Hans van Duijn

Voor Quick Boys komt er geen gehoopte finale tegen Katwijk. Net als voor de dorpsgenoten is de kwartfinale van de Districtsbeker het eindstation geworden. Weg dus gedroomde derby en weg ook ticket voor de KNVB-beker. Na negentig minuten voetballen stond het 1-1, waarna Quick de penalty’s beter nam. ,,We waren niet top vandaag, maar we hadden de wedstrijd over de streep moeten trekken.”

Weinigen zullen vooraf rekening hebben gehouden met een uitschakeling van Quick Boys. De ploeg is al maanden in blakende vorm en rijgt de overwinningen aan elkaar alsof het geen moeite kost. De nummer vijf van de zondagse Hoofdklasse A, het Haagse Quick, had zich echter goed verdiept in de tegenstander en zich gewapend tot de tanden.

Mannenvoetbal
Een vijftigtal seconden stonden er op het scorebord toen rechtsback Bright Ampon van Quick de eerste gele prent van de wedstrijd ontving. Het was de eerste van in totaal vier gele kaarten, waarvan drie voor de bezoekers, al hadden dat er ook een stuk meer kunnen zijn. Coach Paul van der Zwaan, voormalig coach van Ter Leede en VVSB, gaf toe dat dat in de tactiek besloten lag. ,,De eerste helft stonden we organisatorisch heel goed. We konden het heel compact houden en gaven goed druk op de bal. Dan komen er veel duels en vanzelf ook veel overtredingen. Leveren wij die power niet, dan blaast Quick Boys er overheen.”

Zijn collega Zoutman had achteraf geen moeite met het harde spel van Quick: ,,Zij hebben er alles aan gedaan om het ons zo moeilijk mogelijk te maken. Dat betekende dat zij op het randje speelden en soms er zelfs iets overheen. Maar ja daar is de arbitrage voor, die bepaalt de grens. Maar ik heb geen dingen gezien die absoluut niet konden. Mannenvoetbal; ik hou er wel van.”

IMG_1614 (1)

Eigenlijk was er voor Quick Boys geen vuiltje aan de lucht geweest 89 minuten lang. De ploeg had veelal de bal, creëerde kansen en wist uiteindelijk in de tweede helft de leiding te nemen. Dat het bij rust nog 0-0 stond, was vooral Robert Steemers aan te rekenen. Vorige week tegen Ter Leede nog de grote man met twee goals en twee assists, maar tegen Quick stond het vizier niet op scherp. Vooral de tweede grote kans die hij miste deed een golf van verbijstering over Nieuw-Zuid gaan.

Het leken geen dure missers want de 1-0 viel alsnog. El Osrouti dribbelde knap de zestien in en vond Teijsse die tegen de lat kopte. Dennis van der Plas alsnog binnen knikte, eveneens via de lat.

Kansen gaf de ploeg van Jan Zoutman toen allang niet meer weg. Kevin van der Geest, voormalig speler van Noordwijk en nu van Quick: ,,Kansen creëerden we na rust helemaal totaal niet meer. Voor rust eigenlijk ook al niet. En ik moet zeggen dat we gewoon geluk hadden dat Quick Boys de 2-0 niet maakte, daardoor bleven wij in leven. En dan is het bekervoetbal, dan is er het laatste fluitsignaal en volgen penalty’s.”

IMG_1962 (2)
Die strafschoppen kwamen er omdat Quick Boys toch nog een kans weggaf. Die ene die iedere ploeg altijd krijgt. Het was invaller Hudepohl die geheel vrijstaand mocht inschieten. Al deed hij dat wel bijzonder fraai. ,,We geven zelf bijna niets weg tot dat ene balletje twee minuten voor tijd en die zeilt er dan in. Maar dat is voetbal. Als je zelf die tweede niet maakt, dan kan dit altijd een keer gebeuren; je moet tot de laatste seconde attent blijven,” aldus een realistische Zoutman.

Penalty’s dus en ook daarbij was Quick Boys de bovenliggende partij. De ploeg begon de serie, aan de kant van de eigen fanatieke aanhang. Tot 3-2 miste niemand waarna De Zwart zich kon onderscheiden met een prima redding. Genoeg voor een overwinning was het niet, want zowel Hoek als A Cohen misten vervolgens.

Trainer Zoutman was na de uitschakeling niet al te teleurgesteld. ,,We hebben een lijstje met doelstellingen. Plaatsing voor de KNVB-beker stond daar op. Qua belangrijkheid staat promotie naar de Topklasse echter op één.” Toch overheerst natuurlijk een wrange nasmaak: ,,Het is zuur als je er zo dichtbij bent, en jammer omdat we twee keer voor stonden. Ik vond dat we daar iets slimmer mee om moesten gaan.”

Quick Boys – Quick 1-1 (0-0). 61. Dennis van der Plas 1-0, 89. Hudepohl 1-1.

Quick wint na strafschoppen 4-3: Sahadeswing 1-0, Van Hese 1-1, Teijsse 2-1, Van der Heiden 2-2, Bentem 3-2, Baten mist, Hoek mist, Mulder 3-3, A Cohen mist, Van der Geest 4-3.

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, Dennis van der Plas, Ravensbergen, A Cohen, Hoek, Sahadewsing, El Osrouti (87. Driebergen), Teijsse, Steemers.

Foto’s: Hans van Duijn