Beste KNVB,

Een wedstrijd duurt 90 minuten. Officieel. Zonder blessuretijd. Als de bal helemaal over de doellijn is, is het een doelpunt. En twee keer geel, is rood. Dat is allemaal helder.

Niet alles is zo simpel. Elke regel heeft een uitzondering. En niet elke situatie is zwart-wit. Dat is lastig. Gelukkig hebben jullie hier scheidsrechters voor. Volwassen mensen die cursussen hebben gevolgd om een wedstrijd — ondanks het oerwoud aan regels, maar met behulp van een fluitje — in goede banen te leiden.

Nu heb ik nooit begrepen waarom iemand scheidsrechter wil worden. Je doet het namelijk nooit goed. Maar blijkbaar werken de campagnes om nieuwe scheidsrechters te werven. Ook al hebben jullie het jezelf in de afgelopen twee weken oneindig veel moeilijker gemaakt.

‘Artikel 23 lid 4, zegt dat bla bla behalve als bla bla, want dan gaat artikel bla bla, van bla bla in werking.’

Want ook al denken we dat het zonder regels een rommeltje wordt, iedereen met een veterstrikdiploma weet dat veel regels het juist verwarrender maken. Drie regels zijn makkelijker te onthouden dan 23. En daarbij, regels zijn net konijntjes. Ze vermenigvuldigen zich in een ongekend tempo, zonder dat je het doorhebt.

Mijn vriendin studeert rechten. Het huis ligt daarom vol met wettenbundels. Ik heb er wel eens doorheen gebladerd. Artikel 23 lid 4, zegt dat bla bla behalve als bla bla, want dan gaat artikel bla bla, van bla bla in werking.

Goed, regels zijn niet helemaal mijn ding. Maar nu komt het. De rechter die het kort geding over de ABBA-penalty’s tussen jullie en FC Lisse behandelt, heeft vorige week met droge ogen gezegd: “De reglementen van de KNVB zijn vaak flinke boekwerken, terwijl niet wordt uitgelegd wat wordt bedoeld.”

Voor de duidelijkheid, een man wiens vak het is wettenbundels door te spitten, vindt jullie reglementen flinke boekwerken. Sterker nog, hij vindt ze nog onduidelijk ook.

Oeps…

En of FC Lisse nu moet winnen omdat ze meer penalty’s hebben gescoord dan Hoek, of dat de penalties opnieuw genomen moeten worden, omdat de scheidsrechter op eigen houtje het ABBA-systeem heeft gebruikt, het is mij een raadsel.

‘Die man, die een onschuldige fout heeft gemaakt, had los van de uitkomst het vertrouwen van jullie moeten krijgen.’

Voor jullie maakt de uitspraak niet meer uit. Want wie deze tos ook wint, de KNVB heeft sowieso verloren. Al is het maar doordat jullie advocaat zei: ,,We hadden het als KNVB nooit goed kunnen doen..”

En dat is geen fijn gevoel, he?

Weet je wie zich ook zo voelt? Jullie scheidsrechter die de wedstrijd tussen FC Lisse en Hoek leidde. De man die — ook al kun je het als scheidsrechter nooit goed doen — toch scheidsrechter wilde worden. De man die is overruled door een commissie vol gepensioneerde mannen met teveel vrije tijd, en in de media niets meer mag zeggen. Die man, die een onschuldige fout heeft gemaakt, had los van de uitkomst het vertrouwen van jullie moeten krijgen.

Want beste KNVB, misschien zijn de regels in Zeist anders, in de echte wereld geldt een vrij simpele: het gaat niet om wat je zegt, het gaat om wat je doet…

Kevin Weijers (28) is voormalig voetballer van FC Lisse. Als professioneel aanpakker, spreker en via zijn blog deelt Kevin graag al zijn kennis over innovatie, technologische en sociale ontwikkelingen, slimmer werken en slimmer organiseren. Wil je dat hij zijn energie en kennis ook met jou deelt? Volg hem op Twitter via @weijerskevin. En hij houdt van goede koffie, dus neem gerust contact op via www.kevinweijers.nl.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude