Geen voetbalcliché kan de emoties omschrijven van de KNVB-bekerwedstrijd tussen Rijnsburgse Boys en VVSB. Ongetwijfeld zullen er de nodige nagels gesneuveld zijn in de streekderby vanavond. Zowel Rijnsburg als VVSB had als winnaar van het veld af kunnen lopen. Het werden de bezoekers uit Noordwijkerhout. VVSB nam de penalty’s beter. Maar of je nu uit Rijnsburg komt of Noordwijkerhout. Voetbal was de grote winnaar.

Niet zozeer het spelniveau deed iedereen de harten sneller kloppen, wel de spanning. Werkelijk waar alles wat een bekerwedstrijd speciaal maakt, zat in de streekderby op De Middelmors. Doelpunten in de slotfase, persoonlijke fouten, briljante bevliegingen. Vanaf minuut één tot minuut 120. In de reguliere speeltijd konden de beide ploegen niet beslissen wie er nu als winnaar het veld af moest lopen. Beiden schoten twee keer raak na een volledige wedstrijd plus verlenging. Het moest vandaag zo zijn. De verlenging bracht kramp, moeheid en lange ballen. Peet van der Slot en Raily Ignacio lieten in de verlenging om beurten de harten van de Noordwijkerhouters en Rijnsburgers sneller kloppen. Tot het kookpunt werd bereikt in de stafschoppenserie. Met als ‘held van VVSB’, doelman Ruben Valk. Hij stopte de zesde penalty van Rijnsburgse Boys. Kraaijvanger maakte het daarna af door de zesde penalty voor VVSB binnen te schieten.

Normaal is Ruben Valk de tweede keeper van VVSB, maar in het bekertoernooi krijgt de doelman zijn kans. Valk weigerde zichzelf de held van de avond te noemen. ,,Wat een heerlijk gevoel is dit! Maar dit kan je niet alleen op mijn conto schrijven. We hebben met z’n allen zo hard gevochten. De bereidheid van iedereen om te werken was groot. Ik durf niet te zeggen dat de inzet vandaag beslissend is geweest, maar het heeft zeker meegespeeld.”

Verlenging
Eerder in de wedstrijd schoot Rijnsburgse Boys via Wijks uit de startblokken. De aanvaller vond binnen tien minuten het net. Daarna ontspon zich een redelijk gelijk opgaand duel. Voornamelijk in de tweede helft waren er kansen over en weer. VVSB-trainer Van Leeuwen zag dat vanaf de bank anders. ,,We waren de bovenliggende partij, hebben grote delen gedomineerd. Echt een schitterende wedstrijd”, kon Van Leeuwen zijn geluk niet op. Rijnsburg-trainer Oosterlee had een andere mening. ,,Zei Van Leeuwen dat? Ik heb iets anders gezien. Zij hebben delen gedomineerd, wij ook. Ik heb VVSB in de verlenging niet meer gezien. Natuurlijk is dit een deceptie. Dat lijkt mij een inkoppertje.” De winnende trainer gaf toe dat de verlenging een verhaal op zich was. ,,Het laatste half uur ging nergens over. Wat een spanning.” De spanning was hem duidelijk af te zien. Geen minuut zat Van Leeuwen in de verlenging op zijn stoel.

Verhaal
Zijn collega in de dug-out van de thuisploeg mocht inmiddels al niet meer voor zijn eigen hok staan. Na de 2-3 van VVSB reageerde Oosterlee woedend op de scheidsrechter, zonder over de schreef te gaan. Arbiter Gerrets oordeelde anders. Oosterlee mocht de wedstrijd verder bekijken achter de boarding. De Rijnsburgse trainer kon na afloop zijn boosheid over de leidsman niet verkroppen. ,,Iedere goal heeft z’n verhaal. Goed, bij de 1-1 staan we verkeerd. Maar bij de 1-2 krijgt Troost een zwieper. En de scheidsrechter laat ‘m doorlopen. Die goal komt bij hem vandaan. Daarna laat hij bij de 2-3 laat de vrije trap overnemen. En daar valt die goal uit. Ongelooflijk. Dan moet ik ook nog heel kinderachtig naar de kant. Heel het publiek kan het weten. Ik heb niks onbehoorlijks gezegd.”

Bij Rijnsburg-verdediger Hessing kwamen de emoties iets minder aan de oppervlakte. ,,Het zat er vandaag best in, maar ook weer niet”, begon Hessing cryptisch. ,,Maar ik wil er niet in mee dat de scheidsrechter een beslissende rol heeft gehad. Hij heeft geen grove fouten gemaakt. Al is het overnemen van die vrije trap dubieus. De scheidsrechter zei letterlijk tegen mij dat hij werd overgenomen omdat hij de bal tegen zich aan had gekregen. Tja, dan moet VVSB ‘m maar niet zo snel nemen.”

De vrije trap die voor de 2-3 zorgde in de verlenging werd uiteindelijk ingekopt door Peet van der Slot. Even spookte het scenario van vorig jaar door zijn hoofd. Toen was de verdediger dicht bij de 2-2 tegen Vitesse in de tweede ronde van de KNVB-beker. In een identieke situatie. ,,We hebben het er van te voren nog over gehad. Ik hoopte dat ik de winnende had gemaakt, maar zij komen weer gelijk uit een doodspelmoment. Ze hebben gewoon fysieke en lange spelers. Daar hadden we het moeilijk mee.”

Voetballend beter
Waar Rijnsburg fysiek sterker oogde, ook in de verlenging, was het voetbal bij VVSB misschien beter verzorgd. Daar waren VVSB’er Van Leeuwen en Rijnsburger Hessing het over eens. Om bij die laatste te beginnen. ,,VVSB voetbalde beter. Wij vonden te weinig vrije mensen op het middenveld. Met het inbrengen van Van Eeuwijk na de blessure van Van der Vijver kwam dat wel meer terug bij ons. Hij brengt toch altijd iets extra’s.” Het middenveld van VVSB kende een bijzonder strijdplan. Het gemis van de geblesseerde Ruigrok werd opgevangen door vier aanvallers op te stellen in de vorm van Parami, Serbony, Tavilla en Bekooij. ,,We konden ze pijn doen met lopende mensen in de achterste linie”, verklaarde Van Leeuwen zijn keuze. ,,Dat zie je bij de 1-1, wat overigens een beauty was van Frans van Niel. Ruigrok valt niet te vervangen. Maar toch hebben we aanvallend gekozen en met goed positiespel gewonnen.”

Wie er nu uit het plastic balletje komt voor de volgende rond van de KNVB-beker maakt de Noordwijkerhouters niet uit. Van amateurclub tot BVO. ,,Kom maar op. Wij kunnen het iedereen moeilijk maken als we zulke inzet tonen als vandaag!”, klonk het strijdbaar uit het winnende kamp.

Rijnsburgse Boys – VVSB 3-3 (1-0) VVSB w.n.s.

9.Wijks 1-0, 52. Van Niel 1-1, 67. Van Niel 1-2, 90+3 Hessing 2-2, 99. P. van der Slot 2-3, 109. Ignacio 3-3.

Strafschoppen:

1-0 Van Eeuwijk
1-1 Vijlbrief
2-1 Leonard
2-2 P. van der Slot
3-2 Hessing
3-3 Serbony
4-3 Wijks
4-4 S. van der Slot
5-4 Çelen
5-5 Zwart
5-5 Kuipers mist
5-6 Kraaijvanger

Rijnsburgse Boys: Van der Burg, Gielisse, Hessing, Kuipers, Troost, Vlug (77. Koemans), Celen, Sardar (77. Leonard), Van der Vijver (37. Van Eeuwijk), Ignacio, Wijks

VVSB: Valk, P. van der Slot, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief, Jozic (69. Hogenboom),Van Niel, Bekooij (80. De Rijk), Tavilla (87. S. van der Slot), Serbony, Parami

VVSB-keeper Ruben Valk na afloop

Tekst: Frank Venema

Foto: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)