeren en vrouwen in de besturen van voetbalverenigingen. Ze klinkt strijdbaar: ,,Ons doel is om diversiteit van besturen hoger op de agenda van de KNVB te zetten. Daar moeten we wel het conservatisme in het voetbal voor doorbreken.”

Conservatisme is nog steeds een groot goed in de voetbalwereld. Feelders pakt om dit te bewijzen er een mailtje bij. ,,Ik zal het even wat dingen opsommen”, begint ze vrolijk. ,,Elf procent van de bestuursleden is vrouw, de gemiddelde leeftijd van een bestuurslid is vijftig jaar, 3,5 procent van de coaches is een vrouw en maar 2,7 procent van de scheidsrechters.”

Bijzondere cijfers als je je bedenkt dat voetbal de grootste vrouwensport van Nederland is. ,,Als je naar de bestuursfuncties kijkt, is het nog erger gesteld”, gaat Feelders verder. ,,Vrouwen zijn vooral secretaris, doen de PR en communicatie of zijn bestuurslid vrouwenvoetbal. Het congres morgen is bedoeld voor West I en West II en er komen in totaal maar drie vrouwelijke voorzitters.”

,,Maar ook vaak moet je denken: laat die mannen maar praten.”

En dat is juist de insteek van het congres: om in de toekomst meer vrouwen en jongeren onder de dertig in bestuursfuncties te krijgen. Samen met Jeanet van der Laan en Michelle Weyne is Feelders door Jozef van der Vooren verenigingsadviseur van de KNVB gevraagd om dit congres op poten te zetten. Discussies, gastsprekers en netwerken zijn de drie pijlers waar de dag op rust met hopelijk een positief resultaat.

Feelders ziet het dan ook met vertrouwen tegemoet: ,,Mijn dag is geslaagd als we pittige discussies hebben, de KNVB tips en adviezen kunnen geven om meer vrouwen en jongeren in besturen te krijgen en de huidige besturen actief kunnen krijgen in het werven daarvan.”

Enkele stellingen die de discussies moeten inleiden verraden het karakter van het congres. Zinnen als ‘mijn bestuur is oud, grijs, dominant en saai’ of ‘mijn bestuur staat open voor nieuwe leden’ hebben niets geheime in zich. Volgens Feelders is dat nodig. ,,Dat doen we om het conservatieve wereldje te doorbreken. Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen. Direct zijn, aanpakken en doorpakken horen daarbij. Maar ook vaak moet je denken: laat die mannen maar praten.”

Gastsprekers
Er wordt tijdens het congres op initiatief van Van der Laan en met samenwerking van Weyne en Feelders een Ladies Netwerk gelanceerd. Maar wat het precies inhoudt, wordt nog geheim gehouden. Bedoeling is uiteindelijk dat vrouwen op het pluche hoger op de landelijke KNVB-agenda komt te staan. Waar volgens Feelders ook wel wat meer vrouwen en jongeren in het bestuur zouden mogen zitten.

Vrijdag moet het dus gebeuren in Noordwijk waar je vanaf 15.00 kan binnenlopen als je je hebt aangemeld. Gastsprekers zijn onder andere oud-wielrenster Merijn de Vries en Joke Storm. Beiden hebben hun eigen kijk op de vrouw en het pluche, wat hopelijk tot verhelderende inzichten leidt.

Foto: Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen