Het beste medicijn voor een ploeg die de week ervoor een fikse optater heeft gehad, is een overwinning. Quick Boys voelde, na de 0-3 nederlaag tegen Spakenburg en het derde verlies dit seizoen, de druk alweer toenemen, maar wist zich te herstellen met een benauwde zege op ODIN’59: 1-0. De formatie van Jan Zoutman steeg naar de zesde plaats in de Derde Divisie op vijf punten van koploper Spakenburg.

Tekenend voor Quick Boys in het duel met de Heemskerkers was het feit dat er een eigen doelpunt aan te pas moest komen om de ban te breken. Scoren blijkt dit seizoen al vrij moeilijk voor de Katwijkse formatie, maar als ook je topscorer nog een strafschop mist, weet je dat het een moeilijke middag gaat worden. Uiteindelijk schoot Milo Cremers Quick Boys te hulp door de bal uit een voorzet achter zijn eigen doelman te werken. Het was genoeg voor de vierde zege van het seizoen.

Voor de rust was er weinig te genieten voor de toeschouwers in Heemskerk en waren kansen zeldzaam. Na de Katwijkse voorsprong ging de thuisploeg nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar de defensie van de bezoekers hield vrij gemakkelijk stand.

,,Uiteindelijk kun je, als blijkt dat het niet werkt of als mensen zich er niet prettig bij voelen, altijd nog aanpassingen doen.”

Niet moeilijk
,,Zij zakten in en wij moesten het spel maken. Dan wordt het sowieso lastig voetballen”, legt verdediger Dennis van der Plas uit. ,,We waren voor rust ook wat te slordig. Maar zij kwamen er amper uit. In die zin heb ik nooit het gevoel gehad dat we punten zouden gaan verspelen. We hebben in de tweede helft toch wel aardig wat mogelijkheden gehad. En verdedigend zijn we nauwelijks in de problemen geweest.”

De zege zorgde voor opluchting. Want zoals het bij Quick Boys gaat als de club moeizaam begint. Dan zwelt de kritiek op richting de ploeg en de coach. Logisch, als je uitspreekt om voor het kampioenschap te willen gaan spelen en na zes duels al drie keer hebt verloren. Bovendien blijkt het nieuwe 5-3-2 systeem nog niet zijn vruchten af te werpen. Met tien tegengoals is de defensieve zekerheid nog niet zoals gewenst.

Begrijpelijk
Van der Plas hoort ook de kritiek en begrijpt de fans wel. ,,Maar ik kan vanuit mijn positie zeggen dat die tegentreffers niet door het systeem komen. Het zijn persoonlijke fouten. Die worden in ieder systeem gemaakt. Als we vaste afspraken niet nakomen, zoals bijvoorbeeld rugdekking geven aan elkaar of een bepaalde manier druk zetten, wordt het niet makkelijker. Dat zal eerst moeten verbeteren.”

Hij staat nog steeds achter het systeem en wil er alles aan doen om dit proberen te doen slagen. ,,We hebben er met z’n allen akkoord voor gegeven dit seizoen en dan moet je je daar niet achter verschuilen. Ik heb er echt nog alle vertrouwen in. Er is ook geen garantie dat het met 4-3-3 beter gaat. Dat heeft vorig seizoen wel uitgewezen.”

,,De ene trainer kiest ervoor om zich aan te passen aan de tegenstander en de ander houdt een heel jaar vast aan een bepaald systeem. Uiteindelijk kun je, als blijkt dat het niet werkt of als mensen zich er niet prettig bij voelen, altijd nog aanpassingen doen.”

De zege is in ieder geval goed voor het vertrouwen. ,,Na vorige week was dit wel even nodig. Nu moeten we aanhaken en erbij blijven. We krijgen volgende week weer de nodige jongens terug van blessures. Dan heeft de trainer ook weer wat meer keuze.”

ODIN’59 – Quick Boys (0-0) 0-1 56. Cremers (e.d.) 0-1.

Quick Boys: Hogedoorn, Bloemendaal (79. Hamdani), De Vreugd, Bentem, Van der Plas, Ravensbergen, Mahmoed, A Cohen, Kharchouch, Van Nieuwkerk (69. Boukhari), Teijsse.

Archieffoto: Hans van Duijn
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)