De laatste keer dat de supporters van Quick Boys het veld bestormden na een treffer van hun ploeg, was in de nacompetitie van vorig seizoen. Toen bracht Dennis Kaars een ware vreugde-explosie tot stand door zijn ploeg naar de Tweede Divisie te schieten tegen VVSB. Dezelfde taferelen vonden zaterdagmiddag plaats op Nieuw Zuid. Deze keer was het Jan-Willem Kamp die het sportpark in extase bracht. De middenvelder, die voor het eerst in de basis stond, knikte de Katwijkers in de laatste minuut van de blessuretijd op voorsprong tegen IJsselmeervogels: 2-1. Een terechte overwinning voor de mannen van Edwin Grünholz. 

De kansen die de bezoekers in Katwijk-Zuid kregen, waren op één hand te tellen. Af en toe kwam de trotse koploper van de Tweede Divisie in gevaarlijke positie, maar dan was Quick Boys-goalie Paul van der Helm attent genoeg om zijn ploeg op de been te houden. De mannen van Ted Verdonkschot wisten geen raad met de thuisploeg en dat had z’n redenen.

Zo hield de ploeg van Grünholz het negentig minuten lang compact en speelde het in een 5-3-2-systeem. Mede daardoor hadden de roodhemden uit Bunschoten-Spakenburg moeite om tot kansen te komen. Tegelijkertijd moesten de mannen van Verdonkschot scherp blijven in balbezit. Een klein foutje van de rode kant betekende een gevaarlijke uitbraak van de thuisploeg. Met Dennis Kaars en Tommy Bekooij als meest gevaarlijke pionnen van de blauw-witten.

Spelen zoals VVSB 
Laatstgenoemde moest af en toe terugdenken aan het vorige seizoen met VVSB. De ploeg van Eric Meijers had het, net als de promovendus, moeilijk in de Tweede Divisie en daarom bedacht de oefenmeester een tactiek waardoor er meer zekerheid in de ploeg kwam. Hij haalde een aanvaller eraf en zette er een verdediger bij. Hetzelfde deed Grünholz en ook in dit elftal heeft Bekooij een vrije rol.

,,In dat opzicht lijkt deze tactiek heel erg op die van VVSB.”

,,Toen speelden we ook in een 5-3-2-systeem en in dat opzicht lijkt deze tactiek heel erg op die van VVSB”, zei een opgeluchte Bekooij na afloop. ,,Ik voel een goede klik met Dennis (Kaars, red.) en we weten elkaar goed te vinden. Dat lieten we vorige week tegen TEC al zien en vandaag konden we elkaar ook makkelijk vinden. Ik kan onder hem komen en over hem heen gaan en dat is een rol die me bevalt.”

Champions League
Met een vrije rol voor Bekooij ging de thuisploeg op jacht naar een resultaat tegen de koploper. Robbert Olijfveld kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar van dichtbij kon hij Van der Helm niet verrassen. Aan de andere kant ontsnapte Bekooij aan de aandacht van de defensie, maar was zijn inzet niet zuiver genoeg. Dat was zijn eerste en beste poging na de theepauze wel. Toen combineerde de Leidenaar met de sterk spelende Ricardo Kuyvenhoven en schoot hij de Katwijkers op voorsprong: 1-0.

,,We hebben gevochten als leeuwen en het leek na het laatste fluitsignaal wel alsof we de Champions League hadden gewonnen.”

,,Ik ging er geloof ik in de drieëntachtigste minuut uit en ik dacht dat ik de matchwinner zou worden. Dan hoop je dat de ploeg het blijft volhouden en dat we die 1-0 voorsprong over de streep trekken. Kort daarna maakten zij gelijk en denk je even: ‘het zal toch niet?’, maar gelukkig wonnen we hem alsnog. We hebben gevochten als leeuwen en het leek na het laatste fluitsignaal wel alsof we de Champions League hadden gewonnen.”

Met die laatste opmerking doelt de aanvaller op de late treffer van Kamp. Kort daarvoor kwamen de roodhemden op gelijke hoogte door een treffer van Olijfveld. Uit een  strakke voorzet van Joey Ravensbergen kon de middenvelder in de laatste minuut van de blessuretijd alsnog zijn hoofd er tegen aan zetten: 2-1. Het betekende een explosie van vreugde in Katwijk-Zuid en tegelijkertijd een terechte driepunter.

Manier om punten te pakken
Trainer Grünholz erkende na afloop eveneens dat de zegepartij terecht was en gaf daarbij aan dat hij voorlopig de juiste tactiek heeft gevonden om punten te pakken met zijn elftal. ,,We hebben in principe een aanvaller eraf gehaald voor een verdediger en staan wat compacter bij elkaar. We laten op die manier de tegenstander wat meer komen en van daaruit proberen we gevaarlijk te worden. Tot nu toe werkt dat en dit is voorlopig de manier om punten te pakken.”

De oefenmeester van de Katwijkers lijkt het met twee overwinningen uit twee wedstrijden op de rit te hebben op Nieuw Zuid. Met een nieuw systeem en manier van spelen is er een recept gevonden om wedstrijden te winnen in de Tweede Divisie. Sterker nog: er kan, als de ploeg compact bij elkaar blijft en gedisciplineerd speelt, zelfs gewonnen worden van de koploper van de competitie. Een leuk feitje: laatstgenoemde verloor dit seizoen nog geen wedstrijd tot aan de confrontatie met Quick Boys. De weg omhoog is gevonden en binnen korte tijd is de promovendus een lastig te bespelen elftal geworden.

Quick Boys – IJsselmeervogels: 49. Bekooij 1-0, 89. Olijfveld 1-1, 90+3. Kamp 2-1.

Quick Boys: Van der Helm, Bosman, Staal, Ket, Tesselaar, Ravensbergen, Goméz Nieto (81. Bloemendaal), Kuyvenhoven, Kamp, Bekooij (83. Van Liempt), Kaars (De Vré)

Interview met Tommy Bekooij

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Quick Boys stunt tegen IJsselmeervogels, Katwijk onderuit in Spakenburg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 9 nov.
Noordwijk 2-2AFC
Excelsior Maassluis 3-3Rijnsburgse Boys
Ter Leede 0-4Sparta Nijkerk
Achilles'291-4FC Rijnvogels
Kagia 2-3Berkel
UVS 0-0Valken'68
DSO 3-1Van Nispen (zat.)
Sporting Leiden afg.VVSB (zat.)
Warmunda afg.Hazerwoudse Boys
Spakenburg 4-2Katwijk
Quick Boys 2-1IJsselmeervogels
VVSB 1-3DVS'33
GOES 1-2FC Lisse
Zo. 10 nov.
Hollandia 4-2SJC
HMSH4-1Teylingen
Wilhelmus0-2Hillegom
Wippolder 2-1Foreholte
Van Nispen (Zon.) 2-3Nicolaas Boys