Zijn schreeuw, de pure opluchting van Jeroen Dedel. Het sprak boekdelen. Het gejuich van Sjaak Polak? Idem dito. Het vreugdedansje dat hij deed met z’n assistent Rob Timmermans was gemeend. Een oprecht moment van vreugde. In de 94e minuut schoot Dedel z’n nieuwe ploeg, SJC,  op 1-1 tegen RKAVV. Het – terechte – punt was binnen en dat werd voor even gevierd als een overwinning.

Er waait na een paar jaar weer een fris windje door de club. Met Kees Zethof aan het roer was de vereniging stilaan gewend geraakt aan het succes met het eerste elftal. Ook de rest van de selectie groeide mee met diens prestaties. Zo werd het derde kampioen en spelen die in de hoogste klasse sinds de oprichting van de Sint Jeroens Club.

Overgangsperiode
Het voelde jaren vertrouwd. Te vertrouwd misschien. Het benauwde Zethof, die na drie jaar klaar was met z’n huis aan de Lageweg. ,,Ik ben een bouwer, geen schilder”, riep hij bij diens afscheid bij de hoofdklasser. De schildersezel is nu in het bezit van Polak. Die met plezier de kwast in handen neemt.

,,Zelfs na een donderdagtraining blijven die gasten hier kaarten, een bardienstje draaien, een drankje doen.”

Misschien is het zelfs wel meer dan alleen schilderen. De club zit midden in een gedaanteverwisseling. Dit seizoen lijkt het moment van doorpakken voor de club, op zoek naar nog meer succes en stabiliteit. Het complex gaat bijvoorbeeld op de schop, maar de professionaliteit rondom het eerste elftal lijkt daarin mee te gaan.

Sjaak Polak kijkt toe hoe Stef van der Zalm de bal bij zich houdt

De vaste basis resideert nog steeds op de Lageweg, de vriendengroep blijft intact. Maar voor het eerst in jaren lijken de mensen rondom het elftal bewust op zoek te zijn geweest naar gerichte versterkingen. Tom Broekhuizen kwam, Jeroen Dedel werd aangetrokken en Tom Duindam moest de erfenis van de gestopte Sten Goosen overnemen.

Jongens die stuk voor stuk bij de club lijken te passen. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens. Dat beaamde Dedel na afloop ook. ,,Bij Hillegom voelde ik hetzelfde, maar misschien is dat hier nog weer eens in het kwadraat. Zelfs na een donderdagtraining blijven die gasten hier kaarten, een bardienstje draaien, een drankje doen. Hier was ik naar op zoek. Spelen op een nog iets hoger niveau, met deze gezelligheid.”

,,Hier lopen jongens die niet zeuren, altijd komen trainen.”

Ook zijn trainer, Polak, roemt die gemoedelijkheid in zijn eerste weken op de club. ,,Het is prima werken hier, echt. Ik geniet enorm. Een club met heel veel potentie. Een club die niet gek doet, met veel eigen jongens. En als je dat op een hoofdklasse-niveau weet te bewerkstelligen. Dan mag je trots zijn.”

,,Het is ontzettend lekker werken in de Bollenstreek”, vervolgt de Hagenaar.  ,,Hier lopen jongens die niet zeuren, altijd komen trainen. Ik wil sommige jongens niet te kort doen, maar ik heb ook wel op plekken gewerkt waar gasten niet kwamen opdagen op trainingen. Dan keek ik social media en zag ik dat ze op het strand lagen.”

Omschakeling
Polak kon het allemaal nog met een glimlach zeggen na het duel tegen RKAVV. Maar de grijns die hij na afloop had, verbleekte in sommige delen van de wedstrijd. De thuisploeg leek vooral in de eerste helft de overhand te hebben met aardig voetbal. Vlot combinerend dwong het RKAVV vooral naar achteren. De bezoekers hoopten via de omschakeling SJC pijn te kunnen doen.

Spits Tom Duindam was nog niet trefzeker in z’n eerste duel voor SJC

Met name Duindam en de af en toe wat ongelukkig spelende Broekhuizen hadden de grootste kansen op hun schoenen of hoofden. In een spaarzame tegenstoot toonden de bezoekers zich echter veel effectiever. Via Brandon Richardson kwam de ploeg na ruim vijftig minuten op 0-1.

Frustratie
Dat de uitploeg daarna met slimmigheden en tijdrekken de snelheid uit het duel probeerde te halen zinde SJC totaal niet. Bij de late 1-1 kwam er dan ook een mengeling van extreme opluchting en een tikkeltje frustratie naar boven tijdens het juichen.

,,Ik eis veel van de jongens. We zijn als staf enorm met de jongens bezig. Als dan die 1-1 zo laat valt, dan valt er echt wat van je af”, is Polak eerlijk.

,,Die gasten staan er goed voor. Wij proberen echt te voetballen. Dat hebben we in het oefenduel tegen ADO gedaan, wat die ploeg niet verwachtte, en nu weer. We hebben ook wel een SJC gezien dat gelijk de lange bal hanteerde. Dat heb je vandaag weinig tot niet gezien.”

SJC – RKAVV 1-1 (0-0) 54. Richardson 0-1, 90+4. Dedel 1-1

SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek, Van Duyn, Groot, Broekhuizen (81. Van der Klugt), Van Heijningen, Ruigrok (28. Dedel), Steenvoorden (71. Van Dijk), Duindam, Van der Zalm

Jeroen Dedel na afloop van SJC – RKAVV

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)