Jesse Dingjan zou afgelopen zomer vv Katwijk voor Ter Leede verruilen. Een prachtige kans in Nieuw-Zeeland stak daar een stokje voor. Dingjan ging stage lopen bij één van de zeven voetbalfederaties van het land, en heeft een contract getekend bij Canterbury United. In aflevering één vertelt de Voorhoutse middenvelder over zijn eerste ervaringen.

Daar ging ik dan, zeven maanden weg van huis naar de andere kant van de wereld. Een geweldige kans voor mij om stage te lopen en dit te combineren met voetballen en reizen. Als onderdeel van mijn laatste studiejaar Sport, Management en Ondernemen doe ik werkervaring op in de vorm van stage. Deze loop ik in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Als gevolg van mijn hoge cijfers heb ik een studiebeurs gekregen, wat financieel gezien natuurlijk hielp in het maken van deze beslissing. Na een aanbeveling van een docent kwam ik in contact met Mainland Football, een van de zeven nationale voetbalfederaties van Nieuw-Zeeland. Hier ben ik inmiddels werkzaam als Marketing en Events Officer. Omdat Mainland Football en Canterbury United een service-overeenkomst hebben ben ik ook werkzaam voor deze organisatie. Canterbury United is een semi professionele voetbalclub die uitkomt op het hoogste niveau: de ASB Premiership.

Mijn werkzaamheden zijn erg divers, geen dag is hetzelfde. Na de eerste paar weken te hebben moeten wennen aan de nieuwe omgeving begon het in aanloop naar het seizoen steeds drukker te worden. Ik ben verantwoordelijk voor het organiseren van wedstrijddagen van Canterbury United, Canterbury United Youth en Mainland Pride (vrouwenelftal). Hier komen heel veel verschillende aspecten bij kijken en er moet veel gecommuniceerd worden met key- en stakeholders. Verder werk ik achter de schermen aan alle marketing, communicatie en media om het profiel en merk van Canterbury United in de regio en het land te vergroten. In grote lijnen het beheren van sociale media-kanalen, website, het produceren van Canterbury United TV en promotie/advertising via verschillende kanalen. Ook run ik twee avonden per week een zomervoetbalcompetitie voor 115 teams. Kortom:  Een erg intensieve, maar leerzame stage met veel verantwoordelijkheden.

Voordat ik de keuze maakte om deze uitdaging aan te gaan, heb ik aangegeven aan het bestuur van Canterbury United dat ik wilde meetrainen met het eerste of U21 team, zodat ik in ieder geval fit blijf voor als ik weer terugkeer in Nederland. Niet wetende wat ik kon verwachten van het niveau begon ik samen met veel andere stagespelers aan de eerste trainingsweek. Even ter informatie. De voetbalstructuur is hier heel anders dan in Nederland; er is een winter -en een zomercompetitie. Van alle clubs van de wintercompetitie worden de beste spelers geselecteerd voor Canterbury United, aangevuld met spelers van buitenaf.

dingj

Er waren nog maar een aantal plekken in het elftal te vergeven, maar na de tweede training werd ik in het kantoor van de hoofdtrainer geroepen en kreeg ik te horen dat ik een contract kon tekenen. Na een teleurstellend vorig seizoen heeft de club een nieuwe hoofdtrainer uit Duitsland aangesteld die veel ervaring heeft op professioneel niveau. Hij heeft een duidelijke visie en ook een goede  dosis humor. Hij wil graag aanvallend en positief voetbal spelen, iets wat mij persoonlijk wel ligt. Geen lange ballen, maar gewoon lekker voetballen over de grond. De eerste paar wedstrijden zijn achter de rug tegen niet de minste tegenstanders; Auckland City, Wellington Phoenix en Team Wellington. Clubs met een groot budget, full time professionals en ervaring op het WK voor clubteams. Auckland City eindigde vorig jaar op dat toernooi als derde met als winnaar het grote Real Madrid.

Wij, daarentegen, zijn semi-profs die ook werk en/of studie verplichtingen hebben naast het voetbal. Dat maakt de competitie interessant. Sommige teams in de competitie zijn te vergelijken met clubs uit de Topklasse in Nederland en andere teams, zoals Auckland City en Team Wellington, zijn van een hoger niveau. Toch hebben we van Wellington Phoenix en Team Wellington gewonnen en gelijkgespeeld tegen Auckland City. Tijdens deze wedstrijden heb ik basisplaatsen afgewisseld met invalbeurten en ben ik als middenvelder en hangende rechtsbuiten ingezet. Al met al ben ik zeer tevreden over mijn prestaties tot nu toe.

Media, marketing en transport
Er zijn een aantal opvallende verschillen tussen het voetbal in Nederland en Nieuw-Zeeland. Voetbal is hier niet de populairste sport, maar is wel groeiende. Gemiddeld komen er 800 toeschouwers bij een wedstrijd kijken, een aantal dat bij interessante Topklasse-duels ook wordt gehaald. De wedstrijden worden ook live uitzonden op Sky Sport en elke maandagavond zijn de highlights te zien. Ook omtrent marketing, media en transport is het erg professioneel geregeld. Reizen naar uitwedstrijden gebeurt met het vliegtuig, iets wat wij in Nederland natuurlijk niet gewend zijn.  Op het gebied van faciliteiten en administratie is het nog erg amateuristisch. Een aantal locaties is gelijkwaardig aan die van een tweedeklasser in Nederland en op het gebied van administratie wordt er nog te veel gebruik gemaakt van papier in plaats van te digitaliseren.

Om een inzicht te geven over mijn leven hier; ik werk ongeveer 50 uur in de week (waarvan twee avonden), ik train drie avonden en speel elk weekend een wedstrijd. Dus je kan je voorstellen dat er weinig tijd overblijft om andere leuke dingen te doen. Daarom kijk ik erg uit naar de kerstperiode, waarin ik ongeveer anderhalve week de tijd heb om wat van dit schitterende land te zien. Kortom: een erg drukke, maar een fantastische en leerzame ervaring op zowel maatschappelijk als voetbal gebied!

Met sportieve groet,
Jesse Dingjan


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude