Koen Bosma speelde afgelopen seizoenen voor VVSB. Na zijn goede spel heeft hij de kans gekregen om zijn droom te verwezenlijken: voetballen in het buitenland. Koen heeft een contract getekend bij Phnom Penh Crown FC, het Ajax van Cambodja. Via een maandelijkse blog wil hij zijn ervaringen met ons delen. In aflevering 1 legt Koen zijn keuze voor Cambodja uit.

Waarom Cambodja?

Op 11 september – de dag dat ik 24 werd – stapten mijn vriendin Lisanne en ik in het vliegtuig naar Phnom Penh. Wij waren twee maanden eerder al in Cambodja geweest om te kijken of wij onszelf hier daadwerkelijk een langere periode zagen wonen en leven. De ambitie om in het buitenland te voetballen was er langer, de schooldiploma’s waren binnen, maar toch wilden we even zeker weten of dit ‘hem’ toch echt zou moeten worden.

Via een zaakwaarnemer met veel contacten in Azië is het balletje letterlijk en figuurlijk gaan rollen. In het voorjaar lag de optie Cambodja al op tafel, zij wilden nog versterkingen aantrekken voor de tweede seizoenshelft. Maar we speelden toen met VVSB nog om de bovenste plaatsen. Dat was voor mij dus niet echt een optie.

Na dit contact was het eigenlijk de bedoeling in Indonesië aan de slag te gaan. De Indonesische competitie is populair bij de fans ( meer sponsors betekent meer geld en dus een beter niveau), dan de Cambodjaanse. De competitie is daar echter volledig overhoop gegooid, en al met al kwamen we tot de conclusie dat je dan wel heel veel geduld en geluk zou moeten hebben op een kans. Daarom zijn we tegen het einde van de Cambodjaanse competitie hierheen gevlogen en kwamen we al snel tot de conclusie: dit gaan we doen.

Primaire zaken

De eerste maand is echt voorbij gevlogen. Naast het regelen van primaire zaken als een huis of appartement en telefoon etc, zijn wij met het team in voorbereiding op de Mekong Cup. Dat is een toernooi georganiseerd door Toyota, waar de kampioenen van Vietnam, Laos, Myanmar en Cambodja in een weekend tegen elkaar strijden. Een mini-Champions League dus, eind oktober.

Eigenlijk is maar een gedeelte van het team volledig in voorbereiding. Acht basisspelers spelen in het nationale team. Die sluiten pas 2 weken voor de Mekong Cup aan. Hierdoor hebben we nu een groep van ‘de 5 buitenlanders’ en de lokale spelers die eigenlijk geen basisspeler zijn. Dat maakt het niet makkelijk, omdat het niveau op de trainingen heel wisselend, en soms gewoon echt matig, is. Zo zie je echt de meest flitsende combinaties afgewisseld worden met de meest knullige fouten.

Wat mij het meeste opvalt is dat vaak dezelfde dingen verkeerd gaan. Hierin verwacht de coach dan ook een dwingende rol van de buitenlanders, en dan met name van Adriano (Australiër, die altijd hoog gespeeld heeft) en mijzelf. Een waardevolle ontwikkeling voor mij, maar niet altijd even makkelijk omdat niet iedereen Engels spreekt. Helemaal als aanvaller ben je altijd erg afhankelijk van de aanvoer, en teveel bezig zijn met het team is ook weer niet de bedoeling, omdat het mij weer afleidt van mijn eigen spel: acties maken en beslissend zijn. Hier moet ik een goede balans in vinden, want ik ben hier natuurlijk niet naar toe gekomen om andere spelers te ontwikkelen, maar vooral om zelf completer te worden.

Snel en vaardig

Een vergelijking met Nederland qua niveau als we helemaal compleet zijn? De spelers zijn erg snel en vaardig aan de bal. Dat is echt top van de Topklasse. Tactisch en verdedigend ligt het niveau een stuk lager, daar valt de grootste winst te boeken. Dat ziet de coach ook, daarom wil hij in tegenstelling tot andere teams “football brains” (Europeanen/Australiërs) in plaats van “raw power” (Afrikanen).

Het leven is hier wel heel erg goed. We hebben net een heel mooi appartement gevonden in de hotspot van Phnom Penh. Door de vele trainingen per week (8 of 9 plus een wedstrijd) en het klimaat, moet ik echt heel erg goed voor mijn lichaam zorgen. Naast veel water drinken, kan ik gelukkig op elke straathoek een massage krijgen van 1 uur voor omgerekend 5 euro. Dat is toch wel erg prettig.

Ik denk voor nu wel even voldoende (achtergrond)informatie. Het volgende stuk zal gaan over de Mekong Cup, en waarschijnlijk de trip naar Thailand. Hoe zullen wij als de underdog gaan presteren in een uitverkocht stadion van 40.000 man?

De groeten vanuit een zonnig Phnom Penh,
Koen Bosma


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC20.00Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen