Vlak na het einde van de competitie met FC Lisse vertrok Justin Valk op vakantie naar Mallorca. Direct na z’n Spaanse trip plakte de verdediger er nog een weekje Kroatië aan vast. Maar tijdens z’n vakantie viel z’n mobiel stuk. Waar hij eerst baalde van de materiële schade, kon hij er achteraf ook nog wel een voordeel in zien. ,,Eigenlijk was het best even lekker om niet bereikbaar te zijn. Gewoon even helemaal weg.”

De tripjes naar het buitenland en z’n onbereikbaarheid vielen op het juiste moment. Na zeven jaar besloot FC Lisse in overleg met de verdediger zelf z’n contract niet te verlengen op Ter Specke. Pas heel laat voor de transferdeadline kreeg de voetballer alsnog een contract aangeboden bij VVSB. Zaterdag speelde de verdediger uit Zaandam voor het eerst in het paars-geel in een oefenduel tegen Ter Leede. Hoewel de Noordwijkerhouters verloren met 1-0, maakte Valk in de verdediging een solide indruk.

De Zaandammer wat hij moest doen in de verdediging van VVSB in de vriendschappelijke wedstrijd, al vond Valk zelf dat hij beter kon. ,,Ik ben blij dat de eerste minuten weer gemaakt zijn, maar er zaten af en toe nog wat slappe balletjes tussen van mij kant, die ik normaal veel strakker inspeel. Maar voor de rest ging het best lekker.”

,,Ik heb wat tijd genomen om een keuze te maken.”

Valk oogde onverstoorbaar na apart verlopen transferperiode. De verdediger hoorde dus in februari al dat z’n oude club vanwege het nieuw ingezette beleid afscheid wilde nemen van de voetballer uit Noord-Holland. FC Lisse wilde door met jonge spelers uit de eigen regio en Valk paste niet in dat beeld.

Gesprekken
Daarna duurde het heel erg lang voordat de verdediger een nieuwe club had. Al had er volgens hem al veel eerder een handtekening kunnen worden gezet onder een contract bij een nieuwe club. ,,Toen FC Lisse het naar buiten bracht dat ze met andere jongens verder wilden, belde VVSB die dag daarna gelijk. De avond daarna heb ik direct een gesprek gehad in Noordwijkerhout en dat voelde goed.”

Toch wachtte de verdediger nog met z’n jawoord. ,,Ik heb wat tijd genomen om een keuze te maken.” Daardoor schakelde VVSB ook door richting Chima Bosman, de rechtsback van Quick Boys. Die besloot, nadat hij eerst rond was met VVSB, toch in Katwijk te blijven. Daarop schakelden de Noordwijkerhouters direct weer door naar Valk.

,,Het lag aan mijn communicatie dat we niet eerder rond zijn gekomen. Het was VVSB z’n goed recht om ook verder te gaan kijken, omdat ik nog geen ‘ja’ had gezegd. Daar hebben we onderling ook over gesproken. Maar nadat Chima VVSB had afgezegd, belde Theo Nulkes (bestuurslid technisch zaken, red.) mij direct weer op om te vragen of ik nog steeds wilde komen. Toen heb ik gelijk ‘ja’ gezegd.”

Met VVSB trof Valk een dorpsclub aan die qua beleving redelijk vergelijkbaar oogde met FC Lisse. Een warme club waar het credo ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, hoogtij viert. De spelersgroep, idem dito. ,,Het is een leuke en relaxte groep. Gelijk vanaf het begin voelde het alsof ik er al een tijdje rondliep. Ik speel al zeven jaar in de Bollenstreek, dus ik kende al een paar gasten. Dat geeft gelijk een beetje gesprekstof.”

,,Voor mij is het zaak om nu fit te worden en een basisplek af te dwingen.”

In de komende vier weken hoopt de 27-jarige verdediger een basisplek af te dwingen in Noordwijkerhout, terwijl hij weet dat met de komst van Peter Verhoeve en Rob Zandbergen de concurrentie achterin moordend is. ,,Iedereen wil spelen. Er is genoeg concurrentie. De trainer zal in de voorbereiding voldoende willen uitproberen. We gaan het zien.”

Valk heeft als voordeel dat hij multifunctioneel inzetbaar is in de achterst linie(‘s). Daarin schuilt direct ook het gevaar. Als rechtsback is Richello Fecunda al enkele jaren een zekerheidje en in de verdediging heeft VVSB nu met Tomas Arroyo, Verhoeve, Zandbergen en linksback Jelmer Vijlbrief ook aardig de zaakjes voor elkaar.

Systeem
Het 5-3-2-systeem waar VVSB de afgelopen maanden in speelde, zou voor Valk en consorten weer een extra plekje achterin opleveren. Maar of de Noordwijkerhouters op dat spelprinicipe blijven voortborduren is de vraag. ,,Het is nog heel open. Tegen Ter Leede speelden we drie keer dertig minuten en hebben we elke dertig minuten in andere formaties gespeeld. Vorig jaar heeft VVSB met 5-3-2 veel punten gepakt, maar de trainer wil graag terug naar 4-3-3. Voor mij is het zaak om nu fit te worden en een basisplek af te dwingen. De voorbereiding is lang en de trainer zal vast nog meer dingen willen uitproberen.”

Foto’s: Hans Schalk

Lees ook: ‘Oefenwedstrijden: doelpuntrijke nederlaag VVSB, oud-Lisser velt Katwijk’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)