Gaandeweg het thuisduel met SteDoCo had het er vanaf de tribune alle schijn van dat – behalve de bezoekers – ook de ongeslagen status van Noordwijk een tegenstander was in de achtervolgingsrace. Ook nadat Kees Zethof zijn plan B, met nog een kwartier te gaan, in werking stelde, hield SteDoCo stand. De 0-1 die halverwege de eerste helft viel, werd tot eindstand verheven waarmee de eerste competitienederlaag sinds 3 april vorig jaar een feit was voor de trotse koploper.

Alsof Zethof er al een voorgevoel van had, stelde hij zijn ploeg in de rust de vraag: ‘zijn jullie vandaag soms bang om te verliezen’? Heel veel verkeerd deed zijn ploeg jet overigens niet in het eerste bedrijf, maar het was allemaal net niet. Om in de woorden van Zethof te spreken. ,,We speelden wel goed, maar niet goed genoeg.”

Dat had ook te maken met de tegenstander die Noordwijk de bal gunde en wachtte op de dingen die komen gingen, om vervolgens bij balverlies van de tegenstander in de omschakeling vlotjes op zoek te gaan naar een voorsprong. Dat gebeurde vol overgave door een ploeg die ook nog eens liet zien over voldoende voetballend vermogen te beschikken. Dat bleek overigens al in de heenwedstrijd toen SteDoCo na een 0-2 achterstand alsnog langszij wist te komen (2-2).

,,Ben je gek! Hierdoor laten we ons niet van de wijs brengen.”

Halve volley
De door de formatie uit Hoornaar zo gewenste voorsprong kwam er dan ook. Maar niet nadat Sabir Achefay de lat had geraakt boven Mark Smith en Tjeerd Westdijk vanuit de draai het doel te hoog had gezocht. Direct nadat Achefay op aangeven van Denzel James de bal op de pantoffel had genomen maar riant naast mikte, was het aan de overzijde bij de eerste de beste mogelijkheid wel raak. Een perfecte voorzet van Benjamin van Wanrooij werd door Vincent Verheul op knappe wijze met de rechtervoet geschoten, waarna Mike van Vliet kansloos was op de halve volley (0-1). In het vervolg van de eerste helft ontbrak het Noordwijk, ondanks het nodige balbezit, aan het venijn om nog langszij te komen.

Noordwijk, dat dit seizoen na de thee wel vaker van een dergelijke achterstand was teruggekomen, wilde de zaken in de tweede helft zo snel mogelijk rechtzetten. De thuisploeg kwam dan ook furieus uit de startblokken. De gelijkmaker leek daardoor slechts een kwestie van tijd. Vijf hoekschoppen op rij leverde echter niets op. Mede omdat de vuisten van Smith in de weg zaten, terwijl een lage schuiver van James maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal belandde. Het stugge SteDoCo verblikte en verbloosde niet onder de Noordwijkse druk, waarbij het zich maar mondjesmaat op de vijandelijke helft kon vertonen.

Naarmate de tweede helft vorderde, verbleekte de rood-witte powerplay echter. Daarom werd er bij het ingaan van de slotfase teruggegrepen naar een beproefd middel. Zethof: ,,Als het niet lukt op de manier waarop je het eigenlijk wil, moet je heel iets anders proberen.” Een dubbele wissel, waarbij verdediger Brayen Bröcker ook nog eens naar het front werd gedirigeerd, moest de eerste seizoensnederlaag zien te voorkomen. Het leidde alleen maar tot een overvolle SteDoCo speelhelft, waarbij verdediger Rob Overvliet nog het dichtst bij de gelijkmaker was. De lat zat echter ook dit keer in de weg. Verder kwam de thuisploeg niet zodat Noordwijk voor het eerst sinds 24 competitiewedstrijden op rij weer eens als verliezer van het veld stapte.

,,Wij wonnen hier thuis met 5-0 van DVS. Die ploeg is toen toch ook niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Lege handen
,,Ook na drie wissels is het er niet meer van gekomen. In feite kun je stellen dat we door die 0-1 achter de feiten aanliepen. Waarbij ik moet zeggen dat we het na rust 25 minuten gewoon goed hebben gedaan. Het zat er alleen niet in. Mede omdat ook plan B geen resultaat opleverde staan we dit keer met lege handen”, analyseerde de als altijd rustige Zethof.

Bang dat deze nederlaag gaat doorwerken bij zijn ploeg toonde de oefenmeester zich allerminst. Ook niet in de wetenschap dat zijn ploeg aanstaande zaterdag in Ermelo op bezoek gaat bij de huidige nummer twee DVS’33. ,,Ben je gek!”, reageerde Zethof. ,,Hierdoor laten we ons niet van de wijs brengen. Dat zou trouwens raar zijn als dat gebeurt. Wij wonnen hier thuis met 5-0 van DVS. Die ploeg is toen toch ook niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo werkt het niet.”

‘Pijnlijk, vervelend en onnodig’
Het ‘ongeslagen-syndroom’ dat Noordwijk zich op deze miezerige zaterdagmiddag met zich mee leek te torsen, kan de lijstaanvoerder over zeven dagen in de topper in Ermelo in ieder geval geen parten meer spelen. Gelegenheidsspits Bröcker heeft in ieder geval alle vertrouwen in een goede afloop. ,,Deze nederlaag is pijnlijk, vervelend en onnodig. Je weet dat het een keer kan gebeuren. Of dit verlies ons gaat opbreken? Nou, nee. Nu het zover is hebben we alle reden om het dan maar direct recht te zetten. Ik schat onze kansen op minimaal fiftyfifty.”

Noordwijk-SteDoCo 0-1 (0-1). 23. Verheul 0-1

Noordwijk: Van Vliet, Michel, Overvliet, Rietbroek, Bröcker, Reynaers (85. Van der Niet), E. Wendt, Achefay (78. Van Rijn), Van Staveren, Westdijk (78. A.Wendt), James

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Ex-Noordwijker Goncalves vertrekt bij Spijkenisse: ,,Ik ben een gevoelsmens”’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer