Quick Boys heeft de kraker in de Derde Divisie verloren van Spakenburg. De koploper bleek met 2-0 te sterk. De ploeg van Gert Aandewiel kwam al in de eerste minuut op een 1-0-achterstand door een benutte strafschop. Beide ploegen kregen daarna nog tal van kansen om de score te veranderen, maar na 75 minuten besliste Jasper Waalkens het duel.

Aan de sfeer lag het niet aan de blauwe kant van De Westmaat. Ruim een uur van te voren zorgde de beide supportersgroepen voor een een heerlijke voetbalambiance. Het affiche tussen beide grootmachten was vooraf al bestempeld als de topwedstrijd van dit weekend in het zaterdagvoetbal.

Om klokslag drie uur betraden beide ploegen het veld. De beruchte twaalfde man van de thuisploeg pakte uit met een prachtig spandoek met de tekst ‘Luctor et emergo’, oftewel: ik worstel en kom boven. Doelend op de pijnlijke degradatie uit de Tweede Divisie van afgelopen seizoen en de titelrace waarin het nu verzeild is geraak. Ook de fans van Quick Boys lieten zich van hun goede kant zien en pakten uit met vlaggen, vuurwerk en luidkeels gezang.

Vermakelijke topper
Soms krijgen topwedstrijden het etiket van ‘saai’ en ‘voorzichtig’ opgeplakt. Hoe anders was dat bij het treffen tussen de nummers 1 en 3 van de Derde Divisie. Nadat de wedstrijd iets verlaat begon doordat de confettislierten nog van het veld geruimd moesten worden, was de lont al na één minuut in het kruit.

,,Tegen Spakenburg kun je altijd op achterstand komen, dus met dat scenario houd je altijd rekening.”

Met nauwelijks tien seconden op de klok dook Quick Boys-spits Yordi Teijsse op vijandelijke doel. Zijn inzet belandde vervolgens in het zijnet, waarna Spakenburg-goalie Leon ter Wielen de bal meteen klaarlegde voor een snelle spelhervatting. De lange bal werd slecht ingeschat door de Quick Boys-defensie en hierdoor stond de Spakenburgse spits Kees Pier Tol ineens oog in oog met Jesper Hogedoorn. De doelman schoffelde de spits onderuit: gele kaart en strafschop. De penalty werd benut door diezelfde Tol.

Kansenregen voor beide doelen
Gesterkt door de vroege voorsprong en een uitzinnig thuispubliek zat Spakenburg in een zetel. Na de openingstreffer dwong de koploper de ploeg van trainer Aandewiel veelvuldig terug met felle pressing en stevige duels. Nadat de storm rond het IJsselmeer iets ging liggen kroop Quick Boys langzaamaan uit de schulp.

Op jacht naar de gelijkmaker voetbalden de gasten zich soms op speelse wijze door de verdedigende stellingen van Spakenburg. Eerst kreeg middenvelder Kenny Anderson een vrije schietkans uit een inworp en nog geen minuut later wist Philippe Den Hartog, voor wie een basisplaats was ingeruimd, een overtalsituatie niet uit te spelen.

Toch bleef het ook oppassen voor de gasten.  Vlak voor rust leek Spakenburg de voorsprong te verdubbelen, maar de inzet van middenvelder Phillip Ties werd gevangen door de wind en belandde op wonderbaarlijke wijze op de lat. Tekenend voor de enerverende eerste helft was dat de bal daarna één minuut later alweer aan de andere kant bijna in het doel lag. Na een goede verlenging van Teijsse werd een kopbal van Jesse van Nieuwkerk van de lijn gehaald.

Bij rust was de tussenstand 1-0, terwijl het ook 5-4 had kunnen zijn. In de tweede helft hield de thuisploeg de rijen gesloten en vielen er aanzienlijk minder kansen te noteren aan beide kanten.

Afgekeurd
Toch viel na ruim een uur spelen plotseling de gelijkmaker. Althans, dat dacht iedereen aan Quick Boys-kant. Een vrije trap van aanvoerder Delano à Cohen werd door niets en niemand aangeraakt en passeerde de doellijn. Omdat de vrije trap indirect genomen moest worden werd het doelpunt afgekeurd.

Een kwartier voor tijd viel dan toch de beslissing in de kraker. Terwijl Madjer Lukoki zich net had opgemaakt voor een invalbeurt viel de beslissing aan de andere kant. Na een snelle uitbraak schoof Jasper Waalkens de 2-0 droog langs doelman Hogedoorn.

Quick Boys-aanvoerder Cohen berustte in realisme na de nederlaag van zijn elftal. ,,Als je ziet hoe Spakenburg het vanaf minuut één neerzet weet je dat je het lastig krijgt”, zo liet hij optekenen. ,,Natuurlijk helpen wij ze in het zadel door de vroege voorsprong, want daardoor konden ze hun eigen spelletje gaan spelen en achterover gaan leunen.”

,,Linksom of rechtsom willen we graag onze doelstelling, namelijk promotie afdwingen, behalen. Dat kan zijn via een kampioenschap, maar na vandaag is dat een stuk lastiger geworden. Zo eerlijk moet je zijn.”

De vroege achterstand veranderde weinig aan het strijdplan van trainer Aandewiel. ,,Met de vroege openingstreffer was het spel direct op de wagen, maar daarvan raakten wij niet in paniek. Tegen Spakenburg kun je altijd op achterstand komen, dus met dat scenario houd je altijd rekening”, zei de hoofdtrainer van de derdedivisionist.

,,Het is een echt voetbalgevecht geweest, waarin wij uiteindelijk op cruciale momenten niet goed genoeg waren. Over de eerste helft was ik vrij tevreden, alleen moet je dan wel een aantal kansen erin schieten natuurlijk. De tweede helft was een stuk lastiger. Spakenburg had ons toen beter in de tang, waardoor we toen meer moeite hadden om tot kansen te komen.”

Promotie
Door de nederlaag bedraagt de achterstand van Quick Boys op de koploper nu negen punten en kunnen mogelijke titelaspiraties weer even in de koelkast. ,,Linksom of rechtsom willen we graag onze doelstelling, namelijk promotie afdwingen, behalen. Dat kan zijn via een kampioenschap, maar na vandaag is dat een stuk lastiger geworden. Zo eerlijk moet je zijn.”

Spakenburg – Quick Boys 2-0 (1-0). 1. Tol 1-0, 72. Waalkens 2-0.

Quick Boys: Hogedoorn, Bloemendaal, Bentem, Maynard, Ravensbergen, Mahmoed (65. Kuijvenhoven), A Cohen (85. Gillissen), Anderson, Den Hartog (71. Lukoki), Teijsse, Van Nieuwkerk

Tekst: Tom Druppers