Één honderdjarige en eentje die dat -bijna- van zich zelf kan zeggen trakteerden het publiek zaterdagmiddag op Nieuw Zuid op een derby met alles erop en eraan. Dat klinkt in eerste instantie ietwat vreemd. De derby tussen Quick Boys, opgericht in 1920, en Scheveningen, dat dit jaar al haar eeuwfeest viert, boeide op Nieuw Zuid van de eerste tot de laatste minuut. De uiteindelijke 2-3 eindstand leverde de thuisploeg haar zesde seizoensnederlaag op en de eerste overwinning voor de bezoekers.

Ook was er nog een tweede, negatieve, bijvangst in deze vissersderby: een gedeelde laatste plaats op de ranglijst. En dat deed pijn op Nieuw Zuid waar het duel tegen Scheveningen vooraf als een keerpunt moest dienen na de matige seizoensstart.

Voor de pauze (2-3) vielen er maar liefst vijf goals. Daarna was het, zonder dat er gescoord werd, minstens zo leuk. Van goed voetbal was weliswaar geen sprake, maar strijd, passie, enkele opstootjes, gele kaarten en niet te vergeten de spanning tot het allerlaatste fluitsignaal, vergoedden het ontbreken van de krenten in de pap volledig. Kortom: een derby zoals een derby hoort te zijn.

De start was van beide zijden nog enigszins aftastend, maar toen Scheveningen al na tien minuten via Rowdy van der Putten op 0-1 kwam, was het hek van de dam. De weelde van een voorsprong was voor de ploeg van John Blok, die tot zaterdag slechts driemaal de roos wist te raken, van korte duur.

,,We waren op dat moment heer en meester, maar deden er eigenlijk niets mee.”

Tommy Bekooij, die in de beginfase keer op keer dreigde, soleerde nauwelijks een minuut later naar de knappe 1-1. Het blauw-witte herstel kreeg tien minuten later verder gestalte toen -opnieuw- Bekooij zijn spits Dennis Kaars in staat stelde de korte hoek achter Wesley Zonneveld te vinden (2-1).

Op Nieuw Zuid ging men er eens goed voor zitten. Scheveningen leek mentaal geknakt en werd een speelbal van de thuisploeg. Die verzuimde echter door te drukken. Quick Boys-trainer Edwin Grünholz was na afloop bepaald niet tevreden over die fase. ,,We waren op dat moment heer en meester, maar deden er eigenlijk niets mee. We hadden Scheveningen moeten dwingen mee te gaan voetballen. Door ze bij wijze van spreken de bal te geven en zelf iets in te zakken. Dat deden we niet. Achteraf gezien hebben we het in de fase na de 2-1 laten liggen. Bovendien scoren ze uit de omschakeling en schieten we ook nog in eigen doel. Twee onnodige goals”, concludeerde de teleurgestelde oefenmeester na afloop.

Onsterfelijk
Met andere woorden: hoe anders kan het lopen in het voetbal? Vanuit het niets haalde Barry Rog in de slotfase van het eerste bedrijf de achterlijn, waarna diens lage voorzet in een mêlee van spelers door Quick Boys-verdediger Chima Bosman tot de gelijkmaker werd gepromoveerd.

Op slag waren de rollen op het veld omgekeerd. Nu toonde de thuisploeg zich kwetsbaar en dat vertaalde zich na een voorzet van Nigel Ogidi Nwankwo, deze middag een van de uitblinkers op het veld, in de tweede treffer van Van der Putten (2-3). De tweevoudige doelpuntenmaker had zich op slag van rust onsterfelijk kunnen maken door vrij voor Van der Helm de trekker opnieuw over te halen.

Te gehaast verdween de inzet van de ex-FC Lisse-spits over de Quick Boys-goal. Blok: ,,Dan was de wedstrijd halverwege al gespeeld geweest en hadden we een heel andere tweede helft kunnen spelen. Nu werd het nog knap lastig.”

Dat laatste had mede te maken met de inbreng van Martin van Eeuwijk die na de thee ten koste van Quick Boys-captain Jeffrey Ket werd ingebracht. Een wissel waar Grünholz verder weinig woorden aan wenste vuil te maken. ,,Als je iemand wisselt, wil je iets veranderen, dat klopt”, luidde zijn korte commentaar. ,,Met Martin erbij wilden we na rust vanaf rechts voor wat meer dreiging zorgen. Dat was de bedoeling van die wissel. Verder doe ik geen uitspraken over individuele spelers. Daar praat ik zelf mee.”

Scenario
Quick Boys zette vanaf de aftrap in de tweede helft dus de toon, maar ook met technicus en spelverdeler Van Eeuwijk in de gelederen werden er nauwelijks doelrijpe kansen gecreëerd, laat staan dat er doelpunten vielen te noteren. Heel Scheveningen werkte zich een slag in de rondte, waarbij het centrale duo ‘Moussaoui-De Jong’ het hoofd steeds koel hield.

,,We hebben de laatste tijd de paal en de lat meer geraakt dan gescoord. Dat zegt voldoende.”

Het enige verwijt dat de bezoekers zich mochten maken was dat het in de tegenstoot een aantal keren de trekker weigerde over te halen. Bij de laatste pass ging het keer op keer fout. Blok: ,,Dan ga je toch weer denken aan een scenario zoals ons al vaker overkwam dit seizoen, toen we op het eind toch nog punten verspeelden. Ik moet de jongens complimenteren hoe ze er dit keer mee om zijn gegaan. Ik zag bepaalde patronen weer terug bij ons en ook was het geluk deze keer aan onze kant.”

Botte pech
Met dat laatste doelde Blok op de eerste minuut van de blessuretijd toen Van Eeuwijk op weg leek naar de gelijkmaker. Die kwam er niet omdat het leer buiten bereik van Zonneveld tergend langzaam de verre paal op zocht. Tot wanhoop van heel Quick Boys, dat hierdoor de gelijkmaker aan zich voorbij zag gaan.

De vraag of de 3-3 verdiend was geweest, beantwoordde Grünholz met een: ‘wat dacht je zelf?’. ,,We hebben de laatste tijd de paal en de lat meer geraakt dan gescoord. Dat zegt voldoende.” De doodstille kleedkamer achter hem vertelde de rest van het verhaal na een wedstrijd waarin Scheveningen de eerste overwinning bijschreef en het doelpuntentotaal verdubbelde. Tegen een thuisploeg die zich opnieuw te weinig inventief toonde om aanspraak te mogen maken op de overwinning. Waarna in de ultieme slotfase dat ene punt door botte pech ook nog eens buiten bereik bleef.

Quick Boys – Scheveningen 2-3 (2-3) 10, Van der Putten 0-1, 12. Bekooij 1-1, 22. Kaars 2-1, 36. Bosman 2-2 (eigen doel), 43. Van der Putten 2-3

Quick Boys: Van der Helm, Gomez Nieto (57. Staal), Bosman, Tesselaar, Mahmoed, Kuyvenhoven, Ket (46. Van Eeuwijk), De Vré, Kaars (69. Van Liempt), Bekooij