Zijn terugkeer op de Krom verliep voor Joey Ravensbergen met twee kampioenschappen vooralsnog uiterst succesvol. Een derde op rij heeft de linkspoot nog niet uit zijn hoofd gezet. Om die titeldroom levend te houden kan Katwijk zich weinig misstappen veroorloven. Op Ter Specke hervatten de oranjehemden dinsdagavond de competitie.

Vorige maand plaatste VIDB een uitgebreid interview met Anthony Correia en de scheidend Katwijk-trainer voorzag daarin Ravensbergen van een groot compliment. Volgens Correia was het posteren van Ravensbergen als linksbuiten het ontbrekende puzzelstukje dat de motor van Katwijk nodig had om weer op volle toeren te gaan draaien.

Ook prees hij de winnaarsmentaliteit van de offensieve vleugelverdediger. “Joey is een speler die zichzelf kan wegcijferen en hij ziet veel dingen als een mooie uitdaging. Wat dat betreft lijkt hij in veel opzichten op de speler die ik zelf was, maar misschien is hij een nog betere multifunctionelere teamplayer”, zei Correia.

‘Goed aanvullen’
Daarmee geconfronteerd moet Ravensbergen lachen. “Dat waren mooie woorden”, zegt de Katwijker. “In hoe wij zijn lijken we super veel op elkaar. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Hij weet wat hij aan mij heeft: ik ben een teamspeler die mezelf altijd in dienst van het elftal opstel.”

‘Stel dat Spakenburg drie keer verliest, dan staan we heel dicht bij en moet je het nog maar zien.’

In de laatste wedstrijden viel Ravensbergen – los van heel sterk druk zetten – ook op met de nodige goals en assists. Toch verwacht hij niet te blijven staan als linksbuiten.

“Het is zeker goed gegaan en het was een mooie periode. We wilden het druk zetten verbeteren en dat is goed gelukt. Daarnaast leuk om wat goals en assists meegepakt te hebben, maar ik verwacht niet dat ik de rest van het seizoen linksbuiten blijf spelen. Uiteindelijk hebben we veel betere buitenspelers en daarnaast zijn we achterin ook wat dunnetjes door de blessure van Robbert (Susan) en de wereldreis van Kay (Blokland, red.). In het oefenduel met Willem II stond ik linksback en Matthijs (Hardijk) linksbuiten, en dat ging super goed.”

Uitersten
De eerste seizoenshelft van Katwijk was er één van uitersten: de ploeg kende een zwakke serie met vijf nederlagen op rij, maar herstelde zich vanaf eind oktober met acht opeenvolgende overwinningen. De reeks werd uiteindelijk gestuit door eredivisionist Almere City in de laatste wedstrijd voor de winterstop: 1-2.

Naar eigen zeggen heeft Ravensbergen in de mindere periode niet wakker gelegen. “In de club Katwijk en in de ploeg zit veel karakter. Iedereen maakt zich niet zo snel zorgen. Elk team kan een mindere periode krijgen. De vraag is alleen hoe je daar als club en als individu mee omgaat. Ik denk dat we als groep altijd dichtbij bij elkaar zijn gebleven en altijd dingen zijn blijven doen waar we goed in zijn. Als de basis goed is, heb je altijd iets om op terug te vallen.”

‘Twee keer achter elkaar kampioen worden is uniek. Daarnaast waren het echt verschillende titels.’

Katwijk won in competitieverband zeven keer op rij, maar kwam nauwelijks dichterbij de koppositie, omdat Spakenburg zelden een steek laat vallen. De blauwen hebben momenteel vijftien punten meer, al heeft Katwijk nog wel twee inhaalduels tegoed. Het is een flinke marge, maar Ravensbergen heeft de hoop nog niet opgegeven.

“Ze hebben een sterke ploeg, met veel ervaring. Ze hebben diverse spelers van ons gehaald die ervaring hebben met kampioen worden. Maar zoals ik net al zei: ieder team krijgt in een seizoen een dipje. De vraag is alleen hoe lang dat dipje duurt. Bij ons was-ie best lang. Stel dat Spakenburg drie keer verliest, dan staan we heel dicht bij en moet je het nog maar zien. Vorig seizoen waren we ook lang niet echt in beeld, maar aan het einde stonden we toch weer bovenaan.”

Onrust?
In de winterstop versterkte Spakenburg zich nog met oud-Katwijker Kilian van Mil. Een selectie die al overloopt van kwaliteit kreeg nog een extra injectie. Toch hoeft dat niet altijd een voordeel te zijn, stelt Ravensbergen.

“Kilian is een goede speler, maar je kunt er soms ook teveel van hebben. Dat kan voor onrust zorgen, dat spelers te goed zijn om op de bank te zitten. We gaan zien hoe het gaat lopen. Vooralsnog doet Spakenburg het erg goed en daarnaast moeten wij in deze fase lekker naar onszelf kijken. Dat is het belangrijkste. Gewoon onze wedstrijden winnen en zorgen dat ons spel verder verbeterd.”

Al met al is zijn tijd in het oranje-zwart vooralsnog een voltreffer. “Het is een keuze geweest, waarvan je achteraf zegt dat-ie op het juiste moment gemaakt is. Als alles dan zo uitpakt, zoals je het van tevoren gehoopt had, dan is dat heel mooi. Twee keer achter elkaar kampioen worden is uniek. Daarnaast waren het echt verschillende titels. Het eerste jaar waren we best dominant en stonden we het hele seizoen bovenaan. Het tweede jaar waren we jager en moesten we van ver komen. Een derde titel op rij en de achtste ster is nog altijd het doel. Ik sluit het niet uit.”

De eerste opponent in het nieuwe kalenderjaar is FC Lisse, dat een matige eerste seizoenshelft achter de rug heeft. “Lisse is een mooie club, leuk om erbij te hebben in de Tweede Divisie”, stelt Ravensbergen, voor wie coach Sjaak Polak een bekende is. “Ik heb hem heel even gehad, in Quick Boys 2. Dat was een mooie tijd. Ik hoop dat hij het voor elkaar gaat krijgen, van mij mag Lisse erin blijven.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Correia: ‘Benieuwd waar mijn plafond ligt’
Check ook: Ravensbergen na bijtekenen tot minimaal 2026 speler van Katwijk

POPULAIRE BERICHTEN