Aan de vooravond van een voor Quick Boys historisch seizoen pruttelt de satésaus op de achtergrond voor de heren journalisten die op uitnodiging van de club zijn uitgenodigd voor een persavondje. De jarige trainer Edwin Grünholz schuift aan, met aan zijn zijde Jeffrey Ket, Mohamad Mahmoed en Tommy Bekooij. De sfeer is relaxed op Nieuw Zuid. Al wordt in kleine dingetjes duidelijk dat er wel een nieuwe wind waait met de Haagse trainer als sportief eindverantwoordelijke. 

De persconferentie is een uitprobeersel van de club. De zin in het nieuwe seizoen straalt ervan af. De Katwijkse club laat graag weten dat ze terug zijn op het hoogste niveau. En dus draaien de camera’s van Omroep West en Southfields (productiepartij FOX Sports) mee. Na een openingswoord van voorzitter Bart van Kruistum, die openlijk droomt van ‘misschien wel een plek in het linkerrijtje’, vertellen de aanwezige trainer en spelers kort hoe de voorbereiding verloopt. Daarna zoeken de hoofdrolspelers en journalisten ieder een plekje om één-op-één te kunnen kletsen in de businessruimte van de tweededivisionist.

Wanneer de 50-jarige trainer Grünholz voor een tweede keer geconfronteerd wordt met het woord ‘linkerrijtje’ komt direct naar boven dat er met hem een hele andere trainer voor de groep staat dan vorig seizoen met Erik Assink. ,,Dan heb je niet goed geluisterd”, capituleert de oefenmeester die bewoording geagiteerd. Hij houdt de lijntjes duidelijk strak. ,,De spelers hebben zelf aangegeven wat ze fijn vinden.”

,,Standen vooraf roepen heeft sowieso geen zin.”

Het ‘dromen’ van de voorzitter mag best van hem, maar doelstellingen uitspreken heeft de trainer geen zin in. ,,Moet je eens kijken wat voor dromen ik heb. Ik heb de woorden rechterrijtje en handhaven ook gehoord en misschien mag er met een schuin oog naar het linkerrijtje worden gekeken”, probeert de nieuwe trainer de verwachtingen voor het nieuwe seizoen enigszins te temperen op Nieuw Zuid. ,,Standen vooraf roepen heeft sowieso geen zin. We gaan een pittige competitie tegemoet, met een ploeg waarvan ik denk dat wij ons zeker kunnen handhaven. Met strijd, passie en gewoon goed voetbal, zoals ik dat bij elke vereniging heb proberen te doen.”

De oud-profvoetballer van onder andere ADO Den Haag en Roda JC oogt als een strenge, maar faire leermeester. In de eerste gesprekken die hij voerde met z’n spelers, gaven zij aan op fysiek vlak nog stappen te willen maken en dat de lijntjes strakker getrokken mochten worden ten opzichte van vorig seizoen onder Assink. De inmiddels vertrokken trainer werd meer gezien als peoplesmanager. Onder Grünholz waait op dat gebied een andere wind.

Intensief
Dat beaamt de inmiddels langszittende Quick Boys-speler die van buitenaf komt, Mohamad Mahmoed, direct. De middenvelder gaat z’n vierde seizoen in en zag met Jan Zoutman, Gert Aandewiel en Assink al verschillende soorten trainers langskomen. ,,De trainingen zijn intensiever. En in de laatste wedstrijden is er steeds meer duidelijkheid gekomen in de speelwijze die we gaan hanteren.”

Ook tijdens de oefenwedstrijd van die avond laat Grünholz van zich spreken. De trainer lijkt niet blij met de 1-1 ruststand tegen eersteklasser TAC’90. Waar de bezoekers na het rustsignaal direct de kleedkamers opzoeken, blijft de trainer met z’n spelers in een kringetje op het veld staan. Pas als de trainer z’n verhaal heeft gedaan, druppelt iedereen naar binnen. Quick Boys loopt die donderdagavond uiteindelijk uit naar een 6-1 overwinning.

,,In de voorbereiding koos de trainer vaak voor mij met Jeffrey (Ket, red.) Jesper (De Vré, red.) op het middenveld.”

En met die laatste krachtmeting voor het nieuwe seizoen hopen de Katwijkers klaar te zijn voor het eerste seizoen in de Tweede Divisie. Nieuwe spelers als Jesper de Vré, Tommy Bekooij, Martin van Eeuwijk en Raymond de Waard moeten het vertrek van Kay Tejan, Jesse van Nieuwkerk of Kelvin Maynard opvangen. Volgens Mahmoed oogt de selectie sterk. En hoewel de Tweede Divisie voor hem nieuw terrein is, gelooft ook hij in de positieve bewoording van de voorzitter.

Kickstart
,,In de voorbereiding koos de trainer vaak voor mij met Jeffrey (Ket, red.) Jesper (De Vré, red.) op het middenveld. Ik weet niet of dat de standaard gaat worden. We hebben op elke positie zeker twee, drie jongens die daar uit de voeten kunnen. Het is aan de trainer om daar keuzes in te maken.”

Een moment om te wennen aan de Tweede Divisie krijgt Quick Boys niet. De ploeg van Grünholz start direct tegen rivaal Noordwijk. Winst op de ‘buurman’ kan natuurlijk ook zorgen voor een kickstart van het nieuwe seizoen. ,,We kunnen gelijk een stempel drukken op het begin van het seizoen. Als je wint van Noordwijk, ga je zo lekker de volgende wedstrijden in. Ik hoop en ik denk ook dat we voor het linkerrijtje moeten kunnen gaan voetballen. Deze selectie is te sterk om alleen voor handhaving te spelen.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Eerste ‘Teylinger derby’ van het seizoen pas in 2020′
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)