,,Dat is de eerste vraag die we hier ons allemaal moeten stellen”, vond Robbert de Ruiter. Hij reageerde op de uitspraak of de wedstrijd tussen Quick Boys en FC Lisse wel een winnaar had verdiend. Het werd uiteindelijk de ploeg uit Katwijk door een geniaal momentje van rechtsback Henry Opoku. Maar de neutrale voetballiefhebber werd geen seconde warm van wat een heerlijke afsluiting van de eerste seizoenshelft had moeten zijn.

Bij Quick Boys was men vooral blij dat het weer over voetbal ging. De Katwijkers hadden een tumultueuze week achter de rug dankzij een ‘stelletje randdebielen’ – zoals voorzitter Henk Jan van Maanen ze had betiteld – die rookbommen op het veld van IJsselmeervogels hadden gegooid. Het bezorgde de ploeg uit de Derde Divisie imagoschade, net op het moment dat de puzzelstukjes op het veld weer eens in elkaar vielen.

Hoe anders zag het er voor FC Lisse uit in de eerste seizoenshelft. Met Martin van Eeuwijk leken de Lissenaren weer een messias gevonden te hebben. Een creatieve man die iedere week oplossingen ziet die een gemiddelde amateurvoetballer in heel zijn carrière nog niet weet te vinden. Maar ook bij Lisse komt er langzamerhand zand in de machine. Het swingt niet meer. In de laatste vier duels werden slechts vier punten binnen gehaald. Te weinig voor een koploper van de Derde Divisie.

,,Dat hadden we ook in de thuiswedstrijd gedaan en dat was ons wel bevallen.”

Van vertrouwen bij Quick Boys dankzij de afgelopen reeks was aan het begin van het duel weinig te merken. Het eerste half uur was tam. Op het veld, maar ook daarbuiten. Misschien zal het Katwijkse bestuur daar enigszins blij mee zijn geweest, gezien de recente ontwikkelingen, maar op Nieuw Zuid was het eigenlijk doodstil. Ook de tweeëntwintig hoofdrolspelers leken mee te gaan in het tamme gevoel van de middag.

Misschien was het diagonale schot van Thierry Monteny na een half uur voetballen het sein om nog wat van de wedstrijd te maken. Maar dat de openingsgoal uitgerekend van de voet kwam van rechtsback Opoku mag veelzeggend worden genoemd. Zijn -overigens heerlijke- zondagsschot viel hard in het zijnet, achter Lisse-doelman Brian van der Werff.

Publiekslieveling
Opoku had daarvoor al twee keer de kans gehad om op te stomen naar het strafschopgebied van FC Lisse. Een vooropgezet plan van trainer Jan Zoutman. ,,Dat hadden we ook in de thuiswedstrijd gedaan en dat was ons wel bevallen. Nu kreeg hij twee keer de kans om door te komen en legde hij de bal af. De derde keer stond hij eigenlijk helemaal niet vrij maar kapte hij Luciano Dompig uit en dan maakt hij zo’n goal zoals hij zelden zal doen.”

‘Lisse voetbalde zichzelf vooral de trechter in, koren op de molen van de Katwijkers.’

,,Ik schrok eigenlijk van de ruimte die ik kreeg.” De Katwijkse publiekslieveling kon na afloop wel genieten van zijn goal. ,,Daarom speelde ik ‘m de eerste twee keer ‘safe’ opzij. Maar hij zat er lekker in! Ik dacht ik ga er gewoon voor.”

Plots werd het publiek wakker, evenals de voetballers van Quick Boys, die nu druk probeerden te zetten op de goal van FC Lisse. Maar verder dan een subliem afstandsschot van Jerghinio Sahadewsing kwamen de Katwijkers niet. Philippe den Hartog en Jesse Driebergen dreigden wel, maar niet meer dan dat. Het schot van Sahadewsing was tevens het moment dat Lisse aangreep om een tegenoffensief te lanceren. In het laatste half uur wisselde De Ruiter aanvallend en werd aanvaller Steven Olsthoorn meerdere malen gezocht door de lucht. Gewild of niet, Lisse voetbalde zichzelf vooral de trechter in, en dat was koren op de molen van de Katwijkers. Alleen rechtsback Niels Buijs was met een kopbal op de paal dicht bij de gelijkmaker.

Winterstop
Quick Boys hield deze week dus wel stand, waar het vorige week tegen IJsselmeervogels in de slotfase nog een tegentreffer incasseerde. En daarmee gaat Quick Boys qua gevoel lekkerder de winterstop in dan FC Lisse. Hoewel de ploeg van Robbert de Ruiter koploper blijft. ,,Pas als we nog zes duels te gaan hebben mogen we denken aan prijzen en gaan we naar het programma kijken. Maar met het feit dat we ‘winterkampioen’ zijn kan ik niet zo veel”, stelde de Lissese oefenmeester na afloop.

Eigenlijk komt het moment om de winterstop in te gaan voor de Katwijkers iets minder gelegen, net nu ze in een lekkere reeks zitten. ,,Zo kun je het ook stellen”, lacht Zoutman. ,,Maar je kunt beter zo de winterstop in gaan, dan zoals we in de eerste periode speelden. We spelen weer om iets positiefs, in plaats van dat we constant naar beneden zitten te kijken. We zijn er nog lang niet, want na de winterstop is het weer een nieuwe start. We moeten er scherp op blijven dat we op deze manier verder gaan.”

Quick Boys – FC Lisse 1-0 (1-0). 35. Opoku 1-0

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, D. van der Plas, Ravensbergen, Hoek (62. J. van der Plas), Mahmoed, Sahadewsing, Driebergen, Den Hartog (78. Steemers), Van Steen (81. Misa-Danso)

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Zoontjes, Valk (70. Onal), De Goede (70. Stevens), Rauws, Van Eeuwijk, Vermeulen, Dompig (59. De Vries), Olsthoorn, Monteny

Foto: Orange Pictures/Hans van Duijn

Samenvatting FC Lisse TV:


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude