Noem het ironie of de omgekeerde wereld. Feit is dat een deel van de supportersschare van Quick Boys openlijk zijn ongenoegen uitte richting Jan Zoutman, de trainer die van het traditionele 4-3-3 is afgestapt. Het nieuwe systeem met vijf verdedigers stuit al weken op veel verzet en kwam Zoutman na afloop van de thuisnederlaag tegen Spakenburg (0-3) op een fluitconcert te staan.

Maar ironisch genoeg was Quick Boys vooral de aanvallende, dominante ploeg geweest. Spakenburg, dat wel 4-3-3 speelde, beperkte zich tot verdedigen en counteren.

En dus was na afloop ‘het systeem’ wederom gespreksonderwerp nummer één. Zoutman werd er bijkans moedeloos van. ,,Tja, het systeem…Wat moet ik er nog over zeggen? Wij spelen elke wedstrijd aanvallend, creëren elke wedstrijd kansen. Het heeft niet zoveel zin om daar veel over te zeggen.”

‘Alsof de ploeg geforceerd op zoek is naar doelpunten, en daarbij verdedigend steken laat vallen.’

Om dat vervolgens alsnog te doen: ,,Het systeem is een middel. Wij werken met spelprincipes. Willen in de opbouw één man meer hebben om te kunnen voetballen van achteruit. Daarnaast willen we één man op de flank hebben die het spel breed houdt. Of dat een spits, verdediger of opkomende back is, daar gaat het niet om. We willen mensen voor de goal hebben als er voorzetten komen.”

Automatismen ver te zoeken
De uitleg van Zoutman was plausibel en natuurlijk was het allemaal anders geweest als Quick Boys de wedstrijd ‘gewoon’ had gewonnen. Op basis van de kansenverhouding en het veldoverwicht had dat overigens verdiend geweest. Maar wie Quick Boys ziet voetballen, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de ploeg zoekende is, en dat automatismen (vooral in verdedigend opzicht) ver te zoeken zijn.

Door spelers en staf wordt steevast gebezigd dat het ‘iedere week beter gaat’. Maar is dat wel zo? De laatste drie thuiswedstrijden gingen op pijnlijke wijze verloren. Vooral die tegen Almere City (2-3) liet zich voelen. Het verlies voor de KNVB-beker tegen FC Volendam (1-3) was natuurlijk geen schande, ook al werd tegen tien man een 1-0-voorsprong uit handen gegeven. En van Spakenburg verliezen kan natuurlijk ook gebeuren.

https://twitter.com/KvvQuickBoys/status/914387982853066753

Toch baart het zorgen, het gemak waarmee de tegendoelpunten worden weggegeven, terwijl er met het 5-3-2-systeem juist meer defensieve zekerheid ingebouwd moest worden. In de opgesomde wedstrijden toonde de opponent zich steeds dodelijk efficiënt, terwijl Quick Boys wel gevaarlijk en dreigend was, maar dat niet tot uitdrukking kon brengen op het scorebord. Alsof de ploeg geforceerd op zoek is naar doelpunten.

Het verhaal van de wedstrijd
Tegen Spakenburg zat het ook niet mee. Yordi Teijsse leek kort na de openingstreffer van Bert Steltenpool voor 1-1 te zorgen, maar doelman Leon ter Wielen redde katachtig. In de tweede helft had de spits pech met een (kop)bal op de lat. Daarnaast werd Quick Boys een ogenschijnlijk zuivere penalty onthouden, toen Jesse van Nieuwkerk naar de grond werd getrokken op het moment dat hij de bal voor het intikken had.

Maar de grootste kans was voor Reda Kharchouch. De wijze waarop die werd verprutst was veelzeggend en vertelde voor Quick Boys het verhaal van de wedstrijd. Kharchouh had de bal voor een leeg doel voor het intikken, maar schoot hoog over.

,,Dan wordt het misschien nog wel 0-5 of 0-6. Daar zit ook niemand op te wachten.”

Wat dat betreft liet Spakenburg zien hoe het wel moet. Na 26 minuten kwamen de bezoekers aan de leiding, na een vlijmscherpe counter. De organisatie bij Quick Boys was zoek na een aantal verkeerde keuzes, waarna Steltenpool van dichtbij kon binnenwerken. In tegenstelling tot Kharchouch later in de wedstrijd wist hij het doel wél te vinden.

Diezelfde Steltenpool kopte na 64 minuten de 0-2 binnen, op het moment dat Quick Boys de druk serieus aan het opvoeren was. De 0-3 van Kees ‘Pier’ Tol gooide de wedstrijd definitief in het slot, waarna Zoutman geen mogelijkheden meer ondernam om met een ‘alles-of-niets-poging’ alsnog het tij te keren.

,,Dan wordt het misschien nog wel 0-5 of 0-6. Daar zit ook niemand op te wachten. Dan kijk je als trainer naar de volgende wedstrijd.”

Quick Boys – Spakenburg 0-3 (0-1). 26. Steltenpool 0-1, 64. Steltenpool 0-2, 72. Tol 0-3

Quick Boys: Hogedoorn, Maeda, De Vreugd, Bentem, Van der Plas, Ravensbergen, A Cohen, Mahmoed (67. Kuyvenhoven), Kharchouch, Van Nieuwkerk (69. Boukhari), Teijsse

Samenvatting Quick Boys – Spakenburg (Omroep West)

Foto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude