De vraag op welke positie hij speelt, was bij Puck Postma, de deze week gepresenteerde aanwinst van SJC, niet snel beantwoord. Het kwam erop neer dat hij eigenlijk alleen nog nooit met handschoenen aan tussen de palen heeft gestaan. Uiteindelijk mogen we hem een 22-jarige buitenspeler noemen, die wel op meerdere posities voorin uit de voeten kan. ,,Dat is ook de positie die ik bij SJC voor ogen heb. Of in ieder geval dus een plek voorin.” 

Postma bewandelt na dit seizoen dezelfde weg als zijn huidige trainer Florian Wolf, die hem dit jaar bij Legmeervogels dus van dichtbij heeft meegemaakt. ,,Ik heb denk ik wel een goede indruk gemaakt, ja. Hoe ik mijzelf zou typeren? Ik ben snel, ik heb diepgang en een goede voorzet”, vertelt de in Haarlem geboren voetballer.

De door hem geschetste eigenschappen leverde hem dit seizoen in de zondag Eerste Klasse ook al tien assists en twee doelpunten op. ,,Ik zou dit seizoen eigenlijk in de spits spelen, alleen Florian ging me al snel als buitenspeler gebruiken. Dat bevalt dus wel. Ik kan er wel meer maken. Ik hoop dat dat bij SJC gaat lukken.”

Go Ahead Eagles
Het was niet voor het eerst dat Postma van positie wisselde. Dat begon in zijn jeugdjaren bij Volendam al. ,,Daar speelde ik centraal achterin, op het middenveld en als back. En uiteindelijk werd ik weggekocht door Go Ahead Eagles en daar werd ik als spits gehaald”, vertelt Postma, die tegenwoordig in Heemstede woont.

Bij ‘de Eagles’ maakte Postma echter voor het eerst kennis met één van de noodlottige wetten van de voetballerij. Foeke Booy, de trainer die hem naar Deventer had gehaald, werd na drie maanden al ontslagen. ,,Dat is een beetje pech. Daarna heb ik weer op heel veel verschillende posities gespeeld. Ik werd vaak de Dirk Kuijt van het elftal genoemd. Als back heb ik een paar officieuze wedstrijden voor het eerste gespeeld, maar over het algemeen bungelde ik een beetje tussen het eerste en het tweede in”, schetst Postma.

,,Voetbal is mijn levenswerk”

Na een dienstverband van twee jaar in Overijssel besloot Postma eieren voor zijn geld te kiezen en een stap terug te doen. Inmiddels was hij zich ook al aan het toeleggen op het creëeren van content voor websites en het zelf sleutelen in de online wereld. In combinatie met het werken voor Made Marketing leek Koninklijke HFC de juiste stap in zijn carrière.

,,Dat pakte alleen totaal anders uit. Ik had er op z’n zachtst gezegd geen klik met de trainer. Ik speelde eigenlijk alleen maar in het tweede en toen liep ik ook nog een kruisbandblessure op”, aldus Postma.

Het was de zwaarste periode in zijn nog prille loopbaan, maar desalniettemin was hij vastberaden om terug te keren. ,,Ik heb nooit getwijfeld of ik wel verder wilde. Voetbal is mijn levenswerk. Vanaf mijn elfde speel ik al op de hoogste niveau’s van Nederland. Ik moest terugkomen en ging zes keer per week naar de fysio”, vertelt Postma strijdbaar.

,,Ik moet nooit tegen mezelf kunnen zeggen dat ik er niet alles heb uitgehaald”

Die mentaliteit werd het afgelopen jaar dus beloond bij Legmeervogels, waar hij zich meteen in de kijker speelde bij een club uit een van de mooiste voetbalstreken van het land. ,,Ik ben heel blij dat ik nu weer een stap omhoog maak, want zo zie ik het zeker. Ik wil er met SJC alles uithalen wat er in zit. Ik denk dat het een mooi jaar kan worden. Op persoonlijk vlak wil ik me gewoon weer verder ontwikkelen. Als m’n top uiteindelijk bij SJC blijkt te liggen, dan is dat bij SJC. Uiteindelijk moet ik gewoon nooit tegen mezelf kunnen zeggen dat ik er niet alles  heb uitgehaald.”

Foto: Het Amsterdamsche Voetbal/Ronald Bakker

Lees ook: ‘Terugkeer Roodakkers in de Bollenstreek strookt met zijn ambities’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels