VVSB is geschiedenis aan het schrijven. Je zou zelf kunnen zeggen dat de eerste bladzijden in het Noordwijkerhoutse boek al zijn geschreven. Hoofdstuk één heet Rijnsburgse Boys, twee is getiteld FC Emmen. Hoofdstuk drie: Capelle. Voorlopig heeft dit deel nog een open eind. Over één week weten we of ook dit gedeelte van het avontuur een happy end heeft. Capelle – VVSB in de achtste finale van de KNVB-Beker. Een historisch duel voor de Noordwijkerhoutse club.

De paars-gele harten kloppen harder dan ooit in Noordwijkerhout. VVSB stroomde in de tweede ronde in van de KNVB-Beker en werd in september gekoppeld aan Rijnsburgse Boys. De derby kende een spannende ontknoping en moest beslist worden door penalty’s. Keeper Ruben Valk toonde zich die avond de held van VVSB door de beslissende penalty te stoppen van de Rijnsburgers. De ronde daarna won VVSB op overtuigende wijze van profclub FC Emmen op het sportpark van Quick Boys. De spelers serveerden schitterende goals aan het toegestroomde publiek uit Noordwijkerhout. Het feestje na afloop wakkerde het vlammetje nog harder aan. VVSB: een ‘cupfighter’.

Nu het duel tussen Capelle en VVSB nadert, vliegen de sjaaltje over de toonbank. Er worden bussen op eigen initiatief geregeld. Het bollendorp loopt uit voor de plaatselijke Topklasser. Een weelde voor de club, waar op een doodnormale zondag rond de vierhonderd man rond het veld staan. ,,Het leeft enorm”, toont VVSB-voorzitter Arjan Broekhof zich trots. ,,We hebben nu rond de 1300 kaarten verkocht. Niet alleen vanuit Noordwijkerhout worden er kaarten gekocht maar ook andere dorpen. Veel familie en vrienden van spelers willen er ook bij zijn in Rotterdam.” De wedstrijd tussen de zaterdag Topklasser en zondag Topklasser wordt gespeeld in het stadion van eredivisionist Excelsior. Daar is voldoende licht om ook de camera’s van FOX en SBS 6 goede beelden te laten maken.

Steun
Als er één speler is die kan weten hoe het leeft in het dorp, is dat Vladimir Jozic. De ras-VVSB’er vierde jaren geleden het feest van het toenmalige kampioenschap in de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse. ,,Dat was echt een hele mooie belevenis”, herinnert de aanvoerder zich. ,,Er gingen zoveel bussen mee toen. Dat gaat nu ook weer gebeuren. We hopen als spelersgroep dat alle kaarten, 1700, eruit gaan, want we hebben die steun hard nodig. Op het veld heb je het echt door als de mensen achter je staan. Ook na zo’n wedstrijd het feest met allemaal bekenden, dat is heel mooi.”

De middenvelder beleefde het elimineren van FC Emmen in de vorige ronde op een hele andere manier. Jozic keek die wedstrijd vanaf de tribune omdat hij geblesseerd was. ,,Die wedstrijd heb ik meegemaakt vanuit het supportersvak zelf, dan zit je er tussen en merk je dat het echt hoe begaan de mensen zijn. Er zijn toen veel supporters meegekomen uit Noordwijkerhout. Dat heeft ons daar zeker geholpen. Dat willen we nu weer.”

Professioneel
Trainer Van Leeuwen merkt ook dat in alle vezels van de club wordt uitgekeken naar het duel tegen Capelle, maar benadert de bekerwedstrijd een stuk professioneler. ,,De wedstrijd tegen Capelle is net zoals andere wedstrijden. We hebben de ploeg geanalyseerd. We hebben gegevens verzameld. Maar eerst komt TEC zondag. Wat er ook gebeurt in Noordwijkerhout; ik wil met deze ploeg in de top 7 eindigen van de Topklasse. Na TEC kunnen we over Capelle praten. Nu is TEC eerst belangrijk.”

Toch kan ook de hoofdtrainer niet helemaal om Capelle heen. Hoe graag hij de druk die gepaard gaat met een bekerwedstrijd misschien wel wil verlichten bij zijn spelers. Noordwijkerhout is klaar voor weer een episch bekerverhaal. ,,Dat zie je aan de hoeveelheid kaarten die zijn verkocht. Dat is goed voor de club. Het bekeravontuur geeft de club een boost op allerlei gebieden, waaronder financieel.”

Windeieren
Voorzitter Broekhof begint te lachen als het onderwerp geld over tafel komt. Het bekerverhaal legt de club inderdaad geen windeieren. ,,Natuurlijk levert het ons geld op. De premies die je per ronde krijgt van de KNVB, de recettes, de sjaaltjes die we verkopen. Maar wat we overhouden aan de wedstrijd tegen Capelle valt mee hoor”, legt Broekhof uit.

,,Samen met Capelle moeten we het stadion van Excelsior huren. Dat is de beste plek waar we terecht kunnen voor de KNVB-Beker. Als je dat afzet tegen de opbrengst van de kaarten houden we er niet veel aan over. Maar dat is niet het belangrijkste. De eerdere rondes hebben ons al een financiële klapper gegeven en het kan nog mooier worden. De spelers weten zelf ook dat Capelle een mooie loting is. Dat er een kans is om door te gaan. En laten we dan maar echt een grote club loten”, lacht Broekhof tot besluit, met misschien nog wel een paar mooie voetbaldromen in z’n achterhoofd.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)