,,Je kunt wel stellen dat dit een zakelijke overwinning is, ja”, gaf VVSB-trainer Jack Honsbeek na afloop toe. Zijn ploeg won op zaterdagmiddag met 0-1 van FC Lisse. De Noordwijkerhouters scoorden de enige goal van de wedstrijd in de eerste helft. De ploeg verzuimde de voorsprong vervolgens uit te breiden en moest vechten om de drie punten over de streep te trekken.

Al na 27 minuten spelen viel de winnende treffer. Mo el Osrouti bracht de bal vanaf de rechterkant in het strafschopgebied en vond daarmee het hoofd van Tommy Bekooij: 0-1. De Leidenaar benadrukte met dat doelpunt nog maar eens fijntjes dat hij in goede doen is na de winterstop.

Niet alleen Bekooij is in goede doen. Zijn team, VVSB, is als een raket uit de winterstop gekomen. Tot ongeloof van de oefenmeester van de ploeg. Na afloop kon hij nog niet bevatten dat zijn team vijftien punten uit vijf wedstrijden heeft behaald. Een droomstart van de tweede seizoenshelft.

Medicijn
Tot aan de kopgoal van Bekooij viel er weinig te beleven op Ter Specke. Beide teams, die de laatste weken uitblinken in het zakelijk binnenhalen van de punten, gunden elkaar de voetballende overhand niet. Het resulteerde in een tactisch steekspel met uiteindelijk VVSB als winnaar. FC Lisse kreeg het niet voor elkaar om er voetballend doorheen te komen en besloot na een half uur spelen voor de opportunistische weg te gaan.

,,Deze keer is VVSB de gelukkige. Zij hebben een sterke organisatie achterin en het is moeilijk om daar doorheen te komen. In de tweede helft hebben we het over een andere boeg gegooid en hadden we drie keer kunnen scoren. Dan heb je pech.”

Robbert de Ruiter

Dat bleek een goede zet van Robbert de Ruiter, want daardoor ontstonden er hachelijke situaties in het Noordwijkerhoutse strafschopgebied. Aan de andere zijde koos de ploeg van Honsbeek ook voor een verandering in de speelwijze. Bij balverlies was het een kwestie van dichthouden en bij balbezit moesten de pijlsnelle Bekooij en El Osrouti gezocht worden.

Eerstgenoemde kreeg op slag van rust de kans om het te beslissen. Hij kon recht op Lisse-doelman Brian van der Werff af. De buitenspeler koos voor een stiftje, maar de uitvoering was slordig. Van der Werff kon het balletje uit de lucht plukken en zette het spel voort.

Kevin van der Zwet (links) en Jordy Zwart (rechts) in de strijd om de bal.

Net als Honsbeek kon ook FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter niet geloven wat de uitslag van de wedstrijd was. ,,Mooi hè? Die voetbalvragen na afloop van de wedstrijd”, opende de oefenmeester na afloop over de zege van VVSB. ,,Ik vind het een gelukkige overwinning voor VVSB. Soms gaan de ballen erin en soms niet. Deze keer is VVSB de gelukkige. Zij hebben een sterke organisatie achterin en het is moeilijk om daar doorheen te komen. In de tweede helft hebben we het over een andere boeg gegooid en hadden we drie keer kunnen scoren. Dan heb je pech.”

,,Deze wedstrijden zijn in ieder geval niet goed voor je hart.”

Jack Honsbeek

Nadat een vlammend schot van Bert Koomen werd gepareerd door Ruben Valk, konden de bezoekers de wedstrijd in het slot gooien. Na een goede voorzet van Tim de Rijk kon El Osrouti de bal simpel binnenwerken, maar hij faalde. Even later was Sven Verlaan dicht bij de beslissing. Zijn schot zeilde uit een hoekschop over de Lissese goal.

De wedstrijd kantelde en Lisse kreeg mogelijkheden op doelpunten. Dat was op het conto te schrijven van De Ruiter. De oefenmeester paste namelijk een prima dubbele wissel toe. Hij haalde routiniers Roel de Goede en Robert van Boxel eruit en bracht Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten.

Vermeulen kon tien minuten voor tijd uithalen, maar zijn inzet ging maar net over de dak van het doel. Echter was dit niet de grootste mogelijkheid voor de ‘geel-blauwen’. Even daarna was het Martin van Eeuwijk, die wederom een briljante wedstrijd afleverde, die de bal raak leek te schieten. Een Noordwijkerhouts been op de lijn voorkwam de 1-1. Niet veel later was Lisse weer dichtbij. Deze keer werd een kopbal van Vermeulen van de doellijn gehaald. Koomen was een minuut later ook dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot werd gekraakt.

Samengeknepen billen
De vreugde in het ‘paars-gele’ kamp was groot  na afloop. Honsbeek en zijn mannen slaagden erin om de volle buit te halen in de derby. De oefenmeester van de huidige nummer vijf van de ranglijst was na afloop dan ook erg content. ,,Je kan erover twisten of dit een verdiende overwinning was. In de eerste helft kregen wij de betere kansen, maar in de tweede helft was het een heel ander verhaal.”

,,Ik denk dat wij een paar momenten met samengeknepen billen hebben meegemaakt in de tweede helft. Op het eind kregen zij nog drie goede kansen, maar verdedigden wij uitstekend. Ik moet wel zeggen: ‘als wij de tweede goal maken, is er niks aan de hand’. Deze wedstrijden zijn in ieder geval niet goed voor je hart.”

FC Lisse – VVSB 1-0 (1-0) 27. Bekooij 1-0.

Opstelling FC Lisse: Van der Werff, Valk, Van der Zwet, Van Boxel (67. Van der Putten), De Goede (67. Vermeulen), Rauws, Koomen, Stevens, Hagary (76. Tarani), Van Eeuwijk, Buimer.

Opstelling VVSB: Valk, Fecunda, Zwart, Verlaan, Vijlbrief, Jozic, Theuns (78. Van der Slot), De Rijk, Bekooij, Pauw (80. Van der Wilden), El Osrouti.