Koninklijk bezoek, een ambassadeur, een internationaal arbiter en een dorpskraker die vanaf de penaltystip wordt beslist. Zomaar vier ingrediënten uit een dag vol zaalvoetbal op Sportpark Duinwetering.

Hij is er helemaal vanuit Maarheeze, gelegen onder de rook van Eindhoven, voor overgekomen naar Noordwijk. Jorge Cruz, in zijn vrije tijd arbiter, maakt vandaag kennis met het voetbal in de Bollenstreek. Niet zo vreemd, want fluiten is, zowel op het veld als in de zaal, zijn lust en zijn leven.

,,Eigenlijk heb ik mezelf uitgenodigd om hier te fluiten door contact op te nemen met de organisatie. Dat doe ik wel vaker”, vertelt de 45-jarige uit Portugal afkomstige arbiter tussen twee wedstrijdjes door. ,,Vanochtend ben ik op station Voorhout opgepikt en nu fluit ik hier de hele dag. Echt geweldig om dit mee te maken.”

Door een knieblessure zit zelf spelen er niet meer in. Dus werd het fluiten voor de in Aveiro opgegroeide Cruz. ,,Sinds vijftien jaar woon ik in Nederland. Maar dat betekent niet dat ik het voetbal ben kwijt geraakt. Integendeel, sinds dit jaar fluit ik in de zaal op hoog niveau. Daar ben ik best trots op. Dat maakt 2016 voor mij persoonlijk tot een heel mooi jaar.”

Het voetbaljaar kon trouwens toch al niet stuk voor Jorge Cruz. Als supporter van Benfica zag hij zijn club de landstitel in zijn geboorteland behalen. De kers op de taart vormde voor hem uiteraard de Europese titel die zijn vaderland op het recente EK in Frankrijk in de wacht sleepte. ,,En vergeet niet dat PSV, dat is in Nederland mijn favoriete club, ook nog eens kampioen werd. Je begrijpt dat het jaar niet meer stuk kan voor mij.

Feliz Ano Novo
Na de Horesca Horecavo Zaalcup zit het voetbaljaar er overigens nog niet op voor Cruz. Op Oudejaarsdag is het voetbaldier tijdens het internationale Zero33 Futsaltournooi in Amersfoort opnieuw als arbiter actief. ,,Een mooie afsluiting van een mooi jaar.”

Na die woorden spoedt Cruz zich naar het finaleduel dat onder zijn leiding de apotheose vormt van de eerste dag. Vlak voordat de Portugees ook dat duel tot een goed einde brengt, ziet hij FC Lisse in de slotminuut haar titel via de winnende 4-3 prolongeren. Eenmaal op weg naar de kleedkamer klinkt, met 2017 binnen handbereik, tot slot een welgemeend ‘Feliz Ano Novo’.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Warmunda 20.00Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude