Wanneer is er crisis? Zowel Noordwijk als Quick Boys verloor afgelopen weekend met 7-1 en dus is die vraag wel gerechtvaardigd. Zeker als je alle resultaten tot dusver dit seizoen bekijkt. Beide ploegen bakken er, na een zeer goed vorig seizoen, weinig van. En dus wordt de positie van de trainer ter discussie gesteld, maar bij beide clubs zijn er duidelijke redenen aan te wijzen voor de teloorgang. Het wegsturen van zowel Dogan Corneille als Jan Zoutman is niet de oplossing. Al is een trainer in de voetballerij nooit zeker van zijn baan.

De schandalige nederlaag tegen buurman Rijnsburgse Boys zal diepe sporen achterlaten op Nieuw Zuid. Dat de ploeg dit seizoen nog mee gaat doen om de prijzen, is wel uitgesloten. Maar dat Quick Boys moet wennen aan het niveau in de Derde Divisie is onzin. ASWH staat derde en promoveerde eveneens. Zoutman en zijn manschappen hebben nu al drie knock-outs gekregen. Eerst was er het beschamende 5-1 verlies tegen VVOG en daarna de dreun tegen FC Rijnvogels, nu de klap tegen de buurman.

Waar gaat het dan zo mis? Dat de vorig jaar zo stabiele verdediging loopt te schutteren als kleine kinderen en dat er nauwelijks wordt gescoord, staat als een paal boven water. Het verlies van Yordi Teijsse en dertig goals, is niet goed genoeg vervangen, hoe je het ook went of keert. De vraag rijst steeds sterker: Was Teijsse zo goed of Quick Boys zo slecht? Om dit even met statistieken te onderbouwen. Het doelsaldo van de Katwijkers is nu 15-22. Op hetzelfde moment was dit vorig seizoen 26-10. Tien doelpunten zijn dus de verkeerde kant opgevallen. De dertig goals van Teijsse, kun je, met een beetje fantasie, op een derde van dit seizoen dus door drie delen en dan kom je….precies tien goals te kort. Nummer vijf, Jong FC Volendam heeft een doelsaldo van 22-22, maar wel zeven punten meer. Het kan dus wel.

‘Spelers missen vertrouwen vanwege de vele wisselingen, maar goals erbij toveren kan ook een nieuwe trainer niet’

Meer waarschijnlijk is dat als Quick Boys met Teijsse in de ploeg beter had gespeld. De man was ook een aanspeelpunt en liet de ploeg beter voetballen. De cijfers lijken wel zijn weerslag te hebben op de hele ploeg. Er is geen vertrouwen en ook Zoutman is gaan twijfelen. Tekenend is dat slechts zes spelers van het kampioensteam van vorig jaar in de basis stonden, terwijl Zoutman vorig jaar altijd dezelfde elf spelers opstelde. Echte Katwijkers als Martijn de Zwart en Joey Ravensbergen ontbreken al weken. Buitenspelers Mo El Osrouti en Robbert Steemers spelen vaker wel dan niet, en ook Milan Hoek houdt de bank warm.

Hans van Duijn

Dat het bestuur snel het vertrouwen in Zoutman opzegt, lijkt niet te gaan gebeuren, al vroegen de supporters daar wel om. Zoutman heeft krediet opgebouwd en heeft bewezen een goede trainer te zijn. Het enige wat hij nu nog kan doen, is weer een tijd met een vaste basis gaan werken en automatismen erin slijpen. Dat kun je de ervaren Mijdrechtenaar wel verwijten. Spelers missen vertrouwen vanwege de vele wisselingen, maar goals erbij toveren kan ook een nieuwe trainer niet. Technisch manager Gert Aandewiel moet de komende maanden op zoek naar een nieuwe topspits, die het talent Max van Steen kan ondersteunen met het liefst minimaal vijftien goals. Interessant daarin is de vraag of de club het aandurft om wellicht te wachten op de terugkeer van Teijsse of dat het al eerder de knoop doorhakt. Ook een middenvelder aantrekken met scoringsdrift heeft prioriteit, want ook daar is het schraalhans keukenmeester. Laat dit een leerjaar zijn op Nieuw Zuid, en leg de focus op volgend seizoen.

 ‘De sensatie van de voorbereiding, Ayoub Boukhari, is totaal van het toneel verdwenen’

Bij hoofdklasser Noordwijk is de situatie misschien nog wel schrijnender. Tegen tien Ajacieden werd de ploeg compleet dronken gespeeld. De ploeg moet promoveren en gezien de selectie die Dogan Corneille tot zijn beschikking heeft en het spelen in een afgeroomde competitie, zou dat geen probleem moeten zijn. Maar dat is het wel. De achterstand op de koplopers is al tien punten, maar een plek in de top-vier en een periode is nog zeker mogelijk. Dan zal er wel gauw iets moeten veranderen.

Het Noordwijk-bestuur zal daarom iets kritischer kijken naar Corneille aangezien hij in drie seizoenen de ploeg niet naar een hoger competitieniveau lijkt te tillen. Het lange vorige seizoen, overtraindheid van spelers, het zijn excuses, maar niet als je omhoog wilt. De ploeg leek, na een belabberde start, aan de beterende hand, maar viel nu weer terug tot ver beneden de ondergrens. Om daar ook even wat statistieken op los te laten. Noordwijk heeft nu achttien keer gescoord, maar ook al tweeentwintig goals tegen gehad. Vorig seizoen was dit 19-10 na tien duels. Het zwaktepunt ligt dus duidelijk achterin. Wat zeker valt te verklaren want steunpilaren als Raymond Manuputty, Martijn le Conge Mustafa Amezrine en Danny de Jel zijn of uit vorm of geblesseerd. Ook hier geldt: een nieuwe man voor de groep kan niets veranderen aan de gesteldheid van de groep. Na de winterstop moet blijken of Noordwijk echt zo goed is, als de ploeg van een rustperiode heeft kunnen genieten.

Noten kraken
De duobaan van de oefenmeester, die ook veldtrainer is bij Willem II wordt nu als faalreden aangehaald, maar Corneille ontkent dit in alle toonaarden. De oud-prof zit desondanks wel in een lastig parket. Van uit vorm zijnde spelers, maak je geen winnend elftal. Spelers die niet spelen, beginnen te morren. Nieuweling en een harde werker als Bart Spil verdient misschien wel meer dan een kans. De sensatie van de voorbereiding, Ayoub Boukhari, is totaal van het toneel verdwenen. Corneille moet, wil hij zijn tijd bij Noordwijk tot een succes maken, nu harde noten kraken. Niet kijken naar namen, maar het beste team opstellen dat vooral fit is en ervoor wil vechten. En dan misschien zijn principes wat overboord gooien. De punten zijn heilig, maar een extra slot op de deur kan misschien geen kwaad.

Mocht Noordwijk alsnog in de topvier eindigen en dan via de achterdeur promoveren, heeft Corneille het goed gedaan. Gaat het seizoen als een nachtkaars uit, heeft de oefenmeester hard gezegd; gefaald. In beide gevallen is het niet aannemelijk dat Corneille volgend seizoen nog voor de groep staat. Als er de komende weken nog meer nederlagen volgen, is Corneille niet meer te benijden en zal de kritiek aanzwellen tot misschien wel niet meer te houden proporties. Dat Quick Boys Zoutman volgend seizoen een kans geeft om dit recht te zetten, is aannemelijker.

Foto’s: Hans van Duijn en Ron van der Linden


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)