Op Nieuw Zuid leefde voorafgaand aan het duel tegen titelverdediger AFC de stille hoop dat ook de vierde overwinning op rij kon worden binnengehaald. Zover kwam het niet, maar met de uiteindelijke 1-1 kon iedereen in het blauw-witte na afloop ook prima leven. Met dank aan een defensie die opnieuw als een huis stond. Alleen aanvallend lukte het onvoldoende om AFC daadwerkelijk op de knieën te krijgen.

Dat er na afloop in die termen werd gesproken en gedacht, zei ook iets over de progressie die het Quick Boys van Edwin Grünholz heeft geboekt. Het ook dit seizoen vlot scorende AFC kon voor de thee nog bogen op enkele goede mogelijkheden, maar moest het na de doelwisseling stellen met slechts één -gemiste- kopkans van spits Raily Ignacio. Met dank aan de Katwijkse aanvoerder Jeffrey Ket, die zich deze middag belastte met de bewaking van de goaltjesdief in Amsterdamse dienst.

Gewenningsfase
Arbiter Jerȏme Vries, die op Nieuw Zuid niet bepaald zijn beste wedstrijd floot, drukte bovendien zijn stempel op het duel. Bij beide goals konden de nodige vraagtekens worden geplaatst. Allereerst was de vrije trap waaruit Tommy Bekooij de 1-0 in één keer tegen de touwen joeg volgens het spelregelboekje een indirecte trap. Vries vergat blijkbaar om dit met een armgebaar aan te geven.

Aan de overzijde riep de toegekende strafschop, nadat Ignacio in de Quick Boys-zestien wel heel erg gemakkelijk naar de grond ging, de nodige vraagtekens op. Het ‘leed’ werd door de leidsman daarmee gelijkelijk over beide ploegen verdeeld, zodat dit na afloop in ieder geval niet tot eindeloze discussies leidde.

,,Als je directe tegenstander keer op keer onbegrip toont, weet je dat je de onderlinge confrontatie aan het winnen bent. Dat voelt lekker.”

,,Met de 1-1 kon ik dan ook wel leven”, oordeelde Grünholz in de nababbel. ,,Het is een dik verdiend punt bovendien. Het grote minpunt is dat we vandaag aanvallend te weinig hebben gecreëerd om ze echt pijn te doen, maar na een moeizame competitiestart pakken we toch maar mooi vier punten tegen IJsselmeervogels en AFC. We zitten nog steeds in een gewenningsfase, maar we boeken daarbij wel vooruitgang.”

De 1-0 van Bekooij na iets minder dan een half uur spelen, werd al snel geëgaliseerd door de bezoekers. Daarvoor was Ignacio al een keer knap weggedraaid bij diens bewaker Ket. De solide keepende Paul van der Helm voorkwam erger. Bij de elfmetertrap was de goalie echter kansloos toen hij oog in oog stond met oud-Quick Boyser Milan Hoek.

Het wippertje dat de middenvelder vanaf elfmeter verzond, belandde via de onderkant van de lat tegen de touwen. Quick Boys kwam daarna nog één keer goed weg toen Johan Kulhan op rechts ontsnapte, waarna diens voorzet door -opnieuw- Ignacio maar net over de blauw-witte goal werd gewerkt.

Na rust namen de frustraties bij de AFC-spits met de minuut toe. Daar waar Ket zijn handen, lees voeten, voor rust vol had aan de aanvaller, was het daarna de Quick Boys-captain die keer op keer als overwinnaar uit de strijd kwam. Slechts één keer mocht Ignacio na de thee met het hoofd aanleggen na een perfecte voorzet van Fouad Belarbi. De vuist van Van der Meer reikte echter ver genoeg om dit gevaar onschadelijk te maken. In het resterende halfuur kwam de aanvaller er niet meer aan te pas.

,,Eigenlijk voelde ik me voor de wedstrijd een klein beetje ziek,” vertelde Ket na afloop. ,,Eerder vandaag had ik al drie keer moeten overgeven. Niet ideaal dus, maar het ging gaandeweg de wedstrijd steeds beter. Als je directe tegenstander keer op keer onbegrip toont, weet je dat je de onderlinge confrontatie aan het winnen bent. Dat voelt lekker.”

,,Met de winterstop willen we twintig punten hebben. We liggen op schema wat dat betreft.”

AFC, dat gaandeweg het eindsignaal op eigen helft werd teruggedrongen, bleef in die fase wel op de been, maar dat had meer te maken met het Katwijkse onvermogen om daadwerkelijk kansen te creëren. Het bleef bij twee mislukte wanhoopspogingen van Joey Ravensbergen. Wel werd Bekooij maar ternauwernood van een kopgoal afgehouden. Het thuispubliek ging er vervolgens nog maar eens achter staan, maar dat zorgde er niet voor dat de winnende 2-1 op het scorebord verscheen.

Winterstop
,,We blijven voor de vierde keer op rij ongeslagen en zijn daarmee op de goede weg. Als je 1-1 speelt tegen de kampioen, die dit seizoen opnieuw één van de kampioenskandidaten is, kan je alleen maar tevreden zijn. We zijn de weg omhoog ingeslagen”, klonk het optimistisch uit de mond van Ket. ,,Met de winterstop willen we twintig punten hebben. We liggen op schema wat dat betreft. Die vijf punten komen er wel. Daar ben ik van overtuigd. Als we ons nu ook in het aanvallende aspect kunnen verbeteren, komt het helemaal goed.”

Quick Boys – AFC 1-1 (1-1) 27. Bekooij 1-0, 35. Hoek 1-1 (strafschop)

Quick Boys: Van der Helm, Gomez Nieto, Bosman, Tesselaar (77. De Vré), Ravensbergen, Kuyvenhoven (63. Mahmoed), Staal, Ket, Kamp, Kaars (71. Van Liempt), Bekooij

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Rijnsburgse Boys – Katwijk: een derby die na een paar minuten al was beslist’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)