Debuteren in de Hoofdklasse in de week waarin je ook je 19e verjaardag viert. Het is het verhaal van Reno van Heiningen afgelopen zaterdag in de met 2-0 gewonnen seizoensopener tegen FC ‘s-Gravenzande. Deze zomer is de van DOSR afkomstige verdediger naar de kust verkast. In eerste instantie naar vv Katwijk. Gezien het samenwerkingsverband tussen de regerend landskampioen en FC Rijnvogels wordt Van Heiningen vooralsnog op De Kooltuin gestationeerd.

,,Dat kwam in mijn gesprekken met Katwijk ook vrijwel meteen aan de orde”, vertelt de verdediger. ,,De overstap van de Tweede Klasse naar de Hoofdklasse is al vrij groot. In dat opzicht is een overgang van DOSR naar Katwijk, zeker gezien mijn leeftijd, helemaal enorm. Ik hoop in de toekomst die stap uiteraard wel te kunnen maken.”

Geboren en getogen in Roelofarendsveen groeit Van Heiningen als voetballer dus op bij DOSR. Daar debuteert hij als B-junior op vijftienjarige leeftijd in het eerste elftal. Om een seizoen later de overstap naar de jeugdopleiding van Alphense Boys te maken. ,,Die heeft een goede naam en daar ben ik twee jaar gebleven, om vorig seizoen terug te keren bij mijn oude club. Daar kon ik vervroegd de overstap naar het eerste elftal maken en heb ik het hele vorige seizoen als centrale verdediger gespeeld.”

,,Er moet als het ware een nieuw team worden gesmeed en dan is het de kunst om, als je de kans krijgt, die ook te pakken.”

De stroomversnelling waarin zijn carrière terecht was gekomen, kreeg dit voorjaar een mooi vervolg toen VV Katwijk bij hem aanklopte. Zijn prestaties waren het Katwijkse scoutingsapparaat blijkbaar niet ontgaan. ,,Natuurlijk is het fantastisch als een dergelijke top-amateurclub je opbelt. Maar ik begreep ook wel dat de overstap gigantisch is. Om die reden speel ik nu bij FC Rijnvogels en dat bevalt me uitstekend”, zegt de student Watermanagement.

Kansen pakken
Voor Van Heiningen was het een groot voordeel dat hij een jaar ervaring in een eerste elftal achter de rug had. Dat maakte de stap omhoog toch een stukje gemakkelijker. ,,Voor de meeste spelers is de overgang vanuit de jeugd naar de senioren vaak al enorm. Die ervaring heb ik intussen opgedaan en dat was een groot voordeel. Net als het feit dat FC Rijnvogels met flink wat nieuwelingen aan het seizoen begonnen is. Er moet als het ware een nieuw team worden gesmeed en dan is het de kunst om, als je de kans krijgt, die ook te pakken.”

Van Heiningen in zijn eerste duel voor de ‘Vogels’

Het was voor Van Heiningen dan ook een mooie opsteker dat Jimmy Simons zijn naam in het eerste competitieduel van het seizoen als basisspeler op het wedstrijdformulier vermeldde. De linkervleugelverdediger bleef daar echter nuchter onder. ,,Er zijn ook wat blessures in de groep en dan is de kans groter dat je gaat spelen, maar het is aan de andere kant toch een teken dat de trainer vertrouwen in me heeft.”

,,En Katwijk? Tja, dat is nu nog ver weg. Ooit hoop ik de overstap naar De Krom te maken.”

,,Dat ik in de slotfase werd gewisseld, had mede te maken met het feit dat we het verdedigend zwaarder kregen, omdat we met tien man kwamen te staan. Het moet op zo’n moment allemaal even anders. Het was voor mij in ieder geval een mooie start van het seizoen.”

,,Om beter te worden moet je ook zoveel mogelijk spelen. Dat is de ambitie die ik hier persoonlijk heb. Met de ploeg zelf willen we dit seizoen top vijf spelen. En Katwijk? Tja, dat is nu nog ver weg. Ooit hoop ik de overstap naar De Krom te maken, maar voorlopig focus ik me helemaal op FC Rijnvogels.”

Foto’s: Piet van Kampen en Wim Ros.

Lees ook: ‘Joey van den Berg wil ‘de draad weer oppakken’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude