Geef het beestje een naam. Knullig, amateuristisch, onnodig. Het was allemaal van toepassing op het vrijgevige SV Hillegom. De fusieclub maakte bij RKDEO in de negentigste minuut de 1-3. Niemand, maar ook helemaal niemand, had toen kunnen vermoeden dat de bezoekers niet met de volle buit van het veld zouden stappen. Toch gebeurde het. Twee goals binnen twee minuten zorgden voor een 3-3 eindstand en een Hillegomse kater.

Ruim driekwartier na de wedstrijd, nadat Bas Naber uitgebreid had toegelicht waarom hij Hillegom na het seizoen gaat verlaten, liep de coach hoofdschuddend de kantine uit. Nog steeds vol ongeloof. Naber kon er simpelweg met zijn pet niet bij. ,,Het voelt zo onwerkelijk dat we hier gelijk hebben gespeeld.”

Datzelfde gevoel moet zich meester hebben gemaakt van de RKDEO-supporters, die na de 1-3 van Joey Sobhi het sportpark reeds verlieten, en later de uitslag onder ogen kregen. Gedaan leek het immers in de negentigste minuut. Einde oefening. Vooral omdat SV Hillegom de laatste twintig minuten veel sterker was dan de thuisploeg.

Toen RKDEO vervolgens via een verdwaalde voorzet op 2-3 kwam, kreeg de thuisploeg weer hoop. Een minuut later stond het zelfs 3-3 door wanorde in de Hillegomse defensie. En het was dat een opgestoomde RKDEO-back vervolgens een matige voorzet afleverde, anders had het nog erger kunnen aflopen.

WKE – Rijnsburgse Boys
De terugval deed – weliswaar in een compleet ander context, ambiance en niveauverschil – enigszins denken aan de beroemde slotfase van WKE – Rijnsburgse Boys. De Rijnsburgers moesten lijdzaam toezien hoe de thuisploeg in de finale van het landkampioenschap in blessuretijd drie keer scoorde en daarmee een verlenging afdwong, en die uiteindelijk won.

Zo groot als op die legendarische zomerdag in juni 2009 waren de belangen in Nootdorp niet, al was de teleurstelling in het Hillegomse kamp groot. Met gebogen hoofd liepen de spelers van het veld. ,,Dit is natuurlijk heel extreem”, vertelde Naber. ,,We geven hier gewoon een zekere winst uit handen. De teleurstelling zal nog wel even blijven, ondanks dat we kunnen terugkijken op een prima eerste seizoenshelft.”

Naber is te spreken over de ontwikkeling van SV Hillegom en vindt zijn ploeg veel verder dan vorig seizoen. Toch was hij bij RKDEO ook geschrokken. ,,Dat we in de slotfase zulke keuze maakten, had ik niet verwacht. Daar zijn we normaal verder en volwassener in.”

Rennen als gekken
De coach constateerde een gebrek een slimheid en meedogenloosheid. ,,Het enige wat we hadden hoeven doen is het tempo uit de wedstrijd te halen en iets te ontregelen. De 2-3 was een waarschuwing, maar er was nog steeds niets aan de hand. Op het moment dat je de aftrap neemt, weet je dat zij als gekken vooruit gaan rennen. Dan moet je niet willen opbouwen, maar gewoon de bal achter hun verdediging leggen. Vervolgens pakken zij de bal af en ligt het bij ons nog helemaal open ook.”

Al met al was het een bijzonder teleurstellende afsluiting van een succesvol 2015. Hillegom hield lange tijd gelijke tred met de thuisploeg, die ontegenzeggelijk over veel minder klasse beschikt. Naber: ,,We hebben niet eerder in een wedstrijd zoveel ballen ingeleverd.  Ook wonnen we heel weinig duels. Alleen het laatste gedeelte van de tweede helft was dat wel goed geregeld.”

Aidan Ryan had Hillegom al vroeg op het juiste spoor gezet, maar de gelijkmaker van RKDEO liet nauwelijks een minuut op zich wachten. In de slotfase leken de bezoekers orde op zaken te stellen. Jeroen Dedel maakte het missen van twee grote kansen goed door een panklare assist op topscorer Nick van Staveren te leveren: 1-2. Invaller Sobhi voerde bij het verstrijken van de officiële speeltijd de marge op naar twee. Dat Hillegom uiteindelijk met slechts een punt van het veld stapte, voelde als een verlies. De harde schreeuw van Dedel, verpakt met irritatie, sprak boekdelen.

RKDEO – SV Hillegom 3-3 (1-1). 7. Ryan 0-1, 9. Greeve 1-1, 87. Van Staveren 1-2, 90. Sobhi 1-3, 90+2. Ruinard 2-3. 90+3. Nieuwpoort 3-3

SV Hillegom: Witteman, Van den Berg, Van Saase, De Groot, Van de Neut, Pijpers, Maitan, Beentjes, Ryan (80. Sobhi), Van Staveren, Dedel

Archieffoto: Dirk van de Reep