Ruben Valk is Ruben Valk. De keeper van VVSB zal zich na een verliespartij niet anders voordoen richting pers of anderen. Als zijn club verloren heeft, dan moet de 24-jarige goalie even alleen gelaten worden. Zo ook tegen Barendrecht (1-3). Vanuit een hoekje, met een fantaatje in z’n hand zag hij hoe teamgenoten Guido Pauw en Tommy Bekooij werden ondervraagd door aanwezige journalisten. Na een blik zijn kant op, vraagt de goalie enigszins bedaard: ,,Heb je mij nog nodig?”

Voordat de keeper het weet staat hij weer rustig zijn blik op de wedstrijd te verkondigen. Over hoe zijn ploeg de grip op de wedstrijd verliest in de tweede helft, over hoe het elftal bij een tegenslag weer als een ‘plumpudding’ in elkaar zakt. ,,We hadden vandaag tegen Barendrecht een goede stap kunnen zetten. We moeten ons uiterste best gaan doen na de winterstop en er keihard voor gaan. We hebben genoeg kwaliteit om gewoon mee te draaien in de Tweede Divisie.”

Weerslag
Eigenlijk zoals dat het hele seizoen al gebeurt, vergeet VVSB te winnen van Barendrecht. ,,Dit was een seizoenshelft om snel te vergeten”, steekt de keeper van wal. ,,Er is een hoop gebeurd; we hebben een hoop tegenslagen als groep gehad, een ontslag van de trainer, een staf die zich solidair verklaarde. Dat heeft z’n weerslag gehad op de groep. Dan krijg je een nieuwe trainer, wat gelukkig als positief wordt ervaren nu. Die man is één en al voetbal.”

,,Ik heb het geluk dat ik vader mag worden”

Valk zag de teleurstellende prestaties met lede ogen aan. Het enige wat hij kon doen is zijn doel zo veel mogelijk schoon houden, zijn ploeg ook in het veld blijven steunen, maar aan het vertrek van Jack Honsbeek op de De Boekhorst kon hij als goalie weinig doen.

,,Je moet je druk maken om de prestatie op het veld, daar moet je alles aan doen. Als speler ben je alleen wel mede verantwoordelijk voor het ontslag van een trainer. Dan moet je ook in de spiegel kijken en jezelf afvragen of je er alles aan hebt gedaan. Ik denk dat dat wel is gebeurd na het vertrek van Jack. Dat zie je terug op de training. Iedereen is weer scherp en gaat vol voor z’n plek. Nu straks op trainingskamp gaan we alle puntjes op de i zetten. Een perfect moment.”

Op z’n plek
Voordat de ploeg überhaupt uitvliegt naar Spanje heeft Valk al besloten een nieuwe handtekening te zetten onder een contract, dat hem nu bindt aan de club tot de zomer van 2021. Een enigszins verrassende keuze. De doelman zag door zijn prestaties dat andere clubs in de Tweede Divisie de lijntjes richting Noordwijkerhout kort hielden. Anders gezegd: Valk stond op de radar van verschillende tweededivisionisten.

,,Maar ik heb het geluk dat ik vader mag worden”, licht de doelman direct zijn besluit om te blijven toe. ,,Alles in overweging genomen denk ik dat ik voor stabiliteit moet kiezen. Dan zit ik hier op mijn plekje.”

,,Mijn vriendin is eind juni uitgerekend. Wat mij betreft mag het nu al zomer zijn.”

Geen nieuwe club dus vanaf de zomer voor de excellerende doelman. ,,Ik denk dat je als keeper van een tweededivisionist overal terecht kan in deze competitie. Maar het heeft ook te maken met de match met de club. Ik voel me fijn hier bij VVSB. Het is een nuchtere club. Zo zit ik zelf ook in elkaar. Het matcht allemaal. En zoals ik al zei, met in het achterhoofd dat ik vader word, kies ik voor de rust van VVSB.”

Voor het duel tegen Barendrecht werd ook de spelersgroep op de hoogte gesteld van het heugelijke feit. ,,Er werd geklapt in de kleedkamer. Hartstikke super. Frans van Niel en Jordy Zwart wisten het al ietsje eerder en van Frans heb ik al wat tipjes gehad. Mijn vriendin is eind juni uitgerekend. Wat mij betreft mag het nu al zomer zijn.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: Wolf nieuwe trainer SJC: ,,Nuchter, realistisch en positief.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein