FC Volendam – VVSB is niet alleen een wedstrijd in de achtste finale van de KNVB-beker. Het is ook een weerzien tussen een aantal mensen met een FC Lisse-verleden. Technisch manager en hoofd jeugdopleiding van de oranjehemden, Misha Salden, en VVSB-spelers Guido Pauw en Tom Broekhuizen delen een historie op Ter Specke. Nu staan ze dinsdagavond tegenover elkaar. Voor het eerst.

Dat Pauw de confrontatie haalt, is op het nippertje. De aanvaller kampte de afgelopen weken met een ontstoken peesplaat aan de voet. ,,Gisteren zat ik voor het eerst weer bij de selectie tegen TEC. Ik heb vier goede trainingen achter de rug, zonder pijn. Ik heb aangegeven fit te zijn en te kunnen spelen. Dan is het aan de trainer om een keuze te maken.”

Voor Pauw is het zijn debuutseizoen op De Boekhorst. Hij werd op het nippertje gehaald door VVSB. Tijdens zijn vakantie werd het contact gelegd. ,,Ik zat al in Miami. VVSB wilde nog een tweede spits halen, en wilde niet te ver zoeken. Ik was niet heel gelukkig bij FC Lisse. Het vertrouwen ontbrak tussen Robbert de Ruiter en mij. Dus we waren er snel uit via de app en een paar keer bellen. Dat moest ook, want de deadline kwam steeds dichterbij.”

Onder Salden, die in totaal zes seizoenen werkte op Ter Specke, genoot Pauw wel het vertrouwen. De oefenmeester liet de toen pas 18-jarige debuteren. Een tijdje later was hij eerste spits en betaalde dat vertrouwen terug met een reeks sterke wedstrijden en belangrijke goals. ,,Guido is een vrij complete spits. Hij is kopsterk, redelijk snel en heeft een neusje voor de goal. Het bestuur heeft Guido destijds gehaald en ik vond dat prima.”

Maar Salden vertrok anderhalf jaar geleden en daarmee ook de positieve vibe voor Pauw bij Lisse. Hij sukkelde met een aantal hamstringblessures en verloor de concurrentiestrijd. Een nieuwe start bij VVSB volgde, maar tot nog toe verloopt het niet bijster succesvol met een nieuwe blessure. Toch is Pauw niet ontevreden. ,,Ik heb een sterke voorbereiding gedraaid en daarna ook drie, vier wedstrijden gespeeld.” Van Leeuwen gebruikte Pauw vooral als linksbuiten, omdat in de punt Serbony onomstreden is.

‘Sterke concurrent’
,,Ik zie Guido niet als een buitenspeler. Daarvoor mist hij de echte pure snelheid en de actie”, stelt Salden ,,Daar kan ik mij wel in vinden”, riposteert Pauw. ,,Maar als linksbuiten kan ik toch nog wel voor gevaar zorgen met goed positie kiezen en scorend vermogen.” Salden hoopt dat zijn voormalige pupil veel aan spelen toe gaat komen bij de paarsgelen. ,,Een jongen als hij moet spelen op deze leeftijd. Wat dat betreft heeft hij met Serbony een hele sterke concurrent.”

Pauw is daar niet bang voor. ,,Ik ga mijn minuten wel maken. Ik moet gewoon weer eens negentig minuten de kans krijgen. En ik hoop zeker dinsdag ook meer dan m’n steentje te kunnen bijdragen.”

Salden heeft het prima naar zijn zin op de Dijk. Hij verkoos bewust het bureau boven het veld. ,,Dus mis ik het veldwerk ook niet heel erg. De combinatie tussen de jeugd en het technisch beleid uitzetten zorgt ervoor dat ik met veel dingen tegelijk bezig ben. Het is nooit rustig. Gesprekken met spelers, trainers, nieuwe spelers of de staf. Verder kijk ik veel wedstrijden. Ik werk nu fulltime in het betaalde voetbal. Dat is wat ik wilde.”

‘Echte voetbalman’
Een nieuwe baan als trainer sluit hij in de toekomst niet uit. ,,De voetballerij is heel bewerkelijk. Mocht ik een aanbieding krijgen, zal ik mij eerst focussen op de Jupiler League.”

,,Maar daar ben ik eigenlijk niet mee bezig. Daarvoor vind ik het werk wat ik nu doe gewoon te leuk.” Pauw ziet zijn voormalige oefenmeester wel weer op het veld staan. ,,Ja, ik vind Misha een echte voetbalman. Hij is een trainer met een duidelijk plan, en daar wijkt hij niet vanaf. Ook is hij niet iemand met hele lange wedstrijdbesprekingen of een trainer die je volstopt met opdrachten. Dat vond ik altijd prettig.”

,,Onze spelers moeten net zo goed knokken voor een plekje bij iedere willekeurige club uit de Tweede Divisie. Van de tien keer dat wij tegen VVSB spelen, winnen wij geen negen keer.”

Salden diende als speler in totaal vijf seizoenen zijn huidige werkgever. Toch weet hij heel goed dat de verschillen tussen Volendam en VVSB de afgelopen jaren zijn afgenomen. Een simpele overwinning wordt het zeker niet. ,,Nee, die tijden zijn geweest. Dat weet iedereen. Onze spelers moeten net zo goed knokken voor een plekje bij iedere willekeurige club uit de Tweede Divisie. Van de tien keer dat wij tegen VVSB spelen, winnen wij geen negen keer. Over een heel seizoen halen wij wel meer punten, dat zie je nu ook met Achilles’29.”

De manager duwt voorzichtig VVSB in de favorietenrol. ,,Voor ons is dit net zo speciaal als voor VVSB. Maar zij hebben al wel die ervaring met het spelen van zulke duels. Dat kan helpen.” Een uitverkocht huis verwacht Salden overigens niet. ,,Er zijn nog volop kaarten beschikbaar.” Volendam heeft een speciale actie voor het bekerduel beschikbaar gesteld. Voor een euro kun je als kind al een plekje vinden op de tribune. Volwassenen betalen maar vijf euro. Ook ouders met kinderen uit Noordwijkerhout mogen daar gebruik van maken.

Pauw heeft vertrouwen in wéér een stunt van zijn ploeg. ,,We hebben een zo goed als complete selectie. We hebben Volendam bekeken een paar weken geleden. De vergelijking met Den Bosch vorig seizoen gaat wel op. We voetballen goed op het moment, creëren kansen. En de druk ligt toch meer bij hen. Ik moet wel nog officieel horen of ik bij de selectie zit, maar daar ga ik wel vanuit. Wij zijn er wel klaar voor.”

Foto’s: Aad de Winter en Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude