De enige derby in de Bollenstreek die al vanaf het begin van de Topklasse wordt gespeeld, staat zaterdag weer op het programma. Op de Middelmors staan Rijnsburgse Boys en FC Lisse tegenover elkaar. Een cruciaal duel zo vlak na de winterstop. Rijnsburg wil zich vaster in de top-7 nestelen. Lisse wil juist afstand nemen van de onderste plaatsen. Voor Niek Oosterlee is het tevens voorlopig na tien jaar de laatste derby. VIDB beschouwt voor met Oosterlee zelf en met Lisse-middenvelder Lars Rauws.

,,Ik denk dat ik hem inmiddels ook wel acht keer heb gespeeld”, zegt Rauws. De speler die al heel jong een basisplaats veroverde bij Lisse, maar vervolgens door een kruisbandblessure werd teruggeworpen. Zaterdag begint hij sinds jaren weer eens in de basis tijdens de derby.

Hij was al op zijn 19e  een vaste basisspeler in de hoofdmacht, maar na zijn blessure verpieterde hij op de bank. Rauws was invaller onder Misha Salden, maar dit seizoen is alles anders. Onder Robbert de Ruiter is hij weer basisklant. ,,Je moet een trainer hebben die het in je ziet zitten en dat is voor mij nu Robbert. Ik heb mijn kans gekregen nadat hij is aangetreden en dat heeft goed uitgepakt. Het gaat lekker. Ik had de mazzel dat Mike Filippo geblesseerd raakte en ik na vijf minuten mocht invallen. Het gaat om geluk en de gunfactor in het voetbal. Maar ik moet wel blijven presteren. Een trainer kan het in je zien zitten, maar als je niets laat zien, sta je zo weer wissel.”

,,Toen ik terugkwam in de selectie stond het middenveld goed en had Misha geen reden om te wisselen. Bij Arjan van der Laan begon iedereen weer op nul en ging het al beter. Robbert heeft bij zijn aantreden iedereen bekeken en beoordeeld. Ik zat er heel lang weer tegenaan. Dus echt verrassend is het niet voor mij. Maar het is wel heel lekker. Je voetbalt om in de basis te staan.”

Ook de speelwijze wijst in het voordeel van de lange, sterke as-speler. ,,We spelen nu met twee verdedigende middenvelders waarvan ik er nu een ben. Dat is wel mijn lievelingspositie. Daar kan ik m’n ei het beste kwijt. Ik ben niet iemand die de hoeken opzoekt, maar juist van achteruit moet komen.”

Emotioneel
Oosterlee begint aan zijn laatst derby. Welke was voor hem de mooiste in al die jaren? ,,Toen was ik trainer van Lisse. Het dochtertje van onze toenmalige aanvoerder Jelle Korbee lag heel slecht. Hij was er toen ook niet bij. We wonnen die pot met 3-2. Dat was een hele emotionele middag. Dan telt voetbal niet. Dat jaar werd Rijnsburg overigens wel kampioen, hoewel we nog heel dichtbij kwamen. Maar het allerbeste nieuws was dat zijn dochtertje het redde.”

Rijnsburg won zaterdag van Barendrecht en dus was Oosterlee tevreden. De oefenmeester had wel ingegrepen en zijn formatie danig gewijzigd. ,,Sommige jongens hebben zich op het trainingskamp laten zien. En er moest wat gebeuren. We konden bijvoorbeeld weer Martin van Eeuwijk opstellen. We dachten hem lang kwijt te zijn en ineens mag hij weer spelen. Een goede Martin is natuurlijk een geweldige voetballer.”

Betekent dit dat de Alphenaar zaterdag met dezelfde elf gaat spelen? ,,Alex Ferguson zei altijd: “Ever change a winning team. Het hangt ook van deze week af. Wordt er goed getraind of worden er mensen ziek? Bart Freke werd donderdag ziek en kon ook niet spelen.”

Statistieken
Het verleden leert dat statistieken vooraf niet veel zeggen. ,,Het zijn altijd speciale duels. Zonder uitzondering. Ranglijst of kwaliteit speelt niet altijd een rol. Wie kan het meeste brengen? Dat is de sleutel”, aldus Oosterlee.

,,Het wordt sowieso een open wedstrijd”, zegt Rauws. ,,We moeten allebei winnen. Vanwege het weer verwacht ik een slecht veld, en dus veel strijd. Rijnsburg heeft met Ignacio en Van Eeuwijk natuurlijk veel aanvallende kwaliteit. Maar verdedigend zijn ze kwetsbaar. Het kan alle kanten op. Ik vind dat wij verder niet voor Rijnsburg onder doen. Voor ons is het zaak om een of twee keer te winnen. Dan krijgen we meer vertrouwen en speel je ook beter. Die gelijke spelen helpen niet.”

Heeft Rauws ooit getwijfeld om zijn heil ergens anders te zoeken? ,,Eerlijk gezegd niet”, zegt hij resoluut. ,,Dat is ook mijn sterkte eigenschap. Ik ga door totdat het wel lukt. Dat heb ik zelfs met een potje kaarten. Daarom speelde ik ook al zo vroeg in het eerste. Ik wilde perse dat het lukte.”

Hoever zit de inmiddels 23-jarige voetballer af van zijn niveau voor zijn blessure?,,Ik denk zelfs dat ik nu een hoger niveau heb dan voor mijn blessure. Tijdens mijn revalidatie ben ik veel sterker in m’n bovenbenen geworden. Ik ben ook weer een paar jaar ouder en wat slimmer en handiger geworden in veel situaties.”

Oosterlee hoopt dat zijn ploeg hetzelfde kan opbrengen als afgelopen zaterdag. ,,Dat betekent veel strijd, inzet en laten zien dat we willen winnen. En niet het koppie laten hangen als het niet gaat. We hadden zaterdag ook met 1-0 of 2-0 achter kunnen komen. Dan loopt het heel anders. Nu zat het ‘effe’ mee. We kropen een paar keer door het oog van de naald. Daarna win je verdiend. Dit moeten we zien vol te houden.”

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen