Een comeback maken is niet voor iedereen en elke club weggelegd. SJC flikte zondagmiddag wel. De ploeg van Sjaak Polak nam het op tegen de nummer twee van de Hoofdklasse, Silvolde (4-3), en controleerde de wedstrijd. Er leek niks aan de hand voor de Noordwijkers totdat de 65ste minuut aanbrak. De wedstrijd kantelde volledig. SJC keek binnen no-time tegen 1-3 achterstand aan moest op zoek naar de winst in het laatste kwartier. Maar daarvoor heb je een trainer uit Den Haag aangesteld toch?

,,Of ik het Haagsch kwartiertje heb meegenomen naar SJC?”, opent Polak na afloop. ,,Het is ongelofelijk. We komen terecht op voorsprong in de eerste helft. In de tweede helft komt Silvolde uit het niets op 1-1. Even later krijgen we zelfs de deksel op onze neus. En volgens mij was het bij de eerste goal hands en bij de tweede buitenspel. Je mag niemand de schuld geven, maar we mogen achteraf best blij zijn dat we zo’n groep hebben.”

Polak loofde de weerstand van z’n ploeg. ,,Die gasten blijven gaan. Ik denk dat we hem hebben gewonnen op doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen. Op de bank zeiden we na de derde tegengoal dat er nog niks aan de hand was. Het is onvoorstelbaar hoe we hem dan alsnog binnenhalen en dat is echt mooi om als trainer mee te maken.”

,,Ik denk dat we volgende week even een nieuwe fles moeten halen.”

SJC opende sterk. Nadat eerst Rick van Dijk uit een voorzet overschoot, was het Stef van der Zalm die de ban brak. Tom Broekhuizen stuurde Tom Duindam weg en die behield het overzicht. Van der Zalm kreeg de bal voor zijn voeten en haalde beheerst uit: 1-0. Het was het enige hoogtepunt in de eerste helft. Uiteindelijk zouden de toeschouwers pas echt verwend worden in het tweede bedrijf.

Na 65 minuten spelen kregen de Noordwijkers de gelijkmaker te om de oren. Een corner kon niet goed worden weggewerkt en Wouter Ebbers kon de bal – al dan niet met de hand – binnenwerken. Twee minuten later was het weer raak. Roel Gebbinck ontsnapte aan de buitenspelval en omspeelde Kevin Schelvis: 1-2. De ellende was nog niet voorbij voor de thuisploeg.

Vreugde en verdriet in één foto: Duindam schiet in blessuretijd de 4-3 binnen.

Nog geen dertig seconden later lag de bal weer in het mandje. Na een fout achterin kon Wout Blasman op Schelvis afgaan en schoot hij de bal overtuigend tegen de touwen: 1-3. Het was voor de aanhangers van de zwart-witten even slikken. Niemand raakte echt in paniek, aangezien de drie goals het enige gevaar was van de bezoekers. Polak greep in en bracht David Verweij in voor Mike Verhoek.

Gouden wissels
Dat bleek een gouden greep, want de invaller schoot uit een hoekschop de aansluitingstreffer binnen: 2-3. Het laatste kwartier brak aan en een andere invaller drukte ook gelijk z’n stempel. Dandy Steenvoorden trok de bal goed voor en bereikte Duindam. Zijn inzet werd gepareerd, maar in de rebound schoot Van der Zalm wel raak: 3-3. In de absolute slotfase ging de thuisploeg er zelfs met de volle buit vandoor. Nadat de bal op de paal terecht kwam was het Duindam die de winnende binnenschoot: 4-3.

,,Ik denk dat we volgende week even een nieuwe fles moeten halen”, opent doelpuntenmaker Van der Zalm na afloop. De middenvelder refereert daarmee aan de bijnaam die de nieuwkomer inmiddels kreeg op de Lageweg: Tom Ketchup.

,,Vanaf dat moment gingen beide ploegen er vol voor en gelukkig maakten wij hem nog.”

,,Die Duindam maakt hem nog even op het eind. Ik denk dat iedereen intussen wel het verhaal van hem kent, haha. Ik vond dat we de wedstrijd onder controle hadden en in vijf minuten tijd geven we drie goals weg. We wisten dat we nog twintig minuten hadden om het goed te maken en dat deden we gelukkig.”

,,Ik had zelf wel het gevoel dat het nog minimaal gelijk zou worden en dat werd het ook. Vanaf dat moment gingen beide ploegen er vol voor en gelukkig maakten wij hem nog. We trekken de lijn van vorig jaar door. Met het hele team gaan we er volle bak voor, elke wedstrijd weer.”

SJC – Silvolde 4-3 (0-1): 12. Van der Zalm 1-0, 65. Ebbers 1-1, 67. Gebbinck 1-2, 68. Blasman 1-3, 73. Verweij 2-3, 76. Van der Zalm 3-3, 90+2. Duindam 4-3.

Opstelling SJC: Schelvis, Sloos, Verhoek (69. Verweij), Van Duijn, Al Tamimy, Groot, Van Dijk, Broekhuizen (79. Van Heijningen), Van der Zalm, Duindam, Dedel (63. Steenvoorden)

Foto’s: Johanna Wever