Na het verloren duel tegen DVS’33, vlak voor de winterstop, werd bekend dat Niek Oosterlee Rijnsburgse Boys zal verlaten. Aan zes jaar Middelmors komt een einde. Een periode waarin de ploeg altijd bij de top speelde, maar nooit (officieel) kampioen werd. Dit seizoen verloopt stroef en moet de ploeg nog vechten om zich te plaatsen voor de Tweede Divisie. Voor het eerst in zijn periode bij de Uien is er kritiek te horen. De oefenmeester zou niet streng genoeg zijn en hij zou spits Raily Ignacio niet hard genoeg aanpakken. Ook heeft hij nog geen nieuwe club. In een uitgebreid interview laat Oosterlee z’n hart spreken.

,,Ik weet het niet”, begint de Alphenaar. ,,Ik denk dat ik toch wel mag zeggen dat ik een vakman ben. Critici zeggen dat ik nooit kampioen ben geworden met Rijnsburgse Boys, maar, en dat heb ik al vaker gezegd, toen wij op een punt achter Spakenburg eindigde bleek jaren later dat die ploeg doping heeft gebruikt. Die titel had naar ons moeten gaan. Dat blijf ik zeggen. Overal worden titels afgenomen, van Lance Armstrong en Michael Boogerd en laatst nog Ria Stalman. Dan krab ik me echt achter m’n oren.”

Oosterlee stoort zich aan het feit dat hij wordt gezien als een trainer die bij Rijnsburg niet alles eruit heeft gehaald. ,,Wij hebben al die jaren niet bij de top-5 clubs qua budget gehoord. Maar vier seizoenen lang seizoenen lang zijn we wel daar geëindigd. Dus hebben we het onwijs goed gedaan. We hebben veel goals gemaakt en altijd aanvallend voetbal proberen te spelen. Als de Hoofdklasse nog had bestaan, waren we drie keer kampioen geweest.”

Tweede Divisie 
Zijn vertrek kwam pas laat naar buiten. Iets wat hem nu parten speelt bij het vinden van een nieuwe club. ,,Misschien ben ik wat te laat vrij gekomen. Bijna alle clubs zijn al voorzien. Maar mocht ik geen club hebben volgend seizoen denk ik wel dat sommige clubs hebben zitten te slapen.”

De gymdocent mikt op het hoogste, dat betekent trainer zijn in de Tweede Divisie. ,,Natuurlijk wil ik dat. Ik heb het allerhoogste al bereikt. Met FC Lisse ben ik kampioen van Nederland geworden. Ik heb jaren in de Topklasse gewerkt. Dan is het logisch dat ik ook naar die Tweede Divisie wil. En de Bollenstreek is ook niet heilig. Ik wil best daarbuiten werken.”

Omdat Rijnsburgse Boys voor de winterstop een slechte periode doormaakte en nauwelijks meer een overwinning boekte, stak voor het eerst sinds zijn aantreden de vijfde colonne zijn hoofd aan het venster. Het missen van de Tweede Divisie zou een kleine ramp zijn voor de club. De Alphenaar wordt verweten de teugels te veel te laten vieren. ,,Ik heb superfijn samenwerkt met de mensen binnen de club en goed gepresteerd. Nu het even wat minder gaat hoorde je geluiden dat ik er niet kort genoeg op zit. Maar wat is er mis mee om gewoon aardig te zijn?  Zo heb ik altijd gewerkt. Ik ben altijd open en eerlijk geweest en dat keert zich tegen je als het minder gaat. Maar ik werk met grote mannen die zelf kinderen hebben. Die geef ik verantwoordelijkheid. Die willen toch niet als kleine kinderen behandeld worden?”

Ignacio
Geluiden dat Oosterlee zijn topscorer Ignacio niet meer in de hand zou hebben werden steeds sterker. Ignacio zou te laat komen en zich niet volledig geven. Zijn trainer bestrijdt die lezing. ,,Rijnsburg bestaat 85 jaar. In al die jaren hebben ze nog nooit zo’n spits gehad als Ignacio. Hij loopt bijna één op één in de hoogste amateurklasse van Nederland. En het hele dorp valt nu over hem heen. Er wordt van alles gezegd, maar bijna alles wat er wordt gezegd, is niet waar.”

,,Het is makkelijk om te oordelen als je buitenstaander bent. Ze zeggen dat Raily er niet voor leeft, maar hij leeft er juist wel voor. Hij beleeft het alleen anders. Niet iedereen is hetzelfde. Dat moet je altijd beseffen. Maar hij scoorde zaterdag wel weer twee keer voor ons. Zelfs Martijn Gootjes, de topscorer aller tijden, kan bij lange na niet aan de statistieken van Ignacio tippen. Ik vind dat je eerst je zaakjes goed op orde moet hebben om vervolgens iets te zeggen. Dat geldt ook voor de media. Die zijn al bevooroordeeld en gaan dan iets schrijven. Dan denk ik: doe eerst je werk en ga op zoek naar goede bronnen en houd je aan de feiten. Ze gaan Raily echt heel erg missen bij Rijnsburg.”

De oefenmeester vergelijkt zijn huidige status met die van een bijbelsfiguur.  ,,Ik voel mij nu een beetje als Mozes. Die liep veertig jaar met zijn volk door de woestijn. En toen het eenmaal zover was, mocht hij zijn beloofde land niet in omdat hij had gezondigd. Ik zal er alles aan doen om Rijnsburg naar die Tweede Divisie te loodsen. Al moet ik ervoor van Alphen aan de Rijn naar Rijnsburg lopen. Ik heb altijd het hoogste nagestreefd en behaald. Dat wil ik zo houden.”

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen