De gevoelstemperatuur op Nieuw-Zuid was afgelopen zaterdagmiddag onder het vriespunt. De toeschouwers hadden het koud en hoopten vermaakt te worden met een negentig minuten voetbal. Interessant was de derby tussen het ‘grote’ Quick Boys en het ‘kleine’ SJC wel, maar warm kregen de supporters het niet van het spel (2-0). 

Vooraf was de wedstrijd al historisch. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat beide ploegen het tegen elkaar opnamen in een officiële wedstrijd. Vooraf zou de gemiddelde voetbalkenner met gezond verstand een vanzelfsprekende ‘één’ op de TOTO hebben ingevuld, maar wie de wedstrijd zag, besefte dat de overwinning van de thuisploeg allesbehalve vanzelfsprekend was.

,,Wij hebben gestreden voor elke meter en laten zien dat wij thuis horen in deze competitie”, erkende SJC’er Tom Broekhuizen na afloop. Ook zijn trainer Sjaak Polak was positief gestemd aan het einde van de wedstrijd. ,,Wij hebben laten zien dat we het deze ploeg lastig kunnen maken. Het enige probleem was dat wij de kansen niet afmaakten”, was zijn analyse aan het einde wedstrijd.

Mouwen
Bij afwezigheid van de zieke hoofdtrainer Erik Assink nam Derek van der Plas de honneurs waar. Van der Plas zag dat de Katwijkers de controle hadden over de wedstrijd, maar dat zijn ploeg het lange tijd lastig had met de bezoekers uit Noordwijk. ,,Ik vond dat wij een behoorlijk aantal kansen hadden gecreëerd. Het enige wat ik mijn ploeg kon verwijten, is dat wij te weinig goals maakten.”

,,Het had een mooi punt geweest, maar we kunnen met opgeheven hoofd de winterstop in”

SJC stroopte de mouwen voorafgaand aan de derby al op. Letterlijk en figuurlijk. De ploeg van Polak opende het duel niet alleen brutaal: de Noordwijkers besloten allemaal in korte shirts aan te treden. Dat terwijl de temperatuur gevoelsmatig onder het vriespunt lag. Het tekende tegelijkertijd de zwart-witten, die in het oranje aantraden.

SJC begint sterk
De eerste echte kans van de wedstrijd was na ruim tien minuten spelen voor Stef van der Zalm. De middenvelder vond op de rand van het strafschopgebied ruimte om uit te halen, maar zag zijn inzet naast vliegen. Kort daarna was het de beurt aan de thuisploeg. Jesse van Nieuwkerk kwam net te kort op een hoge bal. De bal bleef binnen de lijnen en Tim Bloemendaal, die kort voor de wedstrijd hoorde dat hij mocht starten wegens blessureleed van Chima Bosman, schoot net naast.

De grootste kans voor de thee was voor Dennis Kaars. De aanvaller miste oog in oog met de uitstekend keepende Björn Haggerty. Kort na rust werd de ban alsnog gebroken. Na een bal in de diepte kon Kay Tejan op Haggerty af. De topscorer van Quick Boys bleef rustig en rondde af: 1-0. De openingstreffer brak de wedstrijd open.

,,We hebben weinig gecreëerd, maar we hielden er geloof in”, ging Broekhuizen verder. ,,In de tweede helft gingen we volle bak, maar op het eind kregen wij het echt lastig. We hebben hard gewerkt, maar het was niet genoeg vandaag. Het is niet een zure nederlaag. Het had een mooi punt geweest, maar we kunnen met opgeheven hoofd de winterstop in. Laten we na het trainingskamp ons vooral richten op, hopelijk, een mooie tweede seizoenshelft.”

De Kruijs beslist derby
Na de openingstreffer ging het alle kanten op. SJC werd een aantal keer gevaarlijk in omschakeling via Tom Duindam en Van der Zalm, maar kon niet toeslaan. Ook aan de andere kant vloog de bal er bijna een aantal keer in. Tejan ging op doelman Haggerty af en had Van Nieuwkerk bij zich. Eerstgenoemde besloot om het zelf te proberen, maar stuitte op de Noordwijkse goalie. Tot onvrede van Van Nieuwkerk. Kort daarna werd de boomlange aanvaller gewisseld voor Marc de Kruijs, die uiteindelijk de wedstrijd in het slot zou gooien.

Na een aantal grote kansen werd de Sassenheimer aan de rechterkant van het strafschopgebied gevonden. De Kruijs trok naar binnen en passeerde meerdere verdedigers. Uiteindelijk vond hij ruimte voor het schot en rondde hij fraai af: 2-0. ,,Heerlijk om zo de winterstop in te gaan”, zei haar daar zelf over.

,,Ik wil als invaller zoveel mogelijk brengen en dan is het extra lekker als het lukt. Het was mijn eerste doelpunt op Nieuw-Zuid en het was een heerlijk gevoel om naar de supporters te rennen. Ik hoop dat het de tweede seizoenshelft ook vaak genoeg mag gebeuren.”

Quick Boys – SJC 2-0 (0-0) 59. Tejan 1-0, 90. De Kruijs 2-0

Quick Boys: Van der Helm, Bloemendaal, Ket, Maynard, Ravensbergen, Mahmoed (67. Staal), Baten, Van Kuyvenhoven (40. Anderson), Tejan, Kaars, Van Nieuwkerk (81. De Kruijs).

SJC: Haggerty, Van Toor, Berendse, Broekhuizen, Groot, Kloppert (84. Lovecchio), Al Tamimy (67. Van Stijn) , Van der Zalm, Strojil (77. Vllasaku), Duindam, El Baouchi

Foto’s: Johanna Wever

Lees ook: ‘AFC en Katwijk scoren niet, maar vermaken wel’

Interview Marc de Kruijs

Interview Tom Broekhuizen
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein