De seizoenstart van Kagia: overtuigend en vlekkeloos. De ploeg van René Ras pakte de eerste periodetitel op bezoek bij Koninklijke HFC (zat.) (0-1) en sloeg daarnaast een gat van acht punten met de concurrentie. Kortom, het loopt tot op heden crescendo in Lisserbroek en dat kan ook de oefenmeester van de ploeg bekoren.

Het was even wachten, maar uiteindelijk kwam de Lisserbroekse treffer alsnog in het duel in Haarlem. In de tweede helft was het topscorer Tijs van der Schinkel die de trekker overhaalde en daarmee voor een groot feest zorgde bij de mannen van Ras. Het treffen tussen de nummer twee, Koninklijke HFC, en de nummer één van de competitie, Kagia, was er eentje die voor de oranjehemden aardig verliep.

,,Zij speelden iets anders dan dat wij in de analyses van andere trainers hadden gehoord. In een 5-3-2 zakten zij terug naar achteren. Daarom vond ik ons heer en meester. Omdat wij goed van achteruit kunnen voetballen, zijn wij niet in de problemen gekomen. Daarnaast ben ik tevreden over het feit hoe wij kansen hebben gecreëerd en dominant bleven. Het was van onze kant een goede wedstrijd waarin wij geduld hebben getoond”, was de oefenmeester van de ploeg lovend na afloop.

Sleutelduel
De Lisserbroekers trokken zich in het eerste bedrijf niets aan van het ‘defensieve’ HFC. Jesper Imanse kreeg na dik twintig minuten spelen de eerste mogelijkheid, maar schoot over. Even later was Van der Schinkel met een stift over de doelman dichtbij. Zijn inzet ging net over het doel.

,,Ik heb een hele brede groep, dus als iemand naast zijn schoenen gaat lopen, dan komt die maar even naast mij zitten op de bank”

,,Ik vond dit niet de lastigste tegenstander”, ging Ras verder. ,,Tijdens onze eerste wedstrijd op bezoek bij DEM hadden wij het het nog het meest lastig. Dat was in mijn ogen ook het sleutelduel van deze eerste periode, want daarna zijn wij in een positieve flow terecht gekomen.”

Deksel op de neus
Ondanks dat de opponent van de Kagianen misschien niet de sterkste was, had Ras niet negentig minuten met een lekker gevoel op de bank gezeten. ,,Ik heb de laatste twintig minuten het een en ander moeten coachen. De ploeg ging op zoek naar de tweede treffer, maar dat hoefde niet van mij. De nul houden was belangrijker. Daardoor zat ik even niet lekker op de bank, want ik wilde niet dat wij nog de deksel op de neus zouden krijgen.”

Ontlading bij Ras en zijn technische staf na het laatste fluitsignaal.

Dat kreeg Kagia bijna wel. De thuisploeg ging wat opportunistischer spelen en kreeg vanuit een prima aanval een aardige kans. Een aanvaller van de Koninklijke dacht raak te knikken, maar puik keeperswerk van Kagia-goalie Sander Hogervorst voorkwam een tegentreffer.

Kort daarvoor kwamen de bezoekers op voorsprong. Glenn Lobbezoo kon vanuit de defensie het middenveld indribbelen en zag dat Van der Schinkel ruimte had in de diepte. Laatstgenoemde kreeg de bal en rondde af voor zijn elfde treffer van het seizoen: 0-1. Die score bleef staan waardoor Kagia met overmacht de eerste periodetitel binnenhaalde.

Op de bank zitten
,,De acht punten voorsprong op de concurrentie zijn lekkerder dan de eerste periode”, was Ras eerlijk na afloop. ,,Wij hebben nu een groot gat geslagen en zijn daardoor onze eigen tegenstander geworden. Ik vond het mooi om te horen van de tegenstander dat zij ons de beste ploeg van de competitie vonden. Hoe ik ervoor ga zorgen dat wij niet onze grootste tegenstander worden? Ik heb een hele brede groep, dus als iemand naast zijn schoenen gaat lopen, dan komt die maar even naast mij zitten op de bank.”

Foto’s: Jan van de Lubbe/Leidenamateurvoetbal