Paul van der Zwaan was analist voor VIDB bij FC Rijnvogels – Rijnsburgse Boys (1-4). Het duel kon hem moeizaam bekoren. Hij geeft een ‘magere 6 voor de moeite’ qua amusementswaarde. Na zijn wedstrijdanalyse geeft Van der Zwaan, oud-coach van onder meer VVSB en Ter Leede en nu actief bij Quick, de spelers een individuele beoordeling. 

Volgens Van der Zwaan gaf een tactische wijziging uiteindelijk de doorslag in de wedstrijd. ,,Het verschil zat ‘m met name in de speelwijze die bij Rijnsburgse Boys veranderde in tweede helft, met Tillema die achter de spitsen ging spelen in plaats van statisch aan de linkerkant. Daar zag je het grote verschil ontstaan. De eerste helft was van beide kanten gelijkwaardig slecht. In de tweede helft heeft Rijnsburgse Boys gewoon anders en veel beter gespeeld.”

FC Rijnvogels

Peter Messemaker, 4
Met name op de cruciale momenten niet sterk. Hoe je het wendt of keert, het breekt de pot. Dodelijk natuurlijk. Messemaker moet er op dit soort momenten met zijn ervaring staan. Klaar.

Sonny ten Hoope, 6
Eigenlijk weinig gezien. De eerste helft probeerde-ie er nog wel een aantal keer overheen te komen, na rust niet meer. Verdedigend niet echt slecht, daarom een klein 6’je.
Mart Spierdijk, 6
Heeft naar zijn kwaliteiten gespeeld en gedaan wat-ie moest doen. Heeft zijn duels met Leonard, ook door de lucht, gewoon goed gespeeld. Net als die andere centrale verdediger, Wouter Soomer, niet gefaald. Maar je ziet ook dat Rijnsburgse Boys niet bang was om Spierdijk in de opbouw vrij te laten. Vanuit zijn taak een 6.
Wouter Soomer, 6
Vind ik een iets moeilijker verhaal. Was wat onzichtbaar. Ik vind het centrum van FC Rijnvogels kwetsbaar. Misschien is dat tactisch en zijn dat de opdrachten, maar doordekken is er niet bij. Het blijft allemaal op lijn. Als je Spierdijk een 6 geeft, moet ik dat bij Soomer ook doen.
Rob Zandbergen, 6
Een beetje hetzelfde verhaal als Ten Hoope. Liet aanvankelijk weinig zien, maar maakte een mooie goal. Liet toen zien als één van de weinigen bij FC Rijnvogels over een beetje power en uitstraling te beschikken

Pieter van der Breggen, 5
Een 5 is echt maximaal. Ik denk dat hij veel te weinig heeft gebracht, ook als aanvoerder. Ik wil niet negatief doen, want de druk is groot, maar hij had ook weinig diepgang. Verder in balbezit weinig gelukkig in de passing.
Bright Ampong, 6
Een 6 omdat hij veel power heeft gebracht. Als er diepgang of gevaar was, kwam dat van hem vandaan. Hij brengt natuurlijk wel wat, maar het was ook niet met de creativiteit die noodzakelijk was.
Romano van der Stoep, 5
Gewoon een goede voetballer, die misschien wel de creativiteit heeft, maar het niet liet zien of niet kon laten zien. Van hem moet het toch een beetje komen op het middenveld. Ik vond ook dat-ie heel vaak met zijn rug naar de goal speelde en daardoor in zijn passing naar voren niet goed uitkwam.

Jim Havenaar, 5
Hoeft niet alles over hem te zeggen, maar kwam weinig in het stuk voor. Had ook weinig dreiging. Het hoeft niet eens zijn zijn eigen schuld te zijn, omdat hij weinig in het spel betrokken werd. Maar uiteindelijk geen positieve invloed gehad.
Thijs van Kruistum, 5
Als je kijkt naar wat hij aan de bal heeft kunnen doen een 5, al kun je hem dat niet echt kwalijk nemen. Als zo’n type in de spits wordt neergezet en hij krijgt nul bespeelbare ballen in de eerste helft, dan kun je daar niet zoveel aan doen. Ik wil hem geen onvoldoende geven omdat hij zo speelde, maar als je kijkt naar zijn spelaandeel, kan ik niet anders.
Arno Dijkstra, 6
Was de eerste helft vrijwel onzichtbaar, vanaf de zijkant. Was meer middenvelder dan linkerspits. In de tweede helft vond ik hem als centrumspits de eerste 15 a 20 minuten wel goed. Daarom een 6.

Reserves: moeten minimaal een helft gespeeld hebben om in aanmerking te komen voor een beoordeling
Jaap van Duijn, 6
Jaap moest creativiteit en individuele klasse brengen. Hij kwam niet in het stuk voor, maar dat is niet raar, want Rijnsburgse Boys nam het na rust volledig over. Rijnvogels heeft geen bal meer normaal ingespeeld. Wat ik wel mooi vind, is dat Jaap direct dat schot met alle risico’s vol pakte. Dan kunnen de mensen lachen dat die bal ruim over ging, maar hij heeft ze zo ook gemaakt. Dit was wat hij moest doen.

Rijnsburgse Boys

Richard van Nieuwkoop 6
Valt niets van te zeggen. Heeft weinig te doen gehad. Paar keer dat ie er moest staan buiten de zestien, was hij er ook.

Roderick Gielisse 6

Bij Rijnsburgse Boys verwacht je dat de backs er ook een aantal keer per wedstrijd goed overheen komen. Dat deed hij nauwelijks. Verdedigend vond ik hem wel redelijk goed.
Hidde Prijs 6
Ik vind dat je van Rijnsburgse Boys met name op het middenveld meer creativiteit mag verwachten. Prijs is een verdediger, maar had wel een impuls kunnen geven door in te schuiven. Dat was de tweede helft bij Rijnsburgse Boys, maar kwam vooral van Artien. Prijs bleef een beetje afwachtend. Een magere 6.
Massies Artien, 6
De tweede helft straalde hij uit de leiding te hebben en dekte hij een aantal keer goed door. Ook een zes, maar een dikke.
Niek Ossevoort, 6
Ook iemand waarvan je verwacht dat-ie er meer overheen komt. Met name de eerste helft heeft-ie dat niet zo heel veel gedaan. Verder wel gewoon degelijk gespeeld en niet echt in de problemen geweest, met name ook door de speelwijze van Rijnvogels.

Wesley Goeman, 5
Maakte een mooie goal, maar was verder vrij onzichtbaar. Het middenveld van Rijnsburgse Boys moet voetballend meer kunnen brengen, Goeman dus ook. Verder was Goeman wel nuttig. Hij speelt wel slim en loopt zijn ruimtes goed.
Jorn van Lunteren, 5
Eigenlijk hetzelfde verhaal. Niet slecht, ook niet goed. Speelde de tweede helft wel beter. Je ziet dat als Tillema centraler gaat spelen en er meer gecombineerd gaat worden, jongens als Van Lunteren ook meer gaan meevoetballen.
Jordy Strooker 7
Leefde pas op in de tweede helft. Hij kwam toen echt in de linkerzone te spelen, omdat Tillema weg was, en leverde een aantal goede voorzetten af. Onder meer bij de goal van Leonard. Eerste helft matig, maar op basis van zijn goede tweede een 7.

Jeffrey Jongeneelen, 5
Op basis van de hele wedstrijd heeft hij te weinig gebracht. Af en toe zag je zijn kwaliteiten, een paar keer in de combinatie met Tillema. Dan zie je wat hij kan. Maar overall was het te weinig.
Joost Leonard, 6
Maakte een goede goal en werkte hard. Speelde niet slecht, maar was ook niet nadrukkelijk aanwezig. Gewoon een 6.
Joel Tillema, 7
De eerste helft matig, een 5, maar na die positiewisseling gewoon bepalend. Maakte uiteindelijk het verschil in de wedstrijd. Ik vond hem de beste man op het veld, wel op basis van de tweede helft.

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen