De Rijnsburgse Boys-defensie staat al jaren onder druk. De afgelopen seizoenen waren in verdedigend opzicht niet ijzersterk op Middelmors. Tijdens de wedstrijden van ‘de Uien’ was het vaak smullen geblazen, omdat het publiek door – in de meeste gevallen – de vele goals tijdens wedstrijden altijd vermaakt werd. Dit seizoen lijkt het alweer wat beter te gaan in de achterhoede. Henk Wisman koos met Bradly van der Meer eerst voor een andere doelman, maar was in het centrum van de verdediging nog altijd zoekende. Dat het duo Thomas Bakker en Carlos Opoku tegen AFC (2-0) de nul hield, leek een bevestiging dat dit de beste optie in het hart van de verdediging is. 

Voor Opoku waren de eerste maanden van het nieuwe seizoen lastig. De afgelopen twee seizoenen was de boomlange verdediger veelvuldig terug te vinden in de startopstellingen van de Rijnsburgers, maar dit seizoen moest de mandekker vooralsnog genoegen nemen met een plek op de bank. Bij een achterstand werd hij meestal gebracht als stormram en als er nood aan de man was, kwam hij erin om het slot op de deur te vormen.

Tegen de regerend kampioen van de Tweede Divisie, AFC, greep Opoku zijn kans. Hij mocht samen met Bakker het centrum vormen van de Rijnsburgse defensie en dat bleek een gouden greep, maar tegelijkertijd een loodzware opdracht. De ‘nieuwe’ verdediging moest het opnemen tegen goalgetters Raily Ignacio, de topscorer van de Tweede Divisie van vorig seizoen, en Yordi Teijsse, de huidige topscorer. Het lukte de laatste linie van Rijnsburg om die twee in het gareel te houden en daarmee werd de basis gelegd voor de 2-0 overwinning.

Elke week weer anders
Voor Opoku was het reeds de bevestiging dat het achterin uitstekend stond. ,,Ik wist al heel lang dat het met mij achterin het beste zou gaan”, zegt hij met een knipoog, gevolgd door een grote lach. ,,Thomas en ik voelen elkaar goed aan. Hij is wat meer aan de bal, maar kleunt er ook in als het moet. Wat dat betreft ging het prima. Ik hoop dat ik blijf staan. We hebben genoeg goede spelers, dus het kan elke week anders zijn.”

,,Je bent ooit op voetbal gegaan, omdat je wilt spelen en omdat je het leuk vindt. Je wilt aan de trainers en mensen langs de kant laten zien wat je kunt.”

Toen de 33-jarige speler op de bank zat, vrat dat hem van binnen op. Hij is inmiddels aan zijn derde seizoen bezig bij de tweededivisionist en hij wil laten zien wat hij kan en vooral wat hij kan toevoegen aan de ploeg van Wisman. ,,Elke week dat je niet speelt, is frustrerend. Ook als je invalt, is het toch anders dan dat je in de basis staat. Je bent ooit op voetbal gegaan, omdat je wil spelen en omdat je het leuk vindt. Je wil aan de trainers en mensen langs de kant laten zien wat je kunt. Ik loop alleen ook al een tijdje mee in de voetballerij en weet dat je soms geduldig moet zijn. Gelukkig werd dat beloond.”

Stunten tegen FC Eindhoven
De oud-speler van Koninklijke HFC wil nu voor een langere periode in het elftal blijven staan en dus hoopt hij komende dinsdagavond tijdens het KNVB-bekerduel met FC Eindhoven aan de aftrap te staan. Daarnaast denkt de centrumverdediger dat er kansen liggen voor de thuisploeg. Opoku kan het weten, want een aantal seizoenen geleden, toen hij nog voor Koninklijke HFC speelde, schakelde hij de ploeg uit Eindhoven in het bekertoernooi uit.

,,Ik denk dat je altijd kansen hebt om door te gaan. Zeker thuis met het publiek erachter. Als wij een goede kans hebben en voor elke meter strijden, dan liggen er voor ons mogelijkheden tegen ploegen uit de Eerste Divisie. Natuurlijk zijn de kansen nihil als je tegen een goede eredivisieploeg loot, maar ook dan is er een kans. Wij nemen het bekertoernooi erg serieus en we zullen er alles aan doen om te winnen. We willen door in de beker en in december, tijdens de volgende ronde, erbij zijn.”

Foto: Jan Jungerius

Lees ook: ‘Waarom kan Rijnsburgse Boys niet meer in dan een ‘dark horse’ zijn?’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude