Waar de blijdschap van de 6-0 overwinning op Jong Achilles ’29 afgelopen zondag zich meester maakte van de SJC-spelers, nam trainer Sjaak Polak even de rust om op de boarding van het veld het seizoen te analyseren. De Haagse oefenmeester begon aan een loodzware klus door SJC in het tweede seizoen in de Hoofdklasse in handen te nemen. Hij kreeg kritiek, liep tegen muren aan, kreeg met teleurgestelde spelers te maken, maar bewaarde de rust. 

En nu staat hij met zijn Noordwijkse ploeg op de rand van opnieuw een stukje historie. Twee jaar geleden werd de promotie naar de Hoofdklasse al als uniek bestempeld. Vierentwintig maanden later kan het huzarenstukje worden herhaald. Wanneer SJC zondag wint bij Achilles 1894 kroont het zich als kampioen van de Hoofdklasse en promoveert het naar de Derde Divisie.

Besef
Voor nu is het een droom voor de SJC’ers. Na zondag misschien de waarheid. En dat brengt spanning met zich mee. Aan Polak de taak om die weg te nemen. ,,En dat is door gewoon normaal te doen”, weet de Haagse oefenmeester. ,,We zitten nu op training 108. Dan moet je beseffen: hier heb ik het voor gedaan.”

,,Je hebt je meisje even op een ander plan gezet, je bent ’s avonds weg, met elkaar aan het trainen. Je hebt een doel, een plan met z’n allen. Het plan aan het begin van dit seizoen was handhaven en meedoen om een periode. Maar als je vanaf dag één bovenaan staat? Tja, dat is ongelooflijk knap van deze jongens. Daar moet je als trainer trots op zijn. Mijn vraag is dan: wanneer maak je het af? Dat is aan de spelersgroep.”

,,Ik heb Ajax ook ‘even kampioen zien worden naar De Graafschap’. Ze hadden de bus bestickerd, het Leidseplein afgezet en het decor al gebouwd.”

Na de overwinning op Jong Achilles gaf hij zijn groep de complimenten over de getoonde strijdlust. Over het besef in de hoofden dat de Noordwijkers over deze drempel niet mochten struikelen. Waar SJC eerder z’n voet wel thuis stootte aan Purmersteijn en Polak destijds ziedend was, daar zag hij nu wel de passie in zijn ploeg waar hij een paar weken geleden naar snakte.

Had Polak dan in de tussentijd de juiste snaar geraakt? Had zijn praatsessie na het verloren duel met Purmersteijn het gewenste effect? Heeft hij SJC op scherp gezet? Mag hij ook zichzelf een schouderklopje geven? ,,Zo ben ik niet. Ik doe mijn werk. Dit is mijn passie. Ik leef voor voetbal. Dit is geweldig om mee te maken.”

,,Ik heb ook zat over mij heen gekregen aan het begin van het seizoen hier”, overdenkt Polak het seizoen. ,,Ook na Hollandia-thuis. Dat heeft me best pijn gedaan. Er zijn genoeg berichten via whatsapp of Facebook binnen gekomen. Dat is social media. Wat dat precies was, houd ik voor mezelf. Maar we moesten door met elkaar. Ik heb de spelers gevraagd om kalmte. Als iedereen zich aan de afspraken zou houden, zouden we een kans maken op iets moois. Gewoon normaal doen.”

Dromen
Nu SJC maanden verder is, de kalmte inderdaad bewaard is gebleven op De Lageweg kan het seizoen in Assen een schitterende bekroning krijgen in een duel tegen de directe concurrent. Dromen over kampioenschappen doet Polak, die gepokt en gemazeld is in het voetbal (nog) niet.

,,Ik leef van wedstrijd naar wedstrijd. Ik heb Ajax ook ‘kampioen zien worden naar De Graafschap’. Ze hadden de bus bestickerd, het Leidseplein afgezet en het decor al gebouwd. Maar na 91 minuten stonden ze zonder schaal. Weet je hoeveel pijn dat doet? Dat wil ik voorkomen.”

,,Wij moesten gaan zitten van de trainer, Fred Rutten. Toen zagen we alle bussen vanuit Enschede naar De Kuip gaan. Dat was schitterend! Dan kan je als ploeg niet achterblijven.”

Polak is in dat geval ervaren om wedstrijden onder druk te spelen. Als voetballer van FC Twente won hij in 2001 de KNVB-beker door in de finale PSV via strafschoppen te verslaan. Kan hij die ervaring meenemen naar zijn eigen ploeg? ,,Eigenlijk probeer ik ze wat buiten de pers te houden. Ze niks te laten aanpraten, ook niet in de directe omgeving. Daar moeten ze rustig in blijven. Die rust moet je voor jezelf creëren.”

De Kuip
,,Toch weet ik ook wel dat dit wat losmaakt. Ik kan mij zelf die finale met Twente nog wel herinneren. We sliepen in Huis ter Duin, er landde een helikopter achter ons hotelraam, we werden uit onze slaap gehaald, TV Oost kwam nog even binnenstappen met een videoband. Wij moesten gaan zitten van de trainer, Fred Rutten. Toen zagen we alle bussen vanuit Enschede naar De Kuip gaan. Dat was schitterend! Dan kan je als ploeg niet achterblijven.”

,,Ook nu hoor ik dat er weer allemaal dingen worden geregeld om naar Assen af te reizen. Maar ik wil gewoon lekker trainen deze week. De neuzen de goede kant op. Ik hoop dat besef bij speler nummer één tot en met 24 er is, terwijl er zelfs 52 spelers zijn om uit te kiezen. Alles voor de ene prijs. Ik hoop dat iedereen dat snapt.”

Foto: Johanna Wever

Lees ook: ”Team SJC’ struikelt niet en is op jacht naar zilverwerk (plus video)’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)