Precies twee weken voor de start van de competitie wenste Pieter Mulders een sterke tegenstander te treffen. Dit om te meten waar Rijnsburgse Boys momenteel staat. Het werd Jong FC Utrecht, een ploeg die komend seizoen in de Jupiler League uitkomt. Twee niveaus hoger dan Rijnsburgse Boys. Op basis van dat gegeven mocht het resultaat (0-0) en de uitvoering als niet onaardig worden beschouwd. Toch maakte het vijfde duel van de voorbereiding ook duidelijk dat er nog wel wat werk verzet moet worden. De Uien zijn duidelijk nog in opbouw. 

Bij profclubs is het al jaren een vast gebruik, en tegenwoordig doet ook iedere zelfrespecterende (top)amateurclub het: een open dag organiseren. Rijnsburgse Boys deed het ook en op een matig gevulde Middelmors werd de selectie gepresenteerd en geïntroduceerd. Dat bleek nodig ook, want de Rijnsburgse fans moeten nog wennen aan de vele nieuwelingen. Tegen Jong FC Utrecht stonden er aanvankelijk twee vertrouwde gezichten binnen de lijnen. Nou voor het gemak drie dan, aangezien de teruggekeerde Jordy Strooker al eerder voor Rijnsburgse Boys speelde. Maar Richard van Nieuwkoop en Roderick Gielisse waren in ieder geval de enige spelers in de basisopstelling die vorig seizoen ook al van de partij op de Middelmors waren.

De gedaanteverwisseling van de selectie past binnen de nieuwe koers die Rijnsburgse Boys vaart. De club achtte het noodzakelijk om schoon schip te maken en de hoofdmacht te vernieuwen. De gemiddelde leeftijd van de spelers ging flink omlaag, onder meer door het afzwaaien van Danny van der Vijver. De verjongingskuur werd echter noodgedwongen en ongewenst nog verder doorgevoerd.

Leonard

Joost Leonard, die toekeek op de tribune, liet weten ‘voorlopig te zijn gestopt omdat hij thuis nodig is’. Zonder daarover uit te willen weiden, kampt de centrumspits tijdelijk met een lastige thuissituatie. Leonard wil er daarom de komende tijd extra voor zijn gezin zijn. Als alles weer genormaliseerd is, gaat de focus weer op voetbal. Maar dat zou, zo stelde Leonard, zomaar nog een aantal maanden kunnen duren.

Verder kan Pieter Mulders voorlopig niet beschikken over Jeroen Hessing, die op de slotdag bij GVVV een rode kaart pakte en voor acht duels werd geschorst. En op Bart Freke hoeft de komende tijd evenmin worden gerekend. De centrale verdediger liep in de eerste trainingsweek een infectie aan zijn scheenbeen op. ,,Bart heeft vandaag voor het eerst weer op het veld gestaan”, vertelt Mulders. ,,Hij gaat de komende week week trainen, maar hij heeft natuurlijk een gigantische achterstand. Drie of vier weken in de voorbereiding is heel lang.”

De vraag of hij het jammer vindt dat er een aantal ervaren krachten voorlopig is afgehaakt, werd door Mulders terzijde geschoven. ,,Vertel jij me maar wat ervaring is”, reageerde de trainer. Het antwoord ‘leeftijd en gespeelde wedstrijden’ kon niet op goedkeuring rekenen. ,,Er is een aantal spelers in de selectie die ook heel veel wedstrijden hebben gespeeld”, vertelde Mulders. ,,De jongens die op de posities van Joost en Jeroen hebben gespeeld doen het goed. Het gaat zoals het gaat.”

Van Gaal versus Hiddink

Bovenstaande discussie past bij wel Mulders, die graag de dialoog aangaat. De trainer is niet op zijn mondje gevallen en coacht vrijwel onophoudelijk langs de lijn. Wat dat betreft heeft de trainerswissel bij Rijnsburgse Boys wel wat weg van die bij het Nederlands elftal na het WK 2014. De gedisciplineerde Van Gaal tegenover ‘peoplemanager’ Guus Hiddink. Mulders’ voorganger Niek Oosterlee stond erom bekend zijn spelers altijd veel vrijheid te geven.

In ieder geval zijn de eerste weken in Rijnsburgse dienst Mulders prima bevallen. ,,Jazeker, het zijn ook allemaal leuke mensen hier. Het belangrijkste is dat ik mijn ding kan doen en mijn eigen gang kan gaan. Ik word door niemand gestoord en als ik hulp nodig heb, helpen ze. Dat is fijn.”

Over twee weken wacht dus de competitiestart tegen Jong Almere City FC. Maar Mulders zal langer de tijd nodig hebben om van Rijnsburgse Boys een ingespeeld geheel te maken. Een voetbalteam is niet te koop, en linies worden niet voorgefabriceerd. Toch is ‘projectleider’ Mulders niet ontevreden over het verloop van zijn bouwproject. ,,Ik denk dat we een goed trainingskamp (in Papendal, red.) hebben gehad. Belangrijk voor deze nieuwe groep is dat ze naar elkaar toegroeien. Daarnaast spat de gretigheid er vanaf. Dat is een goede zaak, want plezier staat boven alles. Als je hier nukkend heen komt, ga je niet presteren.”

Na twee verloren oefenduels maakte Rijnsburgse Boys tegen Jong FC Utrecht aanvankelijk een onwennige indruk, maar groeide het in de wedstrijd. ,,Het belangrijkste is dat we weinig kansen hebben weggegeven en er zelf redelijk wat hebben gecreëerd. Soms mag het tempo aan de bal nog wel wat hoger. Maar we hebben een nieuwe groep en zijn pas drie of vier weken onderweg. Ik mag niet klagen.”

Rijnsburgse Boys – FC Utrecht 0-0

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielissen (65. Tollema), Artien (46. Verlaan), Prijs, Strooker, Goeman (84. Wijks), Verdam, Van Lunteren, Jongeneelen (84. Sardar), Tjon-A-Njoek, El Yaakoubi

Foto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)