width=

Daar waar Koning Winter dit weekend op bijna alle Nederlandse velden regeerde, werd in Werkendam zaterdagmorgen alles in het werk gesteld om het kunstgrasduel tussen Kozakken Boys en VVSB doorgang te laten vinden. Met succes. Om half twaalf kon het sein definitief op groen voor het duel tussen twee ploegen die de afgelopen periode de overwinningen vlotjes aan elkaar regen.

Het affiche Kozakken Boys-VVSB beloofde vooraf dan ook het nodige vuurwerk. Met respectievelijk tien en vijf overwinningen op rij stonden er op sportpark De Zwaaier twee ploegen in vorm tegenover elkaar. Als extraatje stond deze middag ook nog eens de tweede periodetitel op het spel. In een rechtstreeks duel had de thuisploeg aan een remise voldoende om die prijs in de wacht te slepen.

Paars-gele winst was dus noodzakelijk om die titel in Noordwijkerhout te doen belanden. Voor Kozakken Boys telde er, in de achtervolging op koploper Katwijk, deze middag echter nog een ander belang op het sneeuwvrij gemaakte kunstgras in Werkendam.

Voetbalmachine
De ploeg van de na dit seizoen vertrekkende Danny Buijs liet er vanaf de aftrap geen gras over groeien, waarbij het arbiter Bronsvoort dankbaar mocht zijn dat de bal al na vier minuten op de stip verdween. De leidsman honoreerde een duel tussen Peet van der Slot en Kozakken Boys-uitblinker Ahmad Mendes Moreiro behoorlijk zwaar met een strafschop. Alle Noordwijkerhoutse protesten ten spijt was dat buitenkansje wel besteed aan clubtopscorer Mohamed el Azzouti (1-0).

Daarmee was de toon gezet. VVSB, waar de zieke Tommy Bekooij node werd gemist, grossierde in balverlies. Het was slechts aan Werkendamse slordigheid, in combinatie met de excellerende Ruben Valk in de VVSB-goal, te danken, dat het duel al niet voor de thee beslist was. ,,Ruben hield ons in die fase met een aantal ongelooflijke reddingen in de wedstrijd”, prees captain Vladimir Jozic zijn doelman. ,,We slaagden er met name het eerste halfuur niet in om onder hun druk uit te voetballen. Bij ons zaten er vandaag teveel spelers niet in de wedstrijd en dat leverde tegen een goed geoliede voetbalmachine als Kozakken Boys problemen op.”

Het mocht dan ook een verrassing worden genoemd dat de VVSB-captain op slag van rust via een fraaie vrije trap de hoop in de Noordwijkerhoutse harten weer terugbracht. Waarbij direct dient te worden aangetekend dat daar gezien het spelbeeld nauwelijks enige aanleiding toe was. Kozakken Boys dicteerde tegen een VVSB dat vrijwel continu achter de feiten aan voetbalde.

,,Toch staan we er nog altijd goed voor. Kop op dus, er is verder niets aan de hand.”

Wat de thuisploeg voor de pauze naliet, deed het na de thee wel. Binnen tien minuten leek de wedstrijd beslist. Waarbij de paars-gele defensie er tot tweemaal niet goed uitzag. Dankzij El Azzouti en de vaak ongrijpbare Mendes Moreira stond ruim binnen het uur de 3-1 al op het scorebord. Daarna verviel Kozakken Boys opnieuw een paar keer in haar oude fout door na te laten de score verder op te voeren. Met dank aan goalie Valk, die ook toen voorkwam dat de thuisploeg niet verder wegliep.

Prullenbak
,,We mochten echt onze handen dichtknijpen met de 1-1 halverwege”, gaf uitblinker Valk na afloop toe. ,,Dan ga je als ploeg na rust het veld in met het idee om het anders aan te pakken. Dat plan kon al snel de prullenbak in, omdat we binnen de kortste keren opnieuw op achterstand kwamen. Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat dit niet de eerste de beste ploeg is. Elke linie is goed bezet bij hen en daar hadden we over het hele veld toch de nodige moeite mee”, blikte Valk terug.

Pas in de slotfase dwong VVSB wat meer af, mede omdat de thuisploeg de teugels liet vieren. Dat kwam de titelpretendent bijna nog duur te staan. Invaller Victor Schipholt stuurde Guido Pauw de diepte in, waarna de aanvaller doelman Arends passeerde: 3-2.

Zuur
,,Na de 3-2 hebben we het over de opportunistische boeg gegooid. Dat is niet gelukt, mede omdat de tijd tekort was. Hoewel de overwinning van Kozakken Boys gewoon verdiend was, hoop je toch nog stiekem alsnog een puntje weg te kapen. Dat zat er helaas niet meer in. Laten we de twee goals die we vandaag scoren maar meenemen naar de volgende wedstrijden. We hebben als team verloren. Toch staan we er nog altijd goed voor. Kop op dus, er is verder niets aan de hand”, relativeerde Jozic de nederlaag.

Kozakken Boys-VVSB 3-2 (1-1). 4. El Azzouti 1-0 (strafschop), 43. Jozic 1-1, 51. El Azzouti 2-1, 55. Mendes Moreira 3-1, 88. Pauw 3-2

VVSB: Valk, Fecunda  (85. Schipholt), Van der Slot, Zwart, Vijlbrief, Jozic, Theuns (77. Lovecchio), De Rijk, El Osrouti, Pauw, Van der Wilden (65. Koopman)

Archieffoto: Tino Stulen

Lees ook: ‘VVSB houdt ‘keepersteam’ volgend seizoen toch bijeen’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 13 aug.
Oefenduels
Koninklijke HFC3-4Ter Leede
FC Lisse0-1Katwijk
FC 's-Gravenzande0-3Rijnsburgse Boys
Noordwijk0-1VVSB
Quick Boys1-2Jong ADO Den Haag
Foreholteafg.Warmunda
Do. 15 aug.
Oefenduels
Quick Boys6-1TAC'90
Za. 17 aug.
KNVB-beker
VVSB2-4Harkemase Boys
FC Lisse1-2Ajax (ama.)
Ter Leede1-4Fortuna Wormerveer
FC Rijnvogels0-4O.S.S.'20
Oefenduels
Koninklijke HFC2-2Rijnsburgse Boys
Noordwijk4-0OJC Rosmalen
SJC5-0DTS Ede
Zandvoort4-0Valken '68
Hillegom2-1Van Nispen (zat.)
VVSB (zat.)2-2VVC
Katwijk4-0Velsen
Zo. 18 aug.
Oefenduel
ASC3-3Foreholte
Hillegom0-3DEM
VVH/Velserbroek3-2Van Nispen (zon.)