Noordwijk had van Zwaluwen kunnen winnen. Pas in het laatste kwartier toonde de thuisploeg die ambitie door twee keer te scoren. Zwaluwen had in de 75 minuten hiervoor echter al geblunder in de verdediging van Noordwijk driemaal afgestraft. De wedstrijd eindigde hierdoor in 2-3.

Noordwijk had na vijf duels slechts vijf punten. Voor een ploeg die je in de top vijf verwacht is dit een slechte seizoensstart. Tegen Zwaluwen moest er dus naar boven worden gekeken om het povere begin te camoufleren. Tegenstander Zwaluwen uit Vlaardingen was daarvoor niet de ideale tegenstander. De ploeg uit de Rijnmond kent alleen de drie clubs uit Katwijk boven zich op de ranglijst. Een overwinning van Noordwijk zou dus de hele Bollenstreek een deugd doen.

Toen de scheidsrechter floot voor het eerste bedrijf tierde de regen weelderig. De regenval zorgde voor een snel veld en beide ploegen hielden het tempo zeer hoog. In de tweede minuut viel het eerste schot op doel van Noordwijk al te noteren. Een vrije trap op randje zestien werd door Marios Lomis over de muur geschoten en door de keeper met meer geluk dan wijsheid tot corner verwerkt.

Verder was Noordwijk niet gevaarlijk in de eerste helft. De thuisploeg probeerde de aanvallers te bereiken met halfslachtige voorzetten vanaf de zijkanten. De logge verdedigers van Zwaluwen wisten hier wel raad mee en wonnen elk luchtduel met speels gemak. De enige die zich aan de malaise kon onttrekken was Raymond Manuputty. Toch misten zijn acties via de rechterkant aan het einde elke keer wat vernuft.  De echt grote kansen van de eerste helft moesten worden gezocht op het andere deel van het speelveld.

In de 26ste minuut kon Delano Cohen vrij uithalen van een metertje of twintig. Met een laag schot in de rechterhoek verschalkte hij Jeffrey Loozen, die kansloos was: 0-1. De geschorste keeper Mustafa Amezrine keek met lede ogen toe hoe zijn team op achterstand kwam. Tien minuten later moest hij wederom machteloos toekijken hoe zijn vervanger opzichtig de fout in ging. Een relatief simpele vrije trap van de zijkant glipte door de handen van Jeffrey Loozen. Achter hem stond Dimitry Almeida al klaar om de trekker over te halen 0-2.

James

In de rust bracht Oscar Alkemade meer aanvallend vermogen in de ploeg. Rob Overvliet, die veel fouten maakte door een trage handelingssnelheid, werd gewisseld voor de snelle Denzel James. Samen met het doorkomende zonnetje en de thee bleek dit niet slecht te zijn geweest voor Noordwijk. Het eerste kwartier na rust kwam Noordwijk fel uit de startblokken en voerde het de regie. Een kopbal op de lat van Brayen Brocker en enkele afstandschoten misten echter hun uitwerking.

In één van de spaarzame tegenaanvallen van Zwaluwen ontstond wel een doelpunt. Een dieptebal werd op de rand van het zestienmetergebied slecht ingeschat door Brocker. Hij kopte onder de bal door en was bij het neerkomen uit evenwicht. Hierdoor verloor hij het duel met de sterke Adair Veiga Lopes. Lopes was onberispelijk en schoot de bal snoeihard boven in de korte hoek.

Noordwijk was van slag en mocht blij zijn dat de tegenstander in de tien minuten na de 0-3 de score niet uitbreidde naar monsterlijke proporties. Tot overmaat van ramp raakte bij een onbesuisde actie Manuputty nog eens geblesseerd. De beste speler van Noordwijk moest er van af en het is te hopen dat hij over twee weken weer inzetbaar is als de competitie verder gaat.

De geest

In de 75e minuut kreeg Noordwijk ineens de geest en begonnen ze met voetballen. Het eerste wapenfeit kwam van het hoofd van Marios Lomis, die een kopbal in de handen van de keeper plaatste. In de 81e minuut was het wel raak. Lomis kopte een voorzet van Denzel James in de verre hoek en bracht hiermee de spanning weer terug.

Het slotoffensief van Noordwijk leverde nog één treffer op. Wederom was het Lomis: weer met een kopbal en wederom in de verre hoek. Het mocht niet baten. Bij 2-3 bleef het en Noordwijk bleef in ontsteltenis achter. Voorzichtig werd er al gesproken over de PD- regeling en of het ARC-scenario (binnen twee seizoenen van de Topklasse naar Eerste Klasse) ook voor Noordwijk gaat gelden. Gelukkig is het nog niet zo ver.

Trainer van Noordwijk, Oscar Alkemade was zeer stellig in zijn uitspraken na de wedstrijd. ,,We hebben verloren door individuele fouten. 2-3 is een terechte uitslag. We doen niet onder voor Zwaluwen, maar ze hebben het slim op de counter gespeeld.” Op de vraag of hij de komende wedstrijd tegen wederom Zwaluwen (Districtsbeker) iets anders of rustiger aan gaat doen, was hij resoluut: ,,Wij spelen elke wedstrijd om te winnen, die pot dus ook.”

Tekst: Matthijs Snepvangers

Archieffoto: Ron van der Linden