Het was gisteren op Nieuw Zuid niet alleen een clash tussen twee grootmachten uit de Bollenstreek, maar ook een strijd tussen twee ploegen met een andere spelopvatting. Noordwijk probeerde vanuit een goede organisatie Quick Boys van scoren af te houden, terwijl de thuisploeg steeds nadrukkelijker op zoek ging naar de overwinning.

Lang leek de kraker op 0-0 uit te draaien, toen vanuit het niets Maik van Zanten, diep in blessuretijd, voor een Noordwijks feestje zorgde. Quick Boys-verdediger Mike Ruijter gaf samen met Gerard Aafjes voor de tweede week op rij niets weg, tot dus dat ene moment. ,,We stonden iets te ver uit elkaar, waren misschien te veel gefocust op wat er voor ons gebeurde. Ik zei nog tegen Gerard ‘stappie’, maar die pass was perfect. Dit verlies is zo zonde en onnodig”, treurt Ruijter na.

Noordwijk-aanvoerder Stefan Mertens, die eerder in de week al aangaf volop vertrouwen te hebben in een goede afloop, stelde terecht dat zijn ploeg misschien iets te veel kreeg met de overwinning. ,,Dit is wat wij op dit moment kunnen brengen. Meer zit er nu even niet in. Wij hebben er met z’n allen alles aan gedaan. We vonden het ook niet erg dat Quick Boys veel de bal had, dat wisten we van te voren. Het is niet onze bedoeling om iedere week zover in te zakken, dat heeft vooral te maken met de kracht van de tegenstander.”

Stappen maken

Ondanks de zege zag de middenvelder dat lang niet alles goed ging bij zijn ploeg. ,,We moeten nog stappen maken in de omschakeling. Soms lag er ruimte, maar deden we er te weinig mee. Dat moet beter.”

De nieuwe trainer, Oscar Alkemade, beleeft met vier uit twee een goede start van de competitie. De coach gaf in de spits verrassend de voorkeur aan Maurits Splinter, boven Mohammed Faouzi en Marios Lomis. ,,Zo verrassend is dat niet”, nuanceerde de coach. ,,Maurits kwam vorige week te laat, anders had hij toen ook al vanaf het begin gestart. Maurits heeft een goede voorbereiding gedraaid en veel goals gemaakt.”

Alkemade zit ruim in zijn manschappen, maar liefst achttien nieuwe spelers mocht hij begroeten. ,,We hebben meer spelers en dus meer keuze dan vorig jaar. Dat is voor een coach alleen maar fijn. We zijn bezig om de selectie ‘dikker’ te maken en daarvoor heb je spelers nodig.”

Vroeg

De uit de eigen geledingen afkomstige Alkemade lijkt de boel snel op de rit te hebben, na een teleurstellend einde van het vorige seizoen waarin degradatie uit de Topklasse een feit werd. De oefenmeester blijft echter voorzichtig. ,,We hebben een goede voorbereiding gehad. We weten wat we kunnen. Deze drie punten zeggen mij daarom niet zo heel veel. Het is nog vroeg in het seizoen.”

Ten opzichte van vorige week stonden ook Sander Bosma en Rob Overvliet in de basiself. Zij hielden Hakan Bayram en Bob Hoogkamer op de bank. De verdediging van de rood-witten oogde bijzonder solide. Bosma hield Philippe den Hartog de gehele wedstrijd in bedwang, terwijl Overvliet samen met Bryan Brocker felle duels uitvocht met Quick Boys-spits Yordi Teijsse.

Aan de andere kant waren de duels tussen Raymond Manuputty en Jaap van Duijn om van te smullen. De rechtsback hield Van Duijn goed in toom, wat de Katwijker ook probeerde, slechts sporadisch kwam de snelle buitenspeler voorbij zijn man. ,,Daarvoor kom je toch naar voetballen kijken? Om dat soort duels te zien, daar kan ik van genieten”, liet Quick Boys-trainer Ted Verdonkschot na afloop zijn voetbalhart spreken.

De Haarlemmer baalde na afloop van het verlies, maar wilde er niet al te veel consequenties aan verbinden. ,,Dit kan gebeuren. We hebben ons goed hersteld na een matige eerste helft en mogelijkheden gehad op de overwinning. De verdediging stond opnieuw als een huis. Dit is een harde les voor m’n spelers. We zullen vast en zeker nog meer van dit soort wedstrijden krijgen en daar moeten we ons tegen wapenen.”

Tekst: Tom van der Wilt


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO