Het contrast tussen de start van de competitie en de afgelopen twee wedstrijden is bij Foreholte nogal groot. In de eerste zes wedstrijden pakte de ploeg van Frank Bloemheuvel veertien punten. De laatste twee wedstrijden gingen de Voorhouters echter hard onderuit. In de streekderby was Teylingen met 4-0 te sterk en afgelopen weekend verloor Foreholte met 1-4 van promovendus Altior.

Dat de gedachten dan even teruggaan naar vorig seizoen, toen de rood-witten zich maar ternauwernood handhaafden, is onontkomelijk. Bij de selectie zelf is dat gelukkig nog niet het geval, weet keeper Matthijs Guijt. ,,We zien afgelopen twee wedstrijden wel echt als incidenten. Als je de wedstrijden vergelijkt, dan zie je ook hele verschillende oorzaken voor het vallen van de tegendoelpunten”, vertelt de 29-jarige doelman.

,,Tegen Teylingen was het als team echt gewoon slecht. We kregen drie tegendoelpunten doordat we Jaap Zwetsloot in de diepte niet onder controle kregen. Daardoor gaan we drie keer de bietenbrug op. Dat mag niet gebeuren”, gaat Guijt verder.

Ook al moest de geroutineerde goalie in de daaropvolgende wedstrijd weer vier tegengoals slikken, toch zag hij tegen Altior al wat defensieve verbeteringen. ,,Op zich hadden we hun steekballen al veel beter onder controle. Ook de communicatie was een stuk beter. Alleen speelden zij vol op de counter met een boomlange spits. Elke bal die in de zestien kwam, was het raak. Daarbij zat een eigen doelpunt en ze maakten twee dode spelsituaties af”, blikt Guijt terug.

,,Ik zie niet dat we nu onzekerder staan te verdedigen.”

Lijn
Als we de lijn van tegendoelpunten wat langer terugtrekken, is er toch nog wat opvallends te zien. Waar Foreholte in de eerste drie wedstrijden één doelpunt tegenkreeg, incasseerde het in de laatste vijf wedstrijden maar liefst veertien treffers. Een verklaring daarvoor is er volgens de goalie niet echt. In de laatste linie hebben geen ingrijpende veranderingen plaatsgevonden en vertrouwen is er volgens Guijt nog voldoende.

,,Ik zie niet dat we nu onzekerder staan te verdedigen. Natuurlijk wordt er soms wel een foutje gemaakt, maar dat is niet erg. Dat heeft iedereen wel eens. Ik zat afgelopen zondag ook één keer mis bij een corner. We hebben ook twee ‘cameratorens’ staan achter elk doel. We kunnen dus bij elke thuiswedstrijd goed terughalen wat er fout gaat. Dat doen we altijd en daarin zien we niet iets elke keer weer terugkomen”, verduidelijkt Guijt.

,,Al richten we ons daar niet per se op, daar houden we ons wel aan vast.”

Realisme
De focus houdt Guijt logischerwijs liever op het positieve. Want ondanks het hoge aantal tegentreffers de afgelopen periode verzamelde de formatie van Bloemheuvel al veertien punten en daarmee staat de ploeg nog altijd op een keurige vierde plaats. ,,Dat is natuurlijk nog het positieve, we scoren dus genoeg. We staan bovendien maar vier punten achter op de bovenste plekken, al richten we ons daar niet per se op, daar houden we ons wel aan vast. Verder gaan we gewoon door met waar we mee bezig zijn. We trainen nog altijd scherp.”

Dat er nu nog geen enkele vorm van paniek is ontstaan op de Elsgeest, komt doordat het seizoen begonnen werd met een gezonde dosis realisme. ‘Dertig punten halen’, is het eerste doel van Bloemheuvel en z’n team. De goede start veranderde daar niks aan. ,,De trainer blijft gewoon altijd reëel en kalm. Dat is goed, daardoor blijven wij dat ook en daarom gaan we zaterdag gewoon vol goede moed naar KDO.”

Foto: Jeannette Kloet

Lees ook: ‘Van Leeuwen (FC Rijnvogels) maakt de juiste stap op het juiste moment’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)