Koninklijk bezoek, een ambassadeur, een internationaal arbiter en een dorpskraker die vanaf de penaltystip wordt beslist. Zomaar vier ingrediënten uit een dag vol zaalvoetbal op Sportpark Duinwetering.

Hij is er helemaal vanuit Maarheeze, gelegen onder de rook van Eindhoven, voor overgekomen naar Noordwijk. Jorge Cruz, in zijn vrije tijd arbiter, maakt vandaag kennis met het voetbal in de Bollenstreek. Niet zo vreemd, want fluiten is, zowel op het veld als in de zaal, zijn lust en zijn leven.

,,Eigenlijk heb ik mezelf uitgenodigd om hier te fluiten door contact op te nemen met de organisatie. Dat doe ik wel vaker”, vertelt de 45-jarige uit Portugal afkomstige arbiter tussen twee wedstrijdjes door. ,,Vanochtend ben ik op station Voorhout opgepikt en nu fluit ik hier de hele dag. Echt geweldig om dit mee te maken.”

Door een knieblessure zit zelf spelen er niet meer in. Dus werd het fluiten voor de in Aveiro opgegroeide Cruz. ,,Sinds vijftien jaar woon ik in Nederland. Maar dat betekent niet dat ik het voetbal ben kwijt geraakt. Integendeel, sinds dit jaar fluit ik in de zaal op hoog niveau. Daar ben ik best trots op. Dat maakt 2016 voor mij persoonlijk tot een heel mooi jaar.”

Het voetbaljaar kon trouwens toch al niet stuk voor Jorge Cruz. Als supporter van Benfica zag hij zijn club de landstitel in zijn geboorteland behalen. De kers op de taart vormde voor hem uiteraard de Europese titel die zijn vaderland op het recente EK in Frankrijk in de wacht sleepte. ,,En vergeet niet dat PSV, dat is in Nederland mijn favoriete club, ook nog eens kampioen werd. Je begrijpt dat het jaar niet meer stuk kan voor mij.

Feliz Ano Novo
Na de Horesca Horecavo Zaalcup zit het voetbaljaar er overigens nog niet op voor Cruz. Op Oudejaarsdag is het voetbaldier tijdens het internationale Zero33 Futsaltournooi in Amersfoort opnieuw als arbiter actief. ,,Een mooie afsluiting van een mooi jaar.”

Na die woorden spoedt Cruz zich naar het finaleduel dat onder zijn leiding de apotheose vormt van de eerste dag. Vlak voordat de Portugees ook dat duel tot een goed einde brengt, ziet hij FC Lisse in de slotminuut haar titel via de winnende 4-3 prolongeren. Eenmaal op weg naar de kleedkamer klinkt, met 2017 binnen handbereik, tot slot een welgemeend ‘Feliz Ano Novo’.


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO