Na twee promoties op rij dendert Noordwijk voorlopig door. Ook in de Tweede Divisie laat de formatie van Kees Zethof zien het voetbalspelletje uitstekend onder de knie te hebben. Na de thee (0-1) toen er ook strijd vereist was, liet rood-wit zien ook dat facet uitstekend te beheersen. Gastheer Rijnsburgse Boys was in de hectische, maar vooral bloedstollende slotfase, toen er nog slechts negen Noordwijkers in het veld stonden, wel dicht bij de gelijkmaker, maar die kwam er nooit.

De 0-1 zege was overigens verdiend. In het eerste bedrijf heerste Noordwijk met haar plan A. Uitstekend spelend kwam de thuisploeg er nauwelijks aan te pas. De bezoekers wonnen vrijwel elk duel en speelden daarbij de bal vlot rond. Dat element ontbrak teveel aan de zijde van ‘de Uien’ die al slordig spelend snel tegen een achterstand aankeken. Emiel Wendt verlengde een ingooi met het hoofd, waarna de Rijnsburgse defensie niet voldoende voor opruiming kon zorgen. Een kolfje naar de hand van Raies Roshanali, die de bal vervolgens snoeihard tegen het nylon joeg (0-1). En als Tjeerd Westdijk de bal nog geen twee minuten later breed had gelegd op Sabir Achefay in plaats van zelf uit te halen had ook de 0-2 hoogstwaarschijnlijk op het scorebord verschenen. Bovendien speelde Noordwijk voor de thee een aantal keer de situatie niet goed uit zodat de schade beperkt bleef voor de onherkenbare thuisploeg.

,,In deze divisie kun je het niet alleen af met mooi voetbal, daar hoort wilskracht bij. De mouwen moesten worden opgestroopt, want je wist wat er ging komen.”

Ook Henk Wisman had zijn eigen ploeg voor de pauze niet herkend. De oefenmeester van de Rijnsburgers vond het vooral verdedigend matig wat zijn ploeg liet zien. ,,Daarnaast waren we slordig in balbezit, waarbij ook het middenveld deelde in de malaise en de ruimtes te groot werden. Dan loop je continu achter de feiten aan en dat hebben we ook niet meer recht kunnen zetten voor rust.” Dat zijn ploeg in die fase alleen dreigde met een afstandspegel van Bert Koomen en bij een kopkans van Edo Knol die het leer echter net miste, vertelde dan ook voldoende over de Rijnsburgse verrichtingen voor de pauze.

Wilskracht
Na rust speelde hetzelfde spelletje zich aanvankelijk opnieuw af. Noordwijk vergat zich ook nu te belonen, maar voor het overige verliep de derby voorspoedig voor rood-wit. Totdat een dubbele Rijnsburgse wissel, die overduidelijk was ingegeven door opportunisme, bij de thuisploeg wat meer teweeg bracht. ,,Toen moesten we wel overstappen op plan B,” oordeelde Kees Zethof achteraf. ,,In deze divisie kun je het niet alleen af met mooi voetbal, daar hoort wilskracht bij. De mouwen moesten worden opgestroopt, want je wist wat er ging komen. Dat begreep de ploeg en daar ben ik trots op.”

Toonbeeld van die wilskracht was Noordwijk-captain Emiel Wendt. De aanvoerder sleurde en sleepte voor de pauze zoals gebruikelijk van box tot box, waarbij zich vooral over de rechterflank ook voetballend niet onbetuigd liet. ,,Ik kan ook best wel een aardig balletje trappen hoor,” lachte Wendt na afloop. ,,Maar gaandeweg de tweede helft moest het anders.”

Twee tulbanden
En zo geschiedde. Heel Noordwijk volgde het voorbeeld van de aanvoerder die na een ongelukkig kopduel van een tulband diende te worden voorzien om later in de wedstrijd, na een soortgelijk incident, van nog een tweede tulband diende te worden voorzien. En omdat de mannen van Zethof de mogelijkheden om de score te verdubbelen onbenut hadden gelaten, rook de thuisploeg kansen. Zo verdween een scherp indraaiend schot van Jeffrey Jongeneelen maar net naast en had invaller Carlos Opoku zich onsterfelijk kunnen maken door bij zijn eerste balcontact raak te koppen. De vuist van Mike van Vliet voorkwam Noordwijks onheil.

,,Na de dubbele wissel kwam het karakter wel naar boven bij ons en kregen we een paar goede mogelijkheden, maar achteraf gezien hebben we het voor rust laten liggen.”

Op dat moment waren de bezoekers al gereduceerd tot een tiental omdat Tjeerd Westdijk eerst geel ontving wegens een overtreding op Bram Ros. De Noordwijk-spits wilde een blessurebehandeling voor zijn geblesseerd op de grond liggende collega Achefay forceren. Met een tikje op de schouder en de aan het slachtoffer gerichte woorden ,,Dit was even nodig, sorry,” leek de zaak gesust. Arbiter Sam Dröge zag echter een staande beweging in de ‘tik’ van de spits. Deze mocht dan ook met tweemaal geel op zak vertrekken. De zienswijze van de goaltjesdief werd na afloop overigens gedeeld door Ros, die de tweede gele prent als onterecht omschreef.

Tweemaal rood
Nadat ook Martijn le Congé namens Noordwijk bij zijn eerste balcontact bijna de roos had geraakt, was het hek helemaal van de dam toen ook Noordijk-verdediger Guy Smith in de tweede van acht minuten blessuretijd werd weggezonden. Arbiter Dröge hield de verdediger zijn tweede gele prent van de middag voor omdat deze inde ogen van de leidsman teveel treuzelde bij een ingooi.

De elf Rijnsburgers gooiden vervolgens op de aanval waarbij Joël Tillema in the dying seconds nog dicht bij de gelijkmaker was. Die kwam er tegen negen Noordwijkers echter nooit. ,,We hebben het geluk vanmiddag niet af kunnen dwingen. De kansen daarvoor waren er wel in de slotfase ,” treurde Wisman na afloop. ,,Na de dubbele wissel kwam het karakter wel naar boven bij ons en kregen we een paar goede mogelijkheden, maar achteraf gezien hebben we het voor rust laten liggen. Een aantal langdurige blessurebehandelingen braken ook nog eens het ritme bij ons na de rust. Dat zat ook niet mee.”

Rijnsburgse Boys – Noordwijk 0 – 1 (0 – 1): 17. Roshanali 0-1

Rijnsburgse Boys: Van der Meer, Koomen, Bakker, Zeijlmans, Strooker, Ros (90+7. Opoku), Spruijt, Tillema, Jongeneelen, Knol (65. Van der Moot), Van Dongen (65. Magan)

Noordwijk: Van Vliet, Oversloot, Overvliet, Rietveld, Smith, Roshanali (89. Le Congé), Reynaers (90+1 Bröcker), Wendt, Van Staveren, Westdijk, Achefay (87. Bosma)

Foto: Orange Pictures

Lees ook:De nieuwe sterren staan op bij Quick Boys (plus audio)
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude