Er waaide een frisse wind door De Zilk zondagmiddag. Dat had niet alleen te maken met de weersomstandigheden van afgelopen zondagmiddag, maar ook met de nieuwe oefenmeester, Roy Schulpzand, die sinds een paar weken voor de groep staat bij Van Nispen (zon.). De Zilkers maakten een positieve indruk tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Voorschoten’97, maar stonden na afloop niet met de drie punten (2-2). 

Het project van Schulpzand is pas enkele weken geleden begonnen, maar de ambitie spatte al van het elftal af. Het publiek genoot bij vlagen op Sportpark Wassenaar en zag dat er in De Zilk iets moois kan groeien. Wie pak’m beet vijf maanden geleden had gezegd dat er bij Van Nispen een gezond perspectief was, werd voor gek verklaard. De ploeg eindigde vorig seizoen één plek boven de streep en had een punt voorsprong op hekkensluiter Bernardus.

Cruciaal punt
,,Vorig seizoen had deze ploeg slechts een punt meer dan de nummer laatst. Dat was ook de reden dat wij op de bank twijfelde om na de 2-2 door te zetten. Alleen al dit ene puntje kan aan het einde van de rit cruciaal zijn. Zeker als je het gaat vergelijken met vorig seizoen”, waren de eerste woorden van Schulpzand na afloop van zijn eerste duel.

,,We besloten om op een gegeven moment één-op-één te spelen achterin door Ferdy (Smit, red.) door te sturen naar de spitspositie.”

De geel-roden namen direct het initiatief en deden dat met verzorgd voetbal van achteruit. Het centrale duo Joost Verwer en Ferdy Smit slaagden er veelal in om via een voetballende oplossing het middenveld te bereiken. Zo kwam ook de openingsgoal van de wedstrijd tot stand. Na een vlot lopende aanval over meerdere schijven werd Mike van Haaster gevonden. De aanvaller kapte zijn man uit en schoot laag in de hoek raak: 1-0.

Fout Van Maris
De thuisploeg ging op dezelfde voet verder en creëerde kans na kans. Toch viel de tweede treffer van de middag aan de andere kant. Onoplettendheid in de achterhoede zorgde ervoor dat de aanvalslinie van Voorschoten met de bal weg kon. Doelman Tom van Maris wilde de situatie zelf oplossen door z’n doel uit te komen, maar raakte in plaats van de bal, de spits. De scheidsrechter wees naar de stip en Niels van der Berg kon raak schieten: 1-1.

Smit is gelukkig met z’n late gelijkmaker

,,Dan is weer het leuke aan voetbal. Dat je een kwartier lang in de rust erop kan wijzen dat we op dezelfde manier als in de eerste helft verder moeten gaan, maar dat je alsnog zo slecht de kleedkamer uitkomt”, grapte de oefenmeester van de thuisploeg over de slechte start van het tweede bedrijf. ,,Die tweede goal die wij tegen kregen, mocht eigenlijk niet vallen. Daar gingen fouten van onze kant aan vooraf.”

Van Nispen werd door de opponent na de thee al een aantal keer gewaarschuwd. Goed keeperswerk van Van Maris zorgde ervoor dat de 1-1 op het scorebord bleef staan. Echter kon de doelman de tweede treffer van de Voorschotenaren niet voorkomen. Een voorzet van de bezoekers belandde bij de tweede paal en Wout Adriaanse kon de bal over de goalie tillen: 1-2.

Gemengde gevoelens
,,Ik denk dat we het daarna weer goed hebben opgepakt. We besloten om op een gegeven moment één-op-één te spelen achterin door Ferdy (Smit, red.) door te sturen naar de spitspositie. Ik denk dat die gelijkmaker ook volkomen verdiend was. Ik vond ons erg dominant en we kwamen niet echt meer in de problemen.”

,,Bijna alle jongens zijn gebleven, terwijl ze vorig seizoen een rotjaar hebben gedraaid.”

Smit was kort voor de gelijkmaker al dichtbij een doelpunt. De boomlange verdediger torende bij een voorzet hoog boven iedereen uit en kon richting het vijandelijke doel koppen. De doelman van de tegenstander kon de inzet nog net tot hoekschop verwerken. Uit die hoekschop kwam de bal kwam bij de eerste paal terecht en kon Smit alsnog de 2-2 binnenwerken.

Perspectief
,,We zijn op de goede weg. Dat we vandaag ons eerste punt halen, is mooi. Er zit nog genoeg rek in deze groep. Bijna alle jongens zijn gebleven, terwijl ze vorig seizoen een rotjaar hebben gedraaid. Het vertrouwen moet daarom ook nog even groeien. Er is in ieder geval genoeg perspectief aanwezig om er een mooi seizoen van te maken”, sloot Schulpzand af.

Van Nispen (zon.) – Voorschoten’ 97 2-2 (1-1) 20. M. van Haaster 1-0, 31. Van der Berg (pen.) 1-1, 52. Adriaanse 1-2, 83. Smit 2-2.

Van Nispen: T. van Maris, De Groot, Verwer, Smit, Witteman (74. Geerlings), S. van Maris (68. J. Van Haaster), Van der Linden, Vleugel, Van der Geest (56. Zonneveld), Verhoeven, M. van Haaster.

Foto’s: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Nieuwkomers gelijk belangrijk bij Foreholte en Hillegom’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)