Bert Steltenpool vatte de wedstrijd tot zijn goal in één zin samen. „We werden er een beetje moedeloos van’’, sprak de spits na afloop. Dat leek inderdaad zo, want Quick Boys speelde mat, zonder passie en kwam niet door de muur van HSV Hoek heen. Het leek wel of er geen creativiteit in het veld liep. Na het doelpunt van Steltenpool veranderde de wedstrijd compleet en had het eindelijk de sleutel tot succes gevonden. Dat resulteerde alleen niet meer in doelpunten en dus moest de ploeg uit Katwijk zijn eerste nederlaag van het seizoen slikken. Het werd 1-2 voor de bezoekers.

Quick Boys leek in de eerste 65 minuten een creatiefloos brein. Het had heel veel balbezit, maar deed daar vervolgens heel weinig mee. De Katwijkers speelden Hoek in de kaart door vooral het midden op te zoeken in plaats van de zijkanten te gebruiken. Steltenpool zag echter dat dat niet lukte doordat het middenveld overvol was.

„Uiteindelijk kan je dat wel zeggen, maar dan moet de bal daar vanaf het middenveld wel eerst kunnen komen. Als je zeven keer heen en weer hebt gespeeld, moet je toch op een gegeven moment naar een opening gaan zoeken.’’

„Er was veel te weinig beweging om het zo’n compacte ploeg lastig te maken.’’

Te weinig creativiteit
Dat deden de mannen van assistent-trainer Derek van der Plas, die de taken van de zieke Erik Assink overnam, dan ook. Maar wel op een verkeerde manier. Door middel van lange ballen probeerden ze de verdediging van Hoek te kraken, maar eigenlijk zonder goed doordacht idee. Van der Plas zag ook dat zijn ploeg aan het ‘struggelen’ was en daar lag volgens hem één reden aan ten grondslag.

„De mogelijkheden lagen achter de laatste linie van de tegenstander en aan de zijkanten, want daardoor moesten ze gaan kantelen en kon er een gat ontstaan. De centrale verdedigers waren niet wendbaar, dus dat had in ons voordeel kunnen uitpakken. We hadden daar moeten komen door middel van steekballen en lopende mensen, maar er was veel te weinig beweging om het zo’n compacte ploeg lastig te maken.’’

Daarnaast was het baltempo veel te laag om de bezoekers pijn te doen in aanvallend opzicht. Halverwege de eerste helft kwam de ploeg uit Zeeland op voorsprong via Kim van den Bergh uit een corner. Tien minuten later werd na een voorzet Gert-Jan van Leiden gevonden en hij kon de tweede kans van Hoek inkoppen (0-2).

„Blijkbaar hadden we dat momentje nodig om weer terug in de wedstrijd te komen.’’

Van der Plas probeerde door middel van een tactische zet wat meer creativiteit op het middenveld te brengen door Kay Tejan op nummer tien te zetten en Marc de Kruijs op rechtsbuiten te zetten.

„Kay is balvast en heel erg ijverig om de bal te hebben. Daarnaast kan hij andere jongens ook voor de goal zetten. In eerste instantie wilde ik dat al doen door de vrije rol die Tejan had, wat weer een wisselwerking met Kenny Anderson had moeten opleveren. Maar dat liep niet zoals gewenst.’’

Gif
Na de rust werd er op dezelfde manier gevoetbald. De ploeg van Hugo Vandenheede werd zelfs veel gevaarlijker door de ruimte die er ontstond en had allang de genadeslag uit kunnen delen. Maar na de goal van Steltenpool werd de thuisploeg opeens heel gevaarlijk en creëerde het meerdere kansen op de gelijkmaker. De magie van Nieuw-Zuid kwam toen weer eens naar boven, zag ook Van der Plas.

„Met het publiek erachter kwam er een bepaald soort gif in de ploeg en konden we wel kansen creëren.’’ Steltenpool vond ook dat het geloof weer terug kwam in de groep. „Blijkbaar hadden we dat momentje nodig om weer terug in de wedstrijd te komen. Je zag wat het teweeg bracht, maar we konden de vier honderd procent kansen niet omzetten in goals.’’

Quick Boys- HSV Hoek 0-2 (1-2) 26. Van den Bergh 0-1, 36. Van Leiden 0-2, 66. Steltenpool 1-2

Quick Boys: Van der Helm, Staal (21. Van Hofwegen), Maynard, Ket, Ravensbergen, Mahmoed, Baten, Anderson (45. De Kruijs), Van NIeuwkerk, Steltenpool, Tejan.