Mochten ze bij VVSB nog een concurrent zoeken voor linksback Jelmer Vijlbrief, dan mogen ze met alle liefde Raychelo Fecunda bellen. Niet dat hij weg wil of hoeft bij Alphense Boys, maar alleen al de gedachte om samen met tweelingbroer Richelo, rechtsback in Noordwijkerhout, te voetballen in één elftal doet de vleugelverdediger glimlachen.

Afgelopen zondag was de 21-jarige back al actief in de Bollenstreek met zijn Alphense ploeg. In Noordwijk verloor Alphense Boys met 4-0 van SJC. Wie Fecunda ziet voetballen, ziet in alles de evenknie van zijn broer. De explosiviteit, de drang naar voren.

Vervelend voor ‘de Alphense’ Fecunda, was dat hij indirect betrokken was bij de eerste tegengoal van de wedstrijd. Na vooral ongelukkig uitverdedigen van de 21-jarige Curaçaoënaar kwam de bal voor de voeten van SJC-verdediger Stef van der Zalm. Zijn volley plofte niet veel later snoeihard achter de doelman van Alphense Boys.

,,Heel zuur. Ik probeer die bal weg te werken en zij schieten ‘m prima in”, knipoogt Fecunda met een gevoel voor understatement. De nederlaag bij SJC stuit de opmars van Alphense Boys in het huidige seizoen. De promovendus uit de Eerste Klasse had tot dat duel slechts één keer verloren in vier duels en stond op een knappe vierde plaats. Die plek bezitten ze nog steeds, maar met drie verliespunten meer op zak.

In Noordwijk werd Alphense Boys betiteld tot de beste ploeg waar SJC tot nu toe tegen had gespeeld. ,,We zijn scherp, we hebben een prima elftal. Alleen we missen te veel kansen. Het scorend vermogen is nog niet goed genoeg. Want je ziet vaak wel dat we bij een 1-0 voorsprong heel rustig gaan voetballen, rustig aan de bal zijn. Dan ga je lekker voetballen.”

,,De eerste twee wedstrijden hebben we gewonnen, we verloren alleen bij SDO met 3-2″, blikt Fecunda terug op eerste maand in de Hoofdklasse. ,,Omdat de start zo goed was, zijn we naar boven gaan kijken op de ranglijst. Als we echt bovenin mee hadden willen draaien, hadden we bij SJC moeten winnen.”

,,Hij vindt dat ik mijn spel moet blijven spelen, m’n acties moet blijven maken en een beetje schijt eigenlijk moet hebben.”

Waar het goed gaat met Alphense Boys, daar trekt Fecunda zich persoonlijk op aan het niveau van zijn team. Hij zit lekker in z’n vel. ,,Er zit meer voetbal in de Hoofdklasse dan in de Eerste Klasse. Dat is logisch, maar ligt mij ook wel beter. Ik kan prima aanklampen.”

Door de promotie verschilt hij nu qua niveau twee klassen met zijn tweelingbroer bij VVSB. Op den duur wil ook de back van Alphense Boys naar dat niveau toewerken. Om ooit, wie weet, in één team met Richelo te voetballen.

Trots
,,We zijn allebei backs en snel. In principe zijn we dezelfde soort spelers, alleen voetbalt hij gewoon hoger.” Terwijl hij dat vertelt komt er een besmuikt lachje van de mond af van de linksback. ,,Ik ben trots op hem. Hij heeft de kans niet gekregen bij ADO Den Haag. Na een seizoen bij HBS voetbalt hij nu bij VVSB in de Tweede Divisie. Alleen maar goed voor hem.”

Rachelo Fecunda duelleert met Stef van der Zalm van SJC

,,We hebben echt een goede band met elkaar”, vervolgt de verdediger over z’n broer. En dus baalt de linkervleugelverdediger dat zijn tweelingbroer nu in de lappenmand zit. Want als de ene tweelingbroer pijn heeft, voelt de andere dat ook. De VVSB-back zit met een hamstringblessure aan de kant.

,,Hij kan wel mee gaan trainen, maar dan kan het alleen maar erger worden. Hij heeft daarom besloten om rust te nemen. Misschien gaat hij komende week wel wee proberen te spelen.”

Helaas voor de VVSB-back, ziet z’n broer hem nooit spelen. ,,Ik heb helaas geen tijd, man”, lacht de linkervleugelverdediger. ,,Op zondag voetbal ik zelf en nu hij vaker op zaterdag speelt, ben ik aan het werk. Dus dat is lastig.”

,,Dat is wel de bedoeling. Hij als rechtsback, ik als linksback. Maar het ligt aan mezelf.”

De twee hebben het vaak over voetbal. Kunnen de liefde voor het spelletje amper loslaten. Natuurlijk komt daar ook wat broederlijk advies aan te pas vertelt de voetballer van Alphense Boys. ,,Hij vindt dat ik mijn spel moet blijven spelen, m’n acties moet blijven maken en een beetje schijt eigenlijk moet hebben. Vooral zelfvertrouwen. Dat is het belangrijkste.”

Ontwikkeling
Al pratende over z’n tweelingbroer gaat het over de droom om ooit samen in één elftal te voetballen. ,,Dat is wel de bedoeling. Hij als rechtsback, ik als linksback. Maar het ligt aan mezelf. Aan hoe ik mij ontwikkel op dit niveau. Dat moet ik elke wedstrijd laten zien.”

Op de vraag of hij wat telefoonnummers wil hebben van de technische staf van VVSB, verschijnt er een grote glimlach op z’n mond. ,,Wie weet. Ik ben nog jong.”

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude