Voor het eerst sinds 28 september 2013 staan FC Lisse en Ter Leede op Ter Specke weer aan de aftrap voor de enige echte bollenderby. De dorpstwist ’Lis tegen Sassum’ is daarmee in ere hersteld. Beide clubs treffen elkaar in een fase waarin er naar boven gekeken wordt. Afgelopen weekend werd er door beide clubs gewonnen met als gevolg dat de als achtste geklasseerde debutant Ter Leede in negen duels dertien punten bij elkaar speelde. Een plaats lager op de competitieladder volgt gastheer FC Lisse met twee punten minder.

In het verleden vochten beide clubs menig stevig robbertje uit. Zo ook in het seizoen 2000-2001 toen FC Lisse beslag legde op de titel in de Hoofdklasse A. Desondanks diende er wel tweemaal voorrang te worden verleend aan Ter Leede dat in dat seizoen met respectievelijk 4-2 en 4-1 te sterk bleek. Zes jaar later, FC Lisse was de drie voorgaande seizoenen als tweede geëindigd, liep het op Ter Specke opnieuw op rolletjes. De ploeg van Niek Oosterlee voerde eind november de ranglijst aan met Quick Boys en de ploeg uit Sassenheim op de hielen. Begin 2007 staan de beide buren op Ter Specke aan de aftrap voor alweer een derby. Het wordt een derby die de geschiedenisboeken zal halen.

,,Onze trainer Oosterlee heeft die straf toen meteen bestempeld als een sportieve doping voor de rest van het seizoen. En zo is het ook gegaan.”

Dat heeft vooral te maken met de tuchtmaatregelen die de KNVB in overleg met de clubs in de Hoofdklasse heeft ingesteld. Bij, zo goed als elke wedstrijd op dat niveau, is een waarnemer aanwezig die een extra oogje in het zeil houdt bij wanordelijkheden binnen en buiten de kalklijnen. Al in oktober worden Noordwijk en Ter Leede met een punt in mindering bestraft omdat Nick van Wordragen en Germain Gotschin hevig met elkaar in de clinch gaan. Ook Katwijk wordt op deze manier bestraft omdat een supporter bij  Lisse over de boarding klautert en vervolgens het veld betreedt. Ook Kloetinge en Spakenburg worden dat seizoen van een dergelijke straf voorzien.

REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 9 nov.
Noordwijk 2-2AFC
Excelsior Maassluis 3-3Rijnsburgse Boys
Ter Leede 0-4Sparta Nijkerk
Achilles'291-4FC Rijnvogels
Kagia 2-3Berkel
UVS 0-0Valken'68
DSO 3-1Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden afg.VVSB (zat.)
Warmunda afg.Hazerwoudse Boys
Spakenburg 4-2Katwijk
Quick Boys 2-1IJsselmeervogels
VVSB 1-3DVS'33
GOES 1-2FC Lisse
Zo. 10 nov.
Hollandia 4-2SJC
HMSH4-1Teylingen
Wilhelmus0-2Hillegom
Wippolder 2-1Foreholte
Van Nispen (Zon.) 2-3Nicolaas Boys