De palmares van Renate Jansen is inmiddels indrukwekkend. De international van de Oranjeleeuwinnen pakte vorig jaar het Europees Kampioenschap met het Nederlands Elftal en veroverde met haar club FC Twente meerdere landstitels. Daarnaast is de Abbenesser elk seizoen weer terug te vinden tussen de topscorers van de Eredivisie. Kortom, de carrière van Jansen gaat nog altijd voor de wind. 

Niet alleen met de oud-speelster van Kagia gaat het goed, maar ook met haar team FC Twente. Na een moeizame start in de competitie is de ploeg nu terug te vinden op de tweede plek. Dat houdt in dat de Tukkers zich mogen opmaken voor deelname aan de kampioenspoule. Daarin mogen vijf clubs uitvechten wie de titel pakt. Het systeem daarvan werkt hetzelfde als in België: de punten die de ploegen nu hebben, gaan door de helft en de teams nemen het allemaal twee keer tegen elkaar op.

Buitenland
Naar die topduels kijkt Jansen onwijs uit. Ze draait een sterk seizoen, is basisspeler bij de roodhemden en zit goed op haar plek in Enschede. ,,Ik ben heel erg bezig met het team en dat is een rol die ik erg leuk vind”, vertelt ze. ,,Ik ben toevallig ook de oudste speelster van het elftal, dus dan is het fijn dat ik mijn medespeelsters kan helpen. Toen ik hier zo’n vier seizoenen geleden kwam, was ik nog een groentje. Nu ben ik de meest ervaren speelster. Dat zegt wel wat.”

,,Ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik ooit Europees Kampioen zou worden of dat ik in een vol stadion voor dertigduizend mensen zou spelen”

Met elf doelpunten en aardig wat assists is Jansen bezig aan een goed seizoen. Met haar 28 jaar heeft zij al een behoorlijk carrière erop zitten en is zij misschien toe aan een nieuwe prikkel. Toch wil ze niet teveel vooruit kijken.

,,Op dit moment ben ik heel erg bezig met het team en kijk ik niet echt naar de toekomst. Het is wel zo dat dit mijn tiende seizoen is in de Eredivisie en dan heb je het wel gezien. Een buitenlands avontuur staat nog niet op de planning bijvoorbeeld.”

Vrouwenvoetbal in de lift
Dat het vrouwenvoetbal in Nederland in de lift zit, is een understatement. Zelf merkt Jansen er ook genoeg van, maar dan vooral rondom interlands. De stadions waar de vrouwen hun wedstrijden spelen, zijn binnen korte tijd uitverkocht en ook de kijkcijfers op televisie gaan hard.

,,Dat is heel leuk om mee te maken. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat ik ooit Europees Kampioen zou worden of dat ik in een vol stadion voor dertigduizend mensen zou spelen. Ik geniet er oprecht van, maar het is niet zo dat ik interlands nu anders benader. Die beleven wij als team gewoon hetzelfde en ook als team doen wij geen andere dingen.”

,,Als topsporter wil je gewoon winnen en dat gaan we komende zomer ook proberen”

De publieke belangstelling rondom de interlands neemt toe, maar dat geldt bij lange na nog niet voor de competitie in Nederland, waar de vrouwen in acteren. ,,Ik weet niet hoe het komt. Rondom de wedstrijden van het Nederlands elftal is de aandacht echt heel groot, maar bij onze wedstrijden niet. Het trekt de mensen en de media denk ik niet zo erg.”

Goede flow
Toch zullen wederom veel mensen komende zomer met grote aandacht voor de televisie zitten als de Oranjeleeuwinnen naar Frankrijk afreizen om te acteren op het WK. Daar zal Nederland het op gaan nemen tegen Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Geen ongunstige loting volgens Jansen.

Na het gewonnen EK in eigen land werd Renate Jansen gehuldigd in haar dorp Abbenes

,,Voor ons is dat een positieve loting. Het is moeilijk om nu te zeggen hoe ver wij kunnen komen. Ik kijk in ieder geval erg uit naar het WK en heb er heel veel zin in. We hebben er ook lang naartoe gewerkt om daar aanwezig te zijn, dus moeten we er ook van genieten met z’n allen. We kennen onze kwaliteiten en op dit moment zitten we in een goede flow.”

Het jaar 2018 zit erop en daarom kijkt de speelster van Twente kort vooruit op het komende jaar. Daarin heeft ze zichzelf twee doelen gegeven. ,,Het liefst wil ik met FC Twente kampioen worden en een goed WK draaien. Als topsporter wil je gewoon winnen en dat gaan we komende zomer ook proberen. Al moet ik er natuurlijk eerst voor zorgen dat ik word opgeroepen.”

Foto: Orange Pictures en Ria Baars

Lees ook: ‘Assink: ,,Quick Boys wordt mijn laatste klus op dit niveau”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein