Na afloop deed Richard van Nieuwkoop er wat gemakkelijk over, moffelde zijn hoofdrol een beetje weg, maar in de midweekse bekerwedstrijd tegen het Brabantse UDI ’19 kroonde de goalie zich tot de onbetwiste man van de wedstrijd. Misschien moest het nog tot hem doordringen, maar het werk dat de doelman had verricht was zeer verdienstelijk. Vooral door Van Nieuwkoops sterke optreden behaalde Rijnsburgse Boys het hoofdtoernooi van de KNVB-Beker: 0-1.

Op het moment suprême – vlak na rust – liep het broertje van goalie Van Nieuwkoop over van spanning. Het publiek was net terug uit de kantine. Was ondertussen even bijgekomen van de warmte toen de thuisploeg vanaf elf meter via een discutabele strafschop toe kon gaan slaan. De Uien stonden op voorsprong en vol spanning wachtte vaste supporter Dennis van Nieuwkoop af hoe zijn broer het ervan af zou brengen. Dit prille seizoen kreeg de doelman pas drie goals tegen en vanaf elf meter was het devies natuurlijk om zijn doel schoon te houden. Al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar van een afstandje leek het precies het tegenovergestelde. Van Nieuwkoop flikte het gewoon. Hij stopte de penalty van aanvoerder Randy Hofmeijer. Tot ieders grote verbazing moest de strafschop vervolgens opnieuw genomen worden. De scheidsrechter gaf aan dat de spelers van Rijnsburg te vroeg ingelopen waren en dus was de redding van Van Nieuwkoop in eerste instantie weinig meer waard. Totdat hij ook voor de tweede keer de bal uit het doel stompte. Een huzarenstukje!

Dezelfde hoek
,,Het was lekker voor mij, maar ook voor het team”, reageerde de gevierde doelman na afloop. ,,De vraag bij de tweede penalty was natuurlijk of hij hem in dezelfde hoek zou schieten. Dat deed hij en ik koos weer voor de goede hoek. Mijn keuze was dus goed.” Ook coach Mulders toonde zich content met het goede acteren van zijn keeper: ,,Het was fantastisch dat Richard ze stopte. De eerste keer zei ik welke hoek hij moest nemen en de tweede keer ook. Ik was benieuwd of hij zou luisteren, maar hij pakte ze echt goed.”

In het eerste bedrijf had de keeper niet veel te doen gehad. Rijnsburgse Boys had het overwicht en probeerde het tempo hoog te houden. Het leidde tot meerdere kansen voor de gastheren. Bij de derde was het raak. Wesley Goeman stuurde Rachid El Yaakoubi diep, die vervolgens in de lange hoek prima afrondde: 0-1.

Coach Mulders sprak na afloop in zijn analyse over een echte bekerwedstrijd. Daar was niets aan gelogen, want na rust werd het zeer spannend. De thuisploeg bleef lange tijd geloven in de gelijkmaker en was een aantal keer erg dichtbij. De laatste twintig minuten was de spanning om te snijden en voor sommige meegereisde Rijnsburgse supporters niet goed voor de hartslag. Onnodig, want Rijnsburgse Boys had de kansen gekregen om het duel te beslissen.

Geïrriteerd
,,In de tweede helft durfden we minder te voetballen. We gingen op resultaat spelen”, verklaarde Mulders. ,,Nerveus was ik niet, maar ik raakte wel een beetje geïrriteerd. We kregen af en toe zoveel ruimte en met onze kwaliteiten deden we er veel te weinig mee.”

Opvallend was wel dat oefenmeester Mulders weinig wissels doorvoerde. Alleen El Yaakoubi verliet na een half uur noodgedwongen het veld, maar voor de rest hield hij de basiself intact. ,,Ik heb wel wat jongens warm laten lopen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze erin komen. Dat heb ik ze verteld en daar moeten ze aan wennen.”

UDI ’19 – Rijnsburgse Boys 0-1 (0-1). 33. El Yaakoubi 0-1

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Artien, Prijs, Strooker, Verdam, Van Lunteren, Goeman, Jongeneelen, Tjon-A-Njoek, El Yaakoubi (33. Hudepohl)